Dodaj do ulubionych

MDK 10 Community DVD

11.05.04, 11:18
zainstalowem, recznie powybieralem sobie pakiety zeby nie zasmiecac root'a, dzwiek srednio (bo okropne szumy - to wina sterownika, pod win znalazlem ok dla realteka, musialbym teraz poszukac odpowiednich z alsy).
jednakze powstaje problem, ktorego nie potrafie jak narazie rozwiazac:
mimo, ze wylaczylem opcje oszczedzania energii to po pewny czasie czegokolwiek robienia (szacuje ze ok 10 min) wylaczaja sie obydwa dyski na chwile, po chwili znow startuja i tu system mdk wariuje - mianowicie wyswietlacz przechodzi do jakiegos nieznanego trybu (cholerny interlace w wyswietlaniu obrazu), po chwili znow wraca do 1280*1024 ale tu myszka dostaje pier@#$%ca - wyglada to tak jakbyscie w starych myszkach przelaczyli taki suwak z pozycji "3 button mouse compatible" na "2 button mouse" (pamietacie takie?) - czyli chodzi chaotycznie, klika sobie gdzie chce i trzeba robic sprzetowy reset. ktos z was spokal sie z czyms takim?
pozdrawiam. Murowany
Obserwuj wątek
    • orzels Re: MDK 10 Community DVD 11.05.04, 17:48
      A rozpoznal Ci prawidlowo sprzety?
      Moze wskaz mu jakies inne urzadzenie w myszkach(harddrake).
      A z dyskami... Nie zauwazylem zadnego zatrzymywania sie dysku. Ciekawe.
      Moze masz w BIOSie cos ustawione?
      • murowany Re: MDK 10 Community DVD 11.05.04, 18:07
        mysz juz zmienilem w centrum sterowania ale dalej to samo sie dzieje, wlasnie, musialbym w biosie zobaczyc jak jest energy saver ustawiony, dawno tam nie zagladalem,
        ogolnie w tym roku fatalnie wyglada statystyka u mnie z linuxem - pld2.0 nie chce sie instalowac bo dystrybucja ma strzelone zaleznosci miedzy pakietami i tylko ktos kto dobrze je rozumie to potrafi moze pozniej recznie poldkiem doinstalowac, plytka live z auroxem 9.3 z linux+ tez zaczela sie wieszac przy bootowaniu.
        w 1998 roku mialem debiana i wteedy wszystko super chodzilo. to ja sie moze starzeje?
        • kell99 Re: MDK 10 Community DVD 11.05.04, 18:34
          murowany napisał:

> w 1998 roku mialem debiana i wteedy wszystko super chodzilo. to ja sie moze sta
          > rzeje?
          jak mogles zamienic najlepsza dystrybucje na taka nedze jak mandrake;)

to zarzadzanie energia jest dziwne. moze zajrzyj do ustawien wygaszacza ekranu.
          zarzadzanie dyskiem zalatwisz poprzez hdparm, czasy wylaczania monitora przez
          xset, a w biosie upewnij sie, ze monitorem zarzadzasz przez dpms.
          • orzels Re: MDK 10 Community DVD 11.05.04, 20:25
            Hehe... Z auroxem tez to przerobilem.
            A masz karte graficzna dual head?
            Jesli tak, to zapnij sie do drugiego wyjscia.. Zadziala.
            • kell99 Re: MDK 10 Community DVD 12.05.04, 07:05
              heh;) ah ta nvidia, faktycznie podobne cuda dzialy sie z karta dualhead
              (skonfigurowane tv-out) .. jak X przestawaly dzialac to na 100% wysunal sie
              kabelek ze sledzia.. imo ten problem nie istnieje juz w xf4.4.0, ale jest on na
              tyle niepopularny (problemy z licencja), ze praktycznie zadna dystrybucja go nie
              uzywa (co nie znaczy, ze nie mozna zainstalowac samemu).
              btw. jaki xf jest w mdk? 4.3.0, x.org czy inny fork?
    • murowany Re: MDK 10 Community DVD 14.05.04, 16:29
      luuuudzzziiiiiiiiieeeeeeeeee! TO DZIALA!!! wlasnie pisze do Was uzywajac
      Konquerora pod MDK 10.0 community. jakims cudem pare dni temu rozpakowalem nowe
      stery do eagle (sciagniete ofcoz pod winda), zaczalem je zgodnie z instrukcja
      jakiegos dobrego czlowieka instalowac, nastepnie wylaczylem dysk z MDK na pare
      dni, zeby w innym (nie powiem nazwy) systemie popracowac, teraz wlaczam (bo
      dysk z tym innym systemem po prostu przestal startowac) a tu juz mam siec. no
      ale napotkalem kolejny problem: jak uruchomic Kadu? juz sciagniete,
      zainstalowane ale nie moze polaczyc sie z siecia, co gorsza, przez przypadek
      walnalem jakies ustawienie polaczenia bezposredniego i teraz poz kazdy
      uruchomieniu kadu ono natychmiast wysypuje sie i zamyka. typowo windowsowskie
      zachowanie typu "wysiasc, wsiasc i bedzie dzialac" oczywiscie nic tu nie
      pomaga. murowany
    • beny51 kadu 14.05.04, 16:47
      No to co bylo zle, jesli bylo zle?

Kadu 0.3.8 pod mandarynke instalowales z rpm'a czy kompilowane ?
      rpm jak twierdza na kaduowym forum jest zwalony
      kompilowane tez ma jakies problemy - u mnie ten fantastyczny instalator nie
      zadzialal, zainstalowalem z palca, no ale ja mam mocno przerabianego RH9.
      Ogolnie nazwa stabilne jakos mi nie pasuje do tej wersji kadu. Sciagnij 3.7 albo
      przesiac sie na inne komunikatory z wtyczka do GG.
      • murowany Re: kadu 14.05.04, 17:54
        witam, z rpm'a, kadu uruchomilo sie ale ja ustawilem jakies polaczenie DCC no i
        teraz przy kazdym uruchomieniu wywala sie a ja nie wiem jak odhaczyc te
        polaczenie DCC.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka