Gość: laikprzezL IP: *.76.classcom.pl 18.05.04, 18:50 Mam dysk z Win 98,mogę mieć także Partition Magic na 2-dyskietkach.Na drugim HDD chciałbym wyk.2 lub 3 partycje i sformatować dla sys.Linux bez Winda.Czy to da się wykonać ? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: sylwia Re: 2-HDD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.04, 19:10 da sie, jest partycja pod linuxa i z opcji trzeba wybrac Link Zgłoś
Gość: laikprzezL Re: 2-HDD IP: *.76.classcom.pl 18.05.04, 21:50 laik przez L - autor pytania .Gdzie ta partycja z jakiej opcji o czym mówisz Sylwia.pozdrawiam L. Link Zgłoś
Gość: bzykbzyk Re: 2-HDD IP: *.nas1.honolulu1.hi.us.da.qwest.net 18.05.04, 20:01 laikprzezL napisał(a): > Mam dysk z Win 98, mogę mieć także Partition Magic na 2-dyskietkach. Na drugim > HDD chciałbym wyk.2 lub 3 partycje i sformatować dla sys.Linux bez Winda. Czy > to da się wykonać ? Partition Magic nie potrzebujesz. Sformatuj disk uzywajac Windows 98 DOS BOOT Disk z Fdisk i Format na FAT32 zanim wrzucisz Linux i zrob partycje LINUX na partycji z FAT 32. Link Zgłoś
Gość: laikprzezL Re: 2-HDD IP: *.76.classcom.pl 18.05.04, 21:44 Dzięki Bzykbzyk a dokładnie to jak? Link Zgłoś
Gość: Lobo Re: 2-HDD IP: 5.2.* / *.chello.pl 18.05.04, 22:40 Nie potrzeba żadnych programów w stylu Partition Magic, bo w procesie instalacji Linux da Ci możliwość podziału dysku na partycje i sformatowania ich (masz do wyboru kilka systemów plików). Lobo Link Zgłoś
Gość: laikprzezL Re: 2-HDD IP: *.76.classcom.pl 19.05.04, 10:37 A próbowałeś Lobo instalować np.3 różne Linuxy na 1-nym HDD.(one t.z.L się nie widzą)?Pozdrawiam l Link Zgłoś
Gość: Lobo Re: 2-HDD IP: 5.2.* / *.chello.pl 19.05.04, 11:01 Nie próbowałem, bo po jaką cholerę? Owszem testowałem kilka dystrybucji Linuksa (Mandrake, Slackware i kiedyś RedHata), ale zawsze pojedynczo. Tobie też radzę postawić sobie jedną dystrybucję i na niej pouczyć się nowego systemu - potem możesz pobawić się innymi. Choć z doświadczenia wiem, że jeśli "przewalczysz" jedną dystrybucję i będzie Ci bezproblemowo działać, to pewnie nie będzie Ci się chciało zaczynać wszystkiego od początku. Lobo Link Zgłoś
Gość: lakprzezL Re: 2-HDD IP: *.76.classcom.pl 20.05.04, 10:55 Widzisz Lobo,Ty nie możesz zrozumieć po jaką cholerę mi to?Ja nie rozumiem co Ciebie to obchodzi,po co mi to?Po prostu będę lepiej sypiał jak to zrobię.A ty pomóż jeśli umiesz,możesz i chcesz.Ok?Dodam tylko,że z Linuxa to pisze. Pozdrawiam l. Link Zgłoś
Gość: marrap Re: 2-HDD IP: *.acn.waw.pl 20.05.04, 11:09 Jak juz ktos musi sie bawic to sa rozne rozwiazania poczawszy od virtual pc az do user mode linux /mozna miec np. 70 000 linuksow w jednym komputerze - tylko nie wiem czy wiatraczek to wytrzyma ;)/ Link Zgłoś
Gość: Lobo Re: 2-HDD IP: 5.2.* / *.chello.pl 20.05.04, 12:50 A nie skumałeś, że wyrażenie "po jaką cholerę" to dosyć potoczna figura retoryczna? Grzyb mnie obchodzi po co Ci to. Zapytałeś mnie czy stawiałem kilka dystrybucji jednocześnie na tym samym dysku, to Ci odpowiedziałem, że nie bo mi to nie było potrzebne. Do tego dodałem swój komentarz na temat sensowności takiego rozwiązania, która moim zdaniem jest nikła. Następnym razem czytaj teksty ze zrozumieniem - a najlepiej przed zadaniem pytania na forum wykonaj zadanie domowe i poczytaj w sieci o temacie, który Cię interesuje. Masz sporą szansę, że jest to opisane w HOWTOs albo jakimś artykule na linuksowych portalach. Na początek polecam www.gersona.prokocim.krakow.pl/~maciek/inne.html Lobo Link Zgłoś
Gość: laikprzezL Re: 2-HDD IP: *.76.classcom.pl 20.05.04, 13:40 Lobo to mi się już bardziej podoba.Linuxowe portale ,również przez Ciebie wymieniony czytam w miarę wolnego czasu i zrozumienia.Nie spotkałem akurat rozwiązania mojego widzimisie,t.z.wyk.partycji na 2-im HDD dla 2 lub 3 ,4,5,a może i więcej dystrybucji Linuxowych a zależy to od ilości miejsca i chęci instalującego.Chodzi o to,żeby one(Linuxy) były póżniej do wyboru.Możesz to traktować jako akademicki problem,lubo właśnie moje widzimisie.Mam nadzieję,że się nie poddasz i coś wygarniesz z umu.Na złośliwości szkoda czasu,jestem za głupi nie zrozumiem.Pytam więc mądrzejszych,mam nadzieje.Z poważaniem l Link Zgłoś
hanatol Re: 2-HDD 20.05.04, 13:47 Nie wiem jaki masz problem z wieloma linuksami. Robisz sobie wpólną partycję boot dla nich wszystkich. A potem tylko tworzysz odpowiedni plik /etc/lilo.conf image=/boot/vmlinuz1 label=Linux1 root=/dev/hda1 read-only image=/boot/vmlinuz2 label=Linux2 root=/dev/hda2 read-only itd. Link Zgłoś
hanatol Re: 2-HDD 20.05.04, 13:59 Aha, ta partycja boot nie musi być duża - kilkanaście MB. Link Zgłoś
Gość: laikprzezL Re: 2-HDD IP: *.76.classcom.pl 20.05.04, 14:30 hanatol Twoja rada pewnie jest dobra i na pewno spróbuję ją póżniej wykorzystać ,ale moje pierwsze pytanie było(odsyłam na początek) na temat podziału HDD,o którym już nikt nie pamięta,Ja chciałbym skorzystać z tego Forum(może nawet nauczyć się) wyk. partycje inaczej niż w Linuxie,bo tego nie robiłem.Zamiast tego wszyscy mi radzą co i jak robić w Linuxie. pozdr. l Link Zgłoś
Gość: Lobo Re: 2-HDD IP: 5.2.* / *.chello.pl 20.05.04, 14:53 Wystarczy wpisać w google "using partition magic" - www.webtree.ca/newlife/using_partition_magic_5.htm Lobo Link Zgłoś