Dodaj do ulubionych

Problem z Firefoxem - URL a google

IP: 193.219.94.* 11.10.11, 20:49
Do tej pory wpisując jakieś przypadkowe litery czy frazę np. "facebook" w pasku adresu w najnowszym Firefoxie przenosiło mnie albo do googli i pokazywało wyniki dla "Facebook" albo po prostu przenosiło mnie na główna facebooka (najpopularniejszy wynik z google). Jednak ostatnio coś się zmieniło (pewnie przeze mnie) - otóż, nie przenosi już do googli, tylko wyskakuje albo komunikat "Wpisano nieprawidłowy adres URL" albo czasami przeniesie do danej strony bezprośrednio, lecz z tym zastrzeżeniem, że nie jest to najpopularniejszy wynik, tylko zawsze ta nazwa z dodanym ".com". I tak, wpisując nk i naciskając enter nie przenosi mnie już do portalu NK.pl tylko na stronę nk.com. Przy dłuższych frazach jest w ogóle problem i wyskakuje ten wczesniej opisany komunikat.

Czy ktoś wie co zostało zmienione i jak to odwrócić?
Obserwuj wątek
    • serenita123 Re: Problem z Firefoxem - URL a google 12.10.11, 08:47
      Narzędzia->Opcje->zakładka Prywatność
      włącz (na dole) "podpowiedzi paska adresu opieraj na historii i zakładkach"
      na innych zakładkach (Ogólne, Bezpieczeństwo) wyłącz kasowanie historii przy zamykaniu programu - niech czyści np. po iluś tam dniach lub ty ręcznie będziesz czyścił (np. Ccleaner'em)

Podobne zmiany przejrzyj w Panel sterowania->Opcje internetowe
      • Gość: PoRazDrugi Re: Problem z Firefoxem - URL a google IP: 193.219.94.* 12.10.11, 10:12
        To wszystko mam zrobione, najwidoczniej się źle wyraziłem, przepraszam. Postaram się napisać prościej: po prostu do tej pory mogłem korzystać z paska adresu tak samo jak z wyszukiwarki google, czyli z rozpędu wypisywałem tam frazy, które mi szukało, np. wpisując "uniwersytet warszawski" przenosiło mnie albo na stronę googli z wynikami, a czasami nawet od razu na stronę UW. Teraz natomiast po wpisaniu frazy albo wyskakuje komunikat z nieprawidłowym adresem URL, albo przenosi mnie na strony, które zawsze kończą się .com -przykład podany z NK - wpisując "nk" kiedyś od razu wchodziłem na polski portal, a teraz przenosi mnie do nk.com. To nie ma związku z historią i zakładkami, sądze, że coś spieprzyłem. Wiem, że okienko do googli jest obok paska adresu, ale przyzwyczaiłem się do tego i już parę razy się naciąłem, więc może ktoś zna jakiś sposób...?

Niemniej jednak, dzieki za odp. :)
        • serenita123 Re: Problem z Firefoxem - URL a google 12.10.11, 11:06
          a wystarczyło tylko chwilę pogOOglać:
          więcek.pl/jak-wlaczyc-szybkie-wyszukiwanie-w-pasku-adresu.html
          • Gość: PoRaz3 Re: Problem z Firefoxem - URL a google IP: 193.219.94.* 12.10.11, 12:27
            Cóż, sądzę, że to jednak nie to. W związku z tym, że chyba jaśniej nie umiem się opisać z moim problemem to pogoogluję faktycznie (dalej) i poszukam czegoś później. Ja mam to okienko obok miejsca do wpisywania adresów, gdzie mogę szybko skorzystać z googla, youtube itd. i mogę z niego korzystać.

Chodzi mi o to, że do tej pory, w miejscu, gdzie trzeba było wpisać "www.onet.pl", wystarczyło, żebym wpisał "onet" i przechodziło mi do onet.pl. Zamiast wpisywać "uw.edu.pl" wystarczyło dać "Uniwersytet warszawski" i też przechodziło na ich stronę. Tak, jakby google były podpięte pod ten główny pasek i automatycznie przekierowywały mnie do najpopularniejszego linka w wyszukiwarce po wpisaniu danej frazy. Było to dość wygodne. Teraz wpisując "onet" i naciskając enter automatycznie przeskakuję do onet.com, do wszystkich pojedynczych wyrazów dodawana jest końcówka ".com", a do dłuższych fraz (ze spacją) nic nie jest dodawane i po prostu wyświetla się komunikat o nieprawidłowym adresie URL, czego do niedawna jeszcze nie było.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka