Dodaj do ulubionych

przeinstalowanie WIN98

06.03.02, 10:32
Mam Win98 i chce go przeinstalowac, tak aby z powrotem stal sie dziewiczy :) jak na samym poczatku :)))(teraz ledwo co zipie) Nie wiem tylko jak tego dokonac. Doadam, ze jestem "cienki bolek" jesli chodzi o tego typu akcje, bo to "wyzsza szkola jazdy". Jednak jesli ktos moglby mi wytlumaczyc po kolei co mam robic (i w przystepnym jezyku), mysle, ze mi sie jakos uda i bede za to wniebowzieta! Porsze o pomoc!
Obserwuj wątek
    • Gość: Gothmog Re: przeinstalowanie WIN98 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.03.02, 11:04
      No wiec tak:
      Najlepiej wyłacz kompa i włoz dyskietke startowa do stacji dykietek, nastepnie uruchom kompa-a on powinien zaczac czytac dyskietke. wyskoczy ci zapytanko jak uruchomic komputer - wybierz uruchom z obsluga cd-romu. I teraz poczekaj bedzie dluuugo wchodzil i wkoncu wejdzie do trybu MS-DOS (pokaze ci sie na ekranie C:\> ). Teraz musisz wiedziec na jakim dysku masz folder WINDOWS (przypuszczam ze na C). Musisz wejsc na ten dysk piszac jego literke i wciskajac ENTER. Potem usuwasz plik WINDOWS - wpisz "del windows" i ENTER. Nastepnie musisz wejsc do folderu gdzie masz instalke windowsa 98. Jesli masz płyte to wchodzisz na dysk oznaczajacy cd-rom i stosujac polecenie "cd" wchodisz do folderu win98 (pisz "cd win98" i ENTER), a nastepnie piszesz "setup" ENTER. Od tej chwili wszystko dzieje sie juz samo,a ty tylko postepujesz wedlug pojawiajacych sie instrukcji. Nie zapomnij ustawic ukladu klawiatury jako polski(programisty). Powodzenia. Jakby cos bylo nie tak to zawiadom - pomoge...
    • Gość: WIN Re: przeinstalowanie WIN98 IP: *.home.cgocable.net 06.03.02, 11:07
      Mysle, ze 50 procent czytelnikow tego forum moglo by Ci opisac sposob
      sformatowania i instalacji systemu operacyjnego na dysku. Jest to w zasadzie
      prosta czynnosc , ale mimo wszystko wymaga pewnego doswiadczenia. Nie
      nabierzesz go jesli zrobisz wedlug tego co Ci ktos opisze w kilku czy
      kilkunastu punktach. Dlatego tez proponuje kupic jeden z wielu podrecznikow
      dostepnych na rynku, przejrzec go przynajmniej, znalezc interesujacy Cie
      rozdzial i po prostu weglug niego wykonac formatowanie i instalacje. Nie
      musisz stac sie ekspertem w dziedzinie komputerow, ale jesli jak sama piszesz
      jestes "zielona", to na pewno przyda Ci sie troche dodatkowych wiadomosci i
      wtedy latwiej zrozumiesz wyrazenia i zwroty, ktorych inni uczestnicy forum
      beda uzywac piszac do Ciebie.
      • Gość: Gothmog Re: przeinstalowanie WIN98 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.03.02, 11:37
        Może i racja, ale nie zniechecaj sie, bo wbrew pozorom nie jest to az tak trudne. Na pewno nie musisz kupowac ksiazki, jednak dobrze byloby abys zaprosila na czas reinstalacji kogos kto juz to robil lub przynajmniej zapewnila sobie z nim kontakt telefoniczny w razie klopotow.
    • Gość: Doki Re: przeinstalowanie WIN98 IP: *.turboline.skynet.be 06.03.02, 12:04
      Zanim zrobisz cokolwiek z powyzszych rad: backup
      danych, nastepnie sprawdzenie, ze backup dziala i jest
      kompletny.
      Potem: plug and pray.
    • taoo do wszystkich 06.03.02, 14:17
      Dziekuje Wam serdecznie za wszystkie rady, a szczegolnie Gothmong'owi za wskazowki dotyczace procesu przeinstalowywania! Macie Racje, ze dobrze by bylo aby ktos doswiadczony mi w tym pomogl. Jednak szkopul w tym, ze nikogo, kto przeladowywal system nie znam, dlatego zwrocilam sie o pomoc na forum, z nadzieja, ze tu ja znajde. I nie przeliczylam sie :)) Jestescie wspaniali!
      Co do ksiazki, to rzeczywiscie jak najbardziej wskazane bylo by zapoznanie sie najpierw z rozdzialem, ktory porusza te kwestie.Znacie moze jakies konkretne tytuly? A moze moge znalesc cos na ten temat w sieci?
      To na tyle. Jeszcze raz wielkie dzieki. Mam nadzieje, ze jakos sie z tym fantem uporam. Moze sama... To sie niebawem okaze... :)
      Pozdrowka!
    • taoo Jeszcze jedno pytanie :) 08.03.02, 10:21
      Witam ponownie! Wlasnie wpadla mi w rece plytka z Windows XP. Zastanawiam sie czy zmieniac system. Jesli warto (przypominam, ze mam teraz Win 98), to jak to zrobic? No i jeszcze jedno. Trzeba miec jakis konkretny sprzet, o konkretnych parametrach aby WIN XP chodzil bez problemow? Ja mam raczej wiekowego dziadka :) (ma juz 4 lata), wiec obawiam sie, ze moga byc problemy. Ale oczywiscie moje obawy moga byc bezpodstawne. Mozecie mi pomoc? :)))
      Dziekuje i pozdrawiam.:)))
      • Gość: Gothmog Re: Jeszcze jedno pytanie :) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.03.02, 10:53
        Równiez witam ponownie ;)
        Jeśli chodzi win xp to osobiscie odradzam (szczegolnie ze masz slaby sprzet). Jakiś czas temu byl wacik na forym czy warto przenosic sie na xp - poszukaj. Ja jade na win98SE i nie narzekam. Nowsze "okna" moze i sa bardziej stabilne, ale zawieraja wiecej bajerow, ktore podwyzszaja wymagania sprzetowe, a nie do konca sa uzyteczne.
        pozdrowka!
    • Gość: jacek84 Re: przeinstalowanie WIN98 IP: 212.160.238.* 08.03.02, 11:09
      Chyba trochę jest to nie tak. Po delete Win98 usunięte zostaną także drivery
      urządzeń peryferyjnych, oraz drivery (pliki dll) WSZYSTKICH zainstalowanych
      programów !!!
      Pracy będzie 5 razy więcej przy uaktualnianiu KAŻDEGO programu. Dodatkowo
      trzeba instalować peryferie (karta graficzna, drukarka, skaner itd.)
      Windows 98SE jest jednym z lepszych programów ( nie biorę pod uwagę XP ze
      względu na sprzęt) mało się zawiesza, ale jak każdy Windows zbiera śmieci i po
      pewnym czasie "jest w poważnej ciąży" .
      Ja nigdy "nie kombinuje" . Robię backup danych i wio..... C:> Format
      ---------------------------------------------
      Przy okazji podaję dobry sposób na niektóre programy zainstalowane w Win98:
      Przed formatowaniem, zainstalowane stare programy kopiuję do osobnego katalogu.
      Potem gdy już mam "nowego" Windowsa, próbuję po kolei uruchomić je plikiem exe.
      Około 30 % programów zadziała, tak jak poprzednio gdy były zainstalowane.
      Oczywiście Corel, Photoshop, musi być ponownie zainstalowany. Sztuczka się nie
      uda.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka