Gość: klocek IP: *.radom.vectranet.pl 22.11.11, 17:44 sciagnolem plyte ze stron mendraivy _ wypalilem ustawilem na bootowanie z dvd i kicha nie moze znalesc boot sectrora ? Link Zgłoś Obserwuj wątek
lemari Re: jak zainstalowac linuxa? 22.11.11, 17:55 Gość portalu: klocek napisał(a): > sciagnolem plyte ze stron mendraivy _ wypalilem Wypaliłeś obraz ISO , czy tylko jako dane. Link Zgłoś
Gość: klocek Re: jak zainstalowac linuxa? IP: *.radom.vectranet.pl 22.11.11, 23:47 obraz jak dane _ w nero obraz _ szuka bootsectora z 2-3 minuty i nic Link Zgłoś
Gość: Greg Re: jak zainstalowac linuxa? IP: *.warszawa.vectranet.pl 23.11.11, 00:06 Czyli nie nagrałeś płyty z obrazu, a tylko nagrałeś plik na płytę - błąd. Nero (jak i każdy inny program do nagrywania płyt) ma specjalną opcję wypalania obrazów dysków (.iso itp.) Link Zgłoś
lemari Re: jak zainstalowac linuxa? 23.11.11, 00:09 > obraz jak dane _ w nero Ło matko..., musisz w tym Nero znaleźć coś w rodzaju: "wypal obraz płyty" , i wskazujesz pobrany plik Mandrivy. Ma rozszerzenie .iso Link Zgłoś
Gość: klocek Re: jak zainstalowac linuxa? IP: *.radom.vectranet.pl 23.11.11, 01:39 przeciez pisze ze wypalilem iso_ obraz plyty _ chyba zle nagrywa nagrywarka _ wgralem nowe firmware _ albo dvd zle czyta _ full bledow na nagranym dysku _ omegi _ chyba dlatego _ kur waa nastepna plyte bede marnowal Link Zgłoś
smutas Re: jak zainstalowac linuxa? 23.11.11, 03:25 Cos mi sie widzi, ze uciechy z Linuksa miec nie bedziesz, jesli masz problemy z tak banalnymi sprawami jak wypalenie obrazu .iso. Nie marnuj wiecej plyt tylko udaj sie do najblizszego sklepiku z komputerowymi gazetkami i kup sobie cos z plyta. Bedziesz mial wtedy dwie rzeczy naraz; porzadna plyte i troche informacji jak jej uzywac. cheers Link Zgłoś
abcdefowicz Re: jak zainstalowac linuxa? 23.11.11, 09:11 A po ściągnięciu iso na dysk komputera, wersyfikowałeś sumę kontrolną md5? Tu masz przykładowy program. Zazwyczaj na serwerach z dystrybucjami jest podawana suma kontrolna do weryfikacji (chyba że ściągałeś z jakiegoś rapidshare, co w przypadku Linuksa jest dla mnie niezrozumiałe, ale spotykałem takich co takich cudów dokonują). Po nagraniu płyty też weryfikuje się sumę kontrolną, Możesz mieć uszkodzoną płytę lub nagrywarka źle nagrywa na tej marce płyt (miałem kiedyś taki przypadek, cały box dvd poszedł się ryćkać). Na kogo się złościsz i k*rwy sadzisz, chyba sam coś schrzaniłeś a nie ktoś za Ciebie, nauka kosztuje. Kilka płyt popsujesz to następnym razem sprawdzisz przed nagraniem albo połapiesz się co i jak się robi. Większość ludzi uczy się na błędach, bo większość ma coś takiego jak własne ego i upór, jak się komuś mówi że robi coś nie tak, to większość Polaków twierdzi z uporem maniaka że inni mogą się mylić, ale przecież nie ja... Link Zgłoś
abcdefowicz błąd w wypowiedzi... 23.11.11, 09:12 chodzi o weryfikację a nie o wersyfikację... tak to jest, jak się coś napisze i później się zmienia... :D Link Zgłoś
Gość: klocek Re: jak zainstalowac linuxa? IP: *.radom.vectranet.pl 23.11.11, 23:18 obraz byl sciagany ze strony mandrivy _ zadne inne linki ani odnosniki Link Zgłoś
Gość: art Re: jak zainstalowac linuxa? IP: *.dynamic.chello.pl 24.11.11, 11:19 A chcesz mieć samego Linuxa, czy też z Windowsem? Jak sam Linux to wystarczy w googlach lub youtube przejrzeć pierwszą lepszą instrukcję, podzielić odpowiednio dysk na partycje i dalej już tylko klikać "dalej". Jak chcesz mieć nadal Windows trzeba już być ostrożniejszym, aby po instalacji Linuxa, Windows nie znalazł się "w ukryciu". Jam mam Windows & i właśnie Mandrive. Jest bardzo przyjazna w instalacji i wygodna zwłaszcza dla tworzenia i obsługi menu wyboru systemu. Link Zgłoś