Dodaj do ulubionych

pytanie z Excela

14.12.11, 23:01
Mam problem którego nie umiem rozkminić. Tabela excel, wartości liczbowe w tabelach i formuły. Teraz mam tak, że od wartości z pola dajmy na to B5 jest odejmowana wartość pola A5 i wyświetlana w polu B6. Dalej wartość wpisana w pole C5 odejmuje się od wartości pola B5 i wyświetla w polu C6 itd. powstaje czasami sytuacja, że w polu A5 mam np. 5 a w pole B5 wpisuję 0 i mam wartość ujemną. Jak zrobić, aby nie było wartości ujemnej, ale było 0 dla wszystkiego co jest mniejsze niż zero.
Obserwuj wątek
    • Gość: 802.11n Re: pytanie z Excela IP: *.multimo.pl 14.12.11, 23:07
      Formuła w komórce B1 dla komórki A1:

=JEŻELI(A1<=0;0;A1)
      • abcdefowicz Re: pytanie z Excela 14.12.11, 23:18
        Właśnie kombinowałem coś z tym "JEŻELI", ale nie mogłem znaleźć co do czego. Sprawdzę w pracy czy zadziała, a tym czasem dziękuję za pomoc.
      • abcdefowicz Re: pytanie z Excela - nie wychodzi. 16.12.11, 11:19
        No nie wychodzi.
        Wracam do pytania z pierwszego postu. W komórce A1 mam np. 5, w komórce B1 mam 0, w komórce B2 mam mieć wynik B1-A1 i dla tej komórki mam formułę =B1-A1 i wyświetla mi wartość -5. Jak próbowałem dopisać do formuły =B1-A1 to co podałeś napisany miałem komunikat o odwołaniu cyklicznym i próbowałem na różne sposoby i nie wychodzi mi to co chcę osiągnąć.
        • abcdefowicz Re: pytanie z Excela - nie wychodzi. 16.12.11, 11:30
          Dokładnie to zmieniłem formułę którą podałeś tak, żeby odnosiła się do komórki B2, wyglądała w taki sposób: =B1-A1=JEŻELI(B2<=0;0;B2), próbowałem różnych opcji i wariacji i nie wychodzi mi to.
          • Gość: aqq Re: pytanie z Excela - nie wychodzi. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.11, 12:12
            dla komórek F9 i G9:

=JEŻELI(F9-G9<=0;0)

• Gość: aqq poprawka! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.11, 12:16

powinno byc tak:

=JEŻELI(F9-G9<=0;0;F9-G9)
          • Gość: Greg Re: pytanie z Excela - nie wychodzi. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.11, 12:16
            Źle. Co chcesz osiągnąć takim zapisem? Warunek logiczny to "B1-A1>0", wartość dla logicznej prawdy to po prostu "B1-A1", w innym wypadku 0, więc cała formuła wyglądałaby jakoś tak: =JEŻELI(B2-A2>0;B2-A2;0)
            • Gość: aqq Re: pytanie z Excela - nie wychodzi. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.11, 13:01
              poprawiłem się przed uwagą ;)
              • Gość: Greg Re: pytanie z Excela - nie wychodzi. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.11, 15:31
                Masz rację, ale popatrz dokładnie komu odpowiadałem.
                • Gość: aqq Re: pytanie z Excela - nie wychodzi. IP: *.dynamic.chello.pl 16.12.11, 16:46
                  oki-doki!
                  Excela z rzadka używam i byłem zadowolony, że udało mi się poprawnie rozgryźć problem :]
        • Gość: 802.11n Re: pytanie z Excela - nie wychodzi. IP: *.tpnet.pl 16.12.11, 14:10
          abcdefowicz napisał:

> Wracam do pytania z pierwszego postu. W komórce A1 mam np. 5, w komórce B1 mam
          > 0, w komórce B2 mam mieć wynik B1-A1 i dla tej komórki mam formułę =B1-A1 i wyś
          > wietla mi wartość -5. Jak próbowałem dopisać do formuły =B1-A1 to co podałeś na
          > pisany miałem komunikat o odwołaniu cyklicznym i próbowałem na różne sposoby i
          > nie wychodzi mi to co chcę osiągnąć.

=JEŻELI(B1-A1<=0;0;B1-A1)
          • abcdefowicz Re: pytanie z Excela - Teraz wychodzi. 16.12.11, 17:17
            Wypróbowałem Waszych podpowiedzi i teraz wszystko działa. Dzięki za pomoc, ja nie poradziłbym sobie z tym, bo jakoś nie trybię tych formuł. :)
            Może kiedyś przyjdzie pora i zajmę się tym tematem, na razie jednak nie mam "natchnienia" na to. Jeszcze raz dzięki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka