Dodaj do ulubionych

Do czego jeszcze można użyć dysku zewnętrznego?

IP: *.ipredator.se 30.12.11, 17:40
Na razie używam go do zapisywania i przechowywania danych. Do czego jeszcze można go użyć? Podobno można zapisać w nim kopię systemu. Jak to zrobić? Z dołączonego manualu niewiele można się dowiedzieć.
Obserwuj wątek
    • Gość: rudihess To masz na dobrych programach IP: *.stk.vectranet.pl 30.12.11, 17:43

Macrium Reflect Free 5.0.4196
      • Gość: grzesznik Re: To masz na dobrych programach IP: *.noisetor.net 30.12.11, 17:52
        Interesujące, dziękuję. Ciekawe, czy w razie czego można z dysku zewnętrznego odpalić system.
        • abcdefowicz Re: To masz na dobrych programach 30.12.11, 18:00
          System "odpalić" można. Są różne wersje systemów live. Ja na dysku zewnętrznym mam jeszcze różne programy w wersjach portable, które używam najczęściej w pracy. Na przykład: Firefox, ImgBurn, IrfanView, LibreOffice, VLC. Wolę nie zostawiać śladów z tego co słucham czy przeglądam na komputerze służbowym. Nawet pod względem swoich zakładek (inaczej ulubionych, jak ktoś nie wie) z Mozilli Firefox.
        • Gość: Rot Re: To masz na dobrych programach IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 30.12.11, 18:20
          Mam też podobny dysk, jednak w manualu mam napisane, ze rozruch z zewnętrznego dysku twardego nie jest obsługiwany w systemie Windows.
          • abcdefowicz Re: To masz na dobrych programach 30.12.11, 20:56
            Przecież rozruch wykonuje się przed uruchomieniem systemu Window$ więc nie rozumiem w czym rzecz. Ważne, czy BIOS komputera umożliwia startowanie z dysku lub urządzeń podłączonych pod porty USB.
    • Gość: grzesznik Re: Do czego jeszcze można użyć dysku zewnętrznego IP: *.ipredator.se 30.12.11, 17:44
      Dysk 500 GB, Toshiba 2.5 " STOR.E ART 3
      • Gość: ms.len Re: Do czego jeszcze można użyć dysku zewnętrzneg IP: *.dynamic.chello.pl 30.12.11, 20:52
        mozna podłożyć pod stolik, zeby sie nie bujał
        • qqbek Re: Do czego jeszcze można użyć dysku zewnętrzneg 30.12.11, 22:11
          Gość portalu: ms.len napisał(a):

> mozna podłożyć pod stolik, zeby sie nie bujał

Nie wiem, jakiej grubości ma obudowę... ale 3,5'' lepiej nadaje się do wbijania gwoździ niż 2,5''... tak więc tego rozwiązania nie zaproponuję ;)

Może jako przycisk do papieru się sprawdzi?
    • wariant_b Re: Do czego jeszcze można użyć dysku zewnętrzneg 31.12.11, 09:22
      Mam podzielony na dwie partycje - na jednej hiren's i inne narzędzia typu live,
      a na drugiej zwykłe składowisko, w tym portable dla systemu Windows,
      instalatoria popularnych aplikacji, service packi etc.

Można spreparować system do uruchomienia z zewnętrznego dysku USB (lub pendrive),
      ale ciągle jeszcze jest to dość kłopotliwe, a efekt niekoniecznie zgodny z oczekiwaniami.
      Być może na USB 3.0 jest lepiej (znaczy szybciej), ale jeszcze nie próbowałem.
      Natomiast wersje live (bezdyskowe, wszystko w pamięci) chodzą bezproblemowo.
      Pomijając wszystko inne instaluje się banalnie, czyli kopiując plik ISO z systemem
      i dopisując go do menu startowego.

Na razie najlepiej sprawdza się wykonanie obrazu dysku systemowego, choć
      w przypadku USB 2.0 lepiej (szybciej) jest skorzystać z zasobu w sieci gigabitowej.
      Programów do tego celu jest dużo, w tym sporo darmowych. Bezpieczniej
      jest robić obraz w trybie offline, ale istnieje możliwość sklonowania systemu online
      (na działającym systemie operacyjnym XP SP2+ i nowszych).
      Cenna jest możliwość odtwarzania obrazu na innym sprzęcie (np Universal Restore
      Acronisa) ale darmowe programy zwykle jej nie oferują.

Być może sytuacja się zmieni, bo Microsoft robi teraz backupy do formatu VHD
      czyli wirtualnego dysku dla swojej wirtualnej maszyny (ale czytanego również
      przez konkurencyjne programy), co pozwala na uruchomienie takiego obrazu
      z dysku przenośnego bez potrzeby instalowania na dysku stałym.
      • Gość: grzesznik Re: Do czego jeszcze można użyć dysku zewnętrzneg IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 02.01.12, 19:56
        Dziękuję za obszerną i rzeczową informację.
    • Gość: Macho Re: Do czego jeszcze można użyć dysku zewnętrzneg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.11, 11:58
      Na zewnętrznym dysku można postawić FreeBSD. Prawdziwy Unix a nie system Unix-like.
    • Gość: langlas Re: Do czego jeszcze można użyć dysku zewnętrzneg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.12, 19:05
      Właśnie korzystam z systemu Linux Mint zainstalowanym na przenośnym, tak jak na stałym.
    • Gość: langlas Re: Do czego jeszcze można użyć dysku zewnętrzneg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.12, 19:07
      Właśnie korzystam z systemu Linux Mint zainstalowanym na przenośnym, tak jak na stałym.
      Za chwile podłącze go do tunera TV by nagrać film
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka