19.06.04, 11:19
Wczoraj zupgrade'owalem mojego staruszka z MDK 9.1 do 10.0 i jest fajnie,
tylko jeden problem. Dzwiek jakby przesterowany, prawie nie do rozpoznania.
Pod 9.1 bylo OK. Nie mam pojecia jak to zmienic, wyprobowalem chyba juz kazda
kombinacje ustawien. Czyzby wzrosly wymagania sprzetowe? Bo 10.0 potrzebuje
wyraznie wiecej czasu, zeby wystartowac.
Sprzet: Celeron 466 MHz z dzielona pamiecia: 120 MB dla systemu i 8 MB dla
video. Plyta glowna: antyczna PC Chips LMRT 748 z kontrolerem dzwieku na
plycie. Sterownik wykryty i zainstalowany automatycznie podczas instalacji.

Czy moge prosic o wskazowki?
Obserwuj wątek
    • kell99 Re: MDK 10.0 19.06.04, 14:18
      Z dzwiekiem, to pewnie jest wina nowej wersji jadra i niedopracowanego do niej
      konfiguratora (a raczej kiepska obsluga starszych kart). Poszukaj na sieci (albo
      przejrzyj komunikatry jadra - np plik /var/log/dmesg, moze byc komunikat, ze
      wykryto jakis chip dzwiekowy) co to dokladnie za karta dzwiekowa (chip
      dzwiekowy, czy jest zgodna z sb pro, sb16 czy inna znana). Wtedy 2 komendy
      zalatwia sprawe.
      Pozdrawiam
      • stoc Re: MDK 10.0 19.06.04, 17:05
        kell99 napisał:

> Z dzwiekiem, to pewnie jest wina nowej wersji jadra i niedopracowanego do niej
        > konfiguratora (a raczej kiepska obsluga starszych kart). Poszukaj na sieci"

takie porady , winne jadro nizej cytat z twoich poprzednich porad :

"no coz, widac nie powinienes nagrywac mdk na kwadratowych cedekach, bo potem
        masz najwyrazniej problemy z trafieniem plyta do napedu:)"
        prosze, ekspert k99 sie wyrabia brawo nagle moze byc winne mandrake
      • piemeltje Re: MDK 10.0 19.06.04, 19:30
        > przejrzyj komunikatry jadra - np plik /var/log/dmesg, moze byc komunikat, ze
        > wykryto jakis chip dzwiekowy) co to dokladnie za karta dzwiekowa (chip
        > dzwiekowy, czy jest zgodna z sb pro, sb16 czy inna znana)

Chip dzwiekowy wykryty poprawnie. Do tego komputera bede mial dostep dopiero w
        poniedzialek.
    • urtiko Re: MDK 10.0 28.06.04, 21:41
      piemeltje napisała:

> Wczoraj zupgrade'owalem mojego staruszka z MDK 9.1 do 10.0 i jest fajnie,
      > tylko jeden problem. Dzwiek jakby przesterowany, prawie nie do rozpoznania.
      > Pod 9.1 bylo OK. Nie mam pojecia jak to zmienic, wyprobowalem chyba juz kazda
      > kombinacje ustawien. Czyzby wzrosly wymagania sprzetowe? Bo 10.0 potrzebuje
      > wyraznie wiecej czasu, zeby wystartowac.
      > Sprzet: Celeron 466 MHz z dzielona pamiecia: 120 MB dla systemu i 8 MB dla
      > video. Plyta glowna: antyczna PC Chips LMRT 748 z kontrolerem dzwieku na
      > plycie. Sterownik wykryty i zainstalowany automatycznie podczas instalacji.
      >
      > Czy moge prosic o wskazowki?

Wejdź w ustawienia i pogrzeb. W stosunku do 9.1 nowy Mdk ma wspomaganie ALSA.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka