Gość: Tompl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.04, 17:15 Chodzi o systemy informatyczne sterowane myślą. Np mysz komputerowa sterowana myślami itp. Zasada działania tego typu urządzeń z punktu widzenia technicznego. Link Zgłoś Obserwuj wątek
gray Re: Sterowanie myślą. Interfejs mózg-komputer. 20.06.04, 17:17 jeżeli to miało być pytanie to zapomniałeś o znaku zapytania. gdziekolwiek. Link Zgłoś
Gość: dominik666 Re: Sterowanie myślą. Interfejs mózg-komputer. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.06.04, 19:17 hehe zobacz tą stronę jest tam dosyć szczegółowo opisany proces "instalacji" elektrod i analizy sygnału... Użądzenie potrafi rozpoznać aktywność (rozbłysk) 100 neuronów (?) ... przy 100 miliardach jakie posiada mózg ludzki jest to niewiele. wszystko zaczyna się od analizy sygnału Elektro-encefalograficznego - nie dosyć że jest on tak słaby że potrzeba bardzo czułych elektrod (najlepiej niewewnętrznych) to trudno jest go "odszyfrować" ale znalazłem tagże strone lce Figure 1. The user has a EEG cap on. By thinking about left and right hand movement the user controls the virtual keyboard with her brain activity. Copyright © 2003 by LCE. "oczywiście" nikt nie chwali się za bardzo wynikami badań ... napewno więcej info znajdziesz www.darpa.mil/spo/index.htm :) warto zobaczyć tagże TEN! dokument Link Zgłoś
tetraktis Re: Sterowanie myślą. Interfejs mózg-komputer. 20.06.04, 21:12 Gość portalu: dominik666 napisał(a): > hehe zobacz tą > stronę jest tam dosyć szczegółowo opisany proces "instalacji" elektrod i analiz > y > sygnału... > Użądzenie potrafi rozpoznać aktywność (rozbłysk) 100 neuronów (?) ... > przy 100 miliardach jakie posiada mózg ludzki jest to niewiele. > Myślę że to jest starystyczny poziom bo znam takiego gościa który ma zdecydowanie więcej . > wszystko zaczyna się od analizy sygnału Elektro-encefalograficznego - nie dosyć > > że jest on tak słaby że potrzeba bardzo czułych elektrod (najlepiej > niewewnętrznych) to trudno jest go "odszyfrować" > > ale znalazłem tagże strone lce > > Figure 1. The user has a EEG cap on. By thinking about left and right hand > movement the user controls the virtual keyboard with her brain activity. > Copyright © 2003 by LCE. > > "oczywiście" nikt nie chwali się za bardzo wynikami badań ... napewno więcej > info znajdziesz <a href="http://www.darpa.mil/spo/index.htm"target="_blank">www.darpa.mil/spo/index.htm</a> :) > > warto zobaczyć tagże <a href="http://www.darpa.mil/dso/thrust/biosci/biomagnetics/biomagnetics_rudolph.pdf">TEN! </a> dokument > > Link Zgłoś
Gość: dominik666 Re: Sterowanie myślą. Interfejs mózg-komputer. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.06.04, 11:39 tetraktis napisał: > Myślę że to jest starystyczny poziom bo znam takiego gościa który ma > zdecydowanie więcej . liczyłeś ? ... i jaki to jest poziom "starystyczny" ? Niby że na starość mózg obumiera i datego tak mało ? Link Zgłoś