Dodaj do ulubionych

Win8 preview --- pomocy!!!!!

IP: *.dynamic.chello.pl 07.06.12, 14:34
Pomocy!

Uległem pokusie i pobrałem z witryny "dobre programy" Win8 Preview. Zainstalowałem na core duo i XP. Obejrzałem to cudo i nie jestem zachwycony. Mam wrażenie, że nie wszystko się zainstalowało, nie wszystko jest funkcjonalne. Nagle nie widzę swoich plików z MSWorda, itd.

Chcę wrócić do starego dobrego XP -
Obserwuj wątek
    • tiges_wiz Re: Win8 preview --- pomocy!!!!! 07.06.12, 14:48
      na c powinien byc katalog windows.old ze wszystkimi programami i dokumentami z windows xp.
      nie ma powrotu do starego systemu .. trzeba xp zainstalować na nowo. tylko nie kasuj katalogu windows.;old, albo zrob gdzies jego kopie.
      • Gość: sussondi Re: Win8 preview --- pomocy!!!!! IP: *.dynamic.chello.pl 07.06.12, 15:09
        Spróbowałem.

Ale opcja reinstalacji systemu jest zablokowana. Co robić?
        • Gość: mufi Re: Win8 preview --- pomocy!!!!! IP: *.home.isko.net.pl 07.06.12, 15:30
          Nie REINSTALOWAĆ, a ZAINSTALOWAĆ. Czyli tradycyjnie odpalić komputer z CD instalacyjnego XP, sformatować dysk, zainstalować XP.
        • wariant_b Re: Win8 preview --- pomocy!!!!! 07.06.12, 15:41
          Poszukaj w Internecie, na szybko znalazłem opis dla Visty.
          Z Windows 8 jest podobnie:
          support.microsoft.com/kb/933168/pl
          Generalnie, jeśli jest kartoteka Windows.OLD należy uruchomić system z krążka
          (może być instalator Windows, ale oczywiście wygodniejszy będzie hiren's)
          przenieść, przechrzcić lub usunąć nową instalację a zawartość Windows.OLD
          przenieść na root dysku. Potem może być potrzeba użycia jakiegoś narzędzia
          do ustawienia nowego rozruchu Windows. Może być bootice.

Ale jeśli nie czujesz się zbyt pewnie, warto wcześniej skopiować wszystko
          co potrzebne albo skorzystać z innego dysku do odzyskania systemu.
          Na przykład zaczynając i przerywając instalację XP, żeby mieć rozruch
          z dysku i przekopiowując zawartość Windows.OLD do roota partycji.

Ważne, żeby nie zrobić jakiegoś głupiego błędu i nie stracić danych.
          • Gość: sussondi Re: Win8 preview --- pomocy!!!!! IP: *.dynamic.chello.pl 07.06.12, 16:09
            Próbowałem z oryginalnym dyskiem, ale wygląda na to, że win8 ładuje się szybciej.

Cholera, przecież to tylko preview -
            • Gość: mufi Re: Win8 preview --- pomocy!!!!! IP: *.home.isko.net.pl 07.06.12, 16:42
              windows.microsoft.com/pl-PL/windows-8/faq
              Czy można odinstalować system Windows 8 Release Preview?

Nie. Aby wrócić do poprzedniej wersji systemu Windows, trzeba ją ponownie zainstalować z nośnika do odzyskiwania lub instalacji systemu dostarczonego z komputerem (zazwyczaj jest to dysk DVD). Jeśli nie masz takiego nośnika, możesz go utworzyć za pomocą oprogramowania dostarczonego przez producenta komputera z partycji odzyskiwania. Aby uzyskać więcej informacji, zapoznaj się z sekcją pomocy w witrynie producenta komputera. Po zainstalowaniu systemu Windows 8 nie będzie można użyć partycji odzyskiwania na komputerze do przywrócenia poprzedniej wersji systemu Windows.

Aby uzyskać szczegółowe instrukcje dotyczące ponownej instalacji systemu Windows 7, zobacz temat Instalowanie i ponowne instalowanie systemu Windows 7.
            • wariant_b Re: Win8 preview --- pomocy!!!!! 07.06.12, 17:02
              Zobacz, czy na dysku w Windows 8 Preview jest partycja Windows.OLD
              Przy domyślnej instalacji powinna być - wtedy można coś odzyskiwać.
              Jeśli jej nie ma - dysk został sformatowany w czasie instalacji i można
              najwyżej próbować odzyskać jakieś szczątki danych przy pomocy DMDE
              lub innych narzędzi do odzyskiwania danych. Ale straty będą ogromne.

Jeśli jest Windows.OLD to odzyskamy XP bez problemu, ale powolutku,
              żeby nie zrobić żadnego głupiego błędu. Ściągnij hirena i zorganizuj sobie
              miejsce na skopiowanie starych poczciwych XP na innej partycji, innym
              dysku, dysku przenośnym, kilku-kilkunastu krążkach DVD lub czymkolwiek innym.
              Oczywiście można bez zabezpieczeń, ale gdyby się palec pośliznął...

Więc jest to Windows.OLD czy nie?
              • Gość: sussondi Re: Win8 preview --- pomocy!!!!! IP: *.dynamic.chello.pl 07.06.12, 17:22
                Jest.

Pobieram tego Hirena. Szkopuł w tym, że chyba nie mam w tej chwili narzędzia do wypalenia dysku z tym H.

Ale spróbuję coś znaleźć. Dam zaraz znać.
                • wariant_b Re: Win8 preview --- pomocy!!!!! 07.06.12, 17:32
                  Dobra, jeśli tak to żyjemy.
                  Ile zajmuje kartoteka Windows.OLD i czy masz ją na co skopiować?

Rozumiem, że nie masz nagrywarki lub zapasu krążków.
                  A komputer startuje z pendrive'a i masz pendrive'a?
                  Czy może masz drugi komputer z wolnym miejscem na dysku?
                  • Gość: sussondi Re: Win8 preview --- pomocy!!!!! IP: *.dynamic.chello.pl 07.06.12, 19:02
                    Więc tak:

ściągnąłem nagrywarkę Ashampoo burning studio
                    ściągnąłem Hirena.
                    nagrałem iso z hirena na krążku

I teraz tak. Po włączeniu komputera startuje Hiren. Ale na nic nie reaguje :mam na ekranie obraz, ale nic się nie dzieje. Wszystko bez ruchu.

Spróbowałem wejsć w bios, żeby wymusić otwieranie systemu z dysku CD. Zaznaczony plusem jest dysk twardy. Ale ani on ani żadna z pozostałych opcji (floppy, CD, USB) nie jest aktywna.

Wygląda mi na to, że mój dysk został zgwałcony przez tę badziewną ósemkę. Pewnie mógłbym powgrywać office'a, pocztę, czytnik pdfów, ponownie sterowniki do skanera, drukarki itd. Jakoś by się pewnie działało.

Ale już tę ósemkę znielubiłem Lubie poczciwą prostotę.

Chętnie bym sam sformatował dysk i ponownie wgrał system. Ale jak to zrobić, kiedy ta ósemka nie pozwala,a Hiren nie działa?
                    • wariant_b Re: Win8 preview --- pomocy!!!!! 07.06.12, 19:16
                      Gość portalu: sussondi napisał(a):
                      > I teraz tak. Po włączeniu komputera startuje Hiren.

Startuje to znaczy co?
                      Wyświetla się menu hirena?
                      Jeśli tak, trzeba wybrać start Windows PE.
                      Jeśli nie - obejrzyj wypalony krążek pod Windowsem.
                      Powinna być na nim kartoteka HBCD i kilka plików.
                      • Gość: sussondi Re: Win8 preview --- pomocy!!!!! IP: *.dynamic.chello.pl 07.06.12, 19:38
                        Drogi Wariancie,

dzięki za przejawy troski i w ogóle. Przyjazny z Ciebie gość.

Ale ja się już zdenerwowałem. Hiren - po którejś z kolei próbie - dał mi nagle możliwość użycia mini-XP. Decyzja: sformatowałem C. I koniec. Nie chcę mieć żadnych śladów tej ósemki. Teraz wgrywam sobie regularne XP.

Fakt, będę musiał dołożyć service-paki. Parę programów stracę (dokumenty mam zarchiwizowane), da się przeżyć.

Więc - jeszcze raz -
                        • wariant_b Re: Win8 preview --- pomocy!!!!! 07.06.12, 19:45
                          Niepotrzebnie się pospieszyłeś.
                          Do Microsoftu trzeba mieć dużo cierpliwości, ale odzyskanie XP było tuż-tuż.
                          Wystarczyło wykasować kartoteki Win8. przenieść stare z Windows.OLD
                          i poprawić bootowanie. Dosłownie 5 minut roboty.

Ale skoro już posprzątane, to mała rada na przyszłość -
                          zainstaluj sobie VirtualBox i na nim eksperymentuj.
                          • Gość: sussondi Re: Win8 preview --- pomocy!!!!! IP: *.dynamic.chello.pl 07.06.12, 20:00

szlag mnie trafił bo instalacja tego preview przebiegła automatycznie, nie miałem żadnych opcji, żadnych możliwości, gdzie instalować.

Ale fakt, należało się zastanowić i w odpowiednio wczesnym momencie się wycofać.

I tak to.

Jeszcze raz -dzięki,

S.
                            • wariant_b Re: Win8 preview --- pomocy!!!!! 07.06.12, 20:09
                              Trochę mnie wkurzyłeś, bo jak się zwraca o pomoc, to wypada z niej skorzystać.
                              Nie zawsze się udaje, ale tutaj sprawa była w miarę prosta.
                              • Gość: Tamba Re: Win8 preview --- pomocy!!!!! IP: *.toya.net.pl 07.06.12, 20:36
                                @Sussondi
                                Trolować nawet w swieta wstyd fuj
                                • Gość: sussondi Re: Win8 preview --- pomocy!!!!! IP: *.dynamic.chello.pl 07.06.12, 21:32
                                  Bynajmniej nie trolowałem.

I zostałem ukarany za pośpiech i nerwy.

Bo po otwarciu juz zainstalowanego XP mam niebieski ekran z ciągiem chkdsk sprawdza pliki, kończy się na tyle i tyle jednostek alokacji dostępnych na dysku. Dalej tylko biała kropka, nawet nie mruga, i koniec. Nie ma żadnych badsektorów, system melduje, że sprawdził system plików i nie znalazł żadnych problemów.

I na tym koniec. Niebieski ekran z tym solennie przewijającym się komunikatem po każdym właczeniu komputera. Widzę, że trzeba będzie znów coś zrobić z dyskiem, kłopot w tym, że Bios nie chce znów reagować ani na Hirena ani na oryginalną płytkę z XP.

Cholera.
                                  • Gość: lajosz Re: Win8 preview --- pomocy!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.12, 22:04
                                    Odłącz dysk twardy (fizycznie) .
                                    Odpal kompa z Hirena i uruchom MiniXP.
                                    Jeśli MiniXP się odpali i będzie pracował poprawnie, to zamknij system, podłącz dysk i ponownie odpal Hirena, a z niego z kolei MiniXP.
                                    Już w MiniXP sprawdź czy system widzi dysk.
                                    Jeśli nie, to bardzo możliwe, że dysk jest uszkodzony.
                                    Jeśli widzi, to odpal Prtition Wizard i przy jego pomocy usuń partycję systemową i (co ważne) wszystkie partycje które nie są Ci potrzebne albo takie które widzisz że są, ale nie wiesz do czego służą.
                                    Po wykonaniu powyższego, utwórz nową partycję systemową (Primary) i sformatuj do NTFS.
                                    Zrestartuj kompa i spróbuj ponownie instalki XP.
                                    • Gość: sussondi Re: Win8 preview --- pomocy!!!!! IP: *.dynamic.chello.pl 08.06.12, 07:52
                                      Odłączyłem fizycznie dysk twardy. Płytka z Hirenem w napędzie opt.

Odpaliłem komputer. Napęd pracuje. Na monitorze okno Hirena. Opcje nieaktywne. Nie mogę przejść do MiniXp.

I tak to.
                                      • wariant_b Re: Win8 preview --- pomocy!!!!! 08.06.12, 09:13
                                        > Odpaliłem komputer. Napęd pracuje. Na monitorze okno Hirena. Opcje nieaktywne.

Trudno z tego coś wnioskować, ale mamy pewność, że dysk nie jest przyczyną
                                        problemów z uruchomieniem CD. Chyba, że masz jeszcze drugi dysk.
                                        Zdarza się przy urządzeniach IDE (lub emulacji IDE), że jedno urządzenie
                                        powoduje problemy objawiające się na innym urządzeniu.

Może coś nie tak z klawiaturą? Jeśli klawiatura USB sprawdź z BIOS-ie
                                        czy włączona jest obsługa klawiatury USB. Windowsy jej nie potrzebują.
                                        Ale raz się udało, więc to też chyba nie tak. Może problem z napędem?
                                        Hirena można uruchamiać z pendrive'a, ale zwykle oznacza to formatowanie,
                                        więc trzeba sobie zgrać zawartość, zrobić bootujący pendrive i przegrać
                                        krążek hirena i to co jeszcze może być potrzebne.
                                  • wariant_b Re: Win8 preview --- pomocy!!!!! 07.06.12, 22:07
                                    > I zostałem ukarany za pośpiech i nerwy.

Zostałeś.

Na razie nie zostaje nic innego niż prosić o otwarcie pudła (mam nadzieję, że to nie laptop),
                                    spisanie nazwy płyty głównej, sprawdzenie kabli, a jeśli nie pomoże, a dysk jest SATA,
                                    o odpięcie dysku i sprawdzenie, czy napęd optyczny jest sprawny (znaczy startuje).
                                    • Gość: sussondi Re: Win8 preview --- pomocy!!!!! IP: *.dynamic.chello.pl 07.06.12, 22:23
                                      Operacje wewnątrz komputera to nie. W tych sprawach to już jestem analfabeta. Zamykam tego peceta. Jutro trafi do zaprzyjaźnionego warsztatu.

Podłączą dysk do innego komputera. Moze jest uszkodzony i może dlatego miałem takie kłopty z tą ósemką. Jutro się okaże. Dysk ma już siedem lat i jakby prawo do protestów.

Wszystko to ciekawe. Dam znać, co i jak.

S.
                                      • Gość: slawek_62 Re: Win8 preview --- pomocy!!!!! IP: *.klaudyny.waw.pl.174.23.193.in-addr.arpa 07.06.12, 22:40
                                        Po co te nerwy koledzy. Win8 pozakładał partycje GPT. Dla XP niewidoczne. A więc instaluje XP na partycji nieaktywnej. Ustawione w biosie jako pierwsze urz. boot HDD i płyta nie wystartuje. Instrukcja obsługi płyty ma pewnie rogi i nie da przeczytać jak można zmienić opcje bootowania. Teraz można wyzerować pierwszy sektor dysku(Mhdd, DMDE) i założyć nowe partycje( Hiren Dos programs, instalator Win). Tylko ja bym proponował aby uczynił to ktoś, kto się orientuje w tym nieco lepiej. Opisy programów w sieci.
                                        • wariant_b Re: Win8 preview --- pomocy!!!!! 08.06.12, 07:50
                                          Gość portalu: slawek_62 napisał(a):
                                          > Win8 pozakładał partycje GPT. Dla XP niewidoczne.

Nie w tym przypadku. Windows 8 został zainstalowany na istniejącej partycji XP.
                                          Na dysku pozostały oryginalne partycje. Problem chyba jest w czymś innym.
                                          • Gość: sussondi Re: Win8 preview --- pomocy!!!!! IP: *.dynamic.chello.pl 08.06.12, 08:51
                                            Dokładnie.

Kiedy raz, tylko raz, mogłem przejść do MiniXp, widziałem wszystkie trzy partycje. Systemową, na której Win8 załadował się na XP, i dwie z danymi. C D E. C sformatowałem i zainstalowałem na niej z oryginalnej płytki XP.

Monitor (Acer 24') mam na wejściu cyfrowym. Ale to nowozainstalowane XP jakby go nie widziało, dawało parametry "systemowe", VGA, obraz bylejaki. Odłączyłem monitor i włączyłem, żeby system użył plug 'n play, i wtedy się zaczęło ---
                                            • wariant_b Re: Win8 preview --- pomocy!!!!! 08.06.12, 09:23
                                              Ciekawy problem z tym monitorem.

Przy uruchomieniu spróbuj wcisnąć F8 i wybrać ostatnią dobrą konfigurację.
                                              Ewentualnie tryb awaryjny - może da się przeinstalować sterownik video.
                                              Monitor trzeba ustawić ręcznie, bo pewnie nie zainstalował karty graficznej
                                              a standardowa VGA nie ustawi sama poprawnej rozdzielczości.
                                              Robótek z odtworzeniem systemu będziesz miał sporo. No i wszystkie brakujące
                                              Service Packi (najpierw) i poprawki MS.

Dysk jest trochę niepewny, więc warto przetestować go Victorią (z hirena)
                                              lub przynajmniej (takoż Victorią) sprawdzić autodiagnostyki S.M.A.R.T.
                                              • Gość: sussondi Re: Win8 preview --- pomocy!!!!! IP: *.dynamic.chello.pl 08.06.12, 20:29
                                                No - i już jest po ptakach.

Specjalista: instalacja tego preview win8 = destrukcja systemu, nawet w jego głębszych warstwach. Blokady w powiązaniach z USB i napędem optycznym. I nie tylko. Też z urządzeniami peryferyjnymi. Moje XP za stare na Win8. I mój dual core - takoż. Preview w tym układzie = produkcja konfliktów

Ale - przy użyciu narzędzi, do których nie miałem dostępu - udało się skorzystać z Hirena i otworzyć partycje D i E. Na C nadal zapętlony chkdsk.

Moja decyzja. Zamieniam dysk 250 GB na dwa SSD (30 kilka i 60 kilka GB); na mniejszym system z przyległościami, na większym dane.

Trochę to kosztowało, ale mam za sobą dobę daremnych prób i frustracyjnych obaw, czy uda się odzyskać dane. Za durnotę się płaci. Ale teraz mam absolutnie czysty system. Nadal XP. Większość aplikacji odzyskana. Zbiór fotek z ostatnich dziesięciu lat - dtto. I nie muszę się obawiać, co się stanie, kiedy system nawali. Zawsze będę mógł go podnieść, bez szkód dla danych.

Nadal XP (Service pack 3). I nigdy więcej prób z Win8. Czegoś tak nieprzyjaznego dla użytkownika w życiu nie widziałem. Trzeba będzie kupić w jakiejś przewidywalnej przyszłości win7, zanim go wycofają ze sprzedaży. Bo z XP chyba już kaput.

Nie zazdroszczę tym, którzy kupią komputery z win8, z tymi tam kafelkami na ekranie.

Kilka nauczek dla mnie. Głównie: unikać zbędnych prób. Zgodnie z zasadą: lepsze jest wrogiem dobrego.

I doświadczenie: są blisko ludzie gotowi podzielić się własną wiedzą. I za to Wam, przyjaciele, dziękuję.

S.
                                                • wariant_b Re: Win8 preview --- pomocy!!!!! 08.06.12, 21:13
                                                  > Specjalista: instalacja tego preview win8 = destrukcja systemu, nawet w jego
                                                  > głębszych warstwach.

Przesada. Jeśli użytkownik sam sobie nie zrobi krzywdy, nic złego nie powinno się stać,
                                                  oczywiście o ile nie pozwolimy instalatorowi Windows 8 usunąć partycji.

Dla próby posadziłem sobie XP SP2 Home na VirtualBoxie, zainstalowałem z niego
                                                  świeżutkie Preview Windows 8 32-bit i hirenem odzyskałem XP. Żadnych problemów.
                                                  Niebezpiecznie dopiero zacznie się robić, kiedy upowszechnią się UEFI BIOS-y.
                                                  Tu podobno faktycznie MS szykuje nam małe kuku.

> Moja decyzja. Zamieniam dysk 250 GB na dwa SSD (30 kilka i 60 kilka GB);
                                                  > na mniejszym system z przyległościami, na większym dane.

Trochę ryzykowna decyzja - dysk 30GB wystarcza do Windows XP, ale w razie
                                                  aktualizacji sprzętu i oprogramowania będzie się nadawał jedynie na dysk
                                                  cache'ujący. Windows 7 i Windows 8 nie zmieszczą się na 30 GB (oczywiście
                                                  zainstalują, ale po poprawkach i dograniu softu dysk będzie zapchany na amen).
                                                  Na dane spokojnie możesz przeorganizować stary dysk 250GB, jeśli jest OK.

> Nadal XP (Service pack 3). I nigdy więcej prób z Win8. Czegoś tak nieprzyjaznego
                                                  > dla użytkownika w życiu nie widziałem. Trzeba będzie kupić w jakiejś przewidy-
                                                  > walnej przyszłości win7, zanim go wycofają ze sprzedaży. Bo z XP chyba już kaput.

Jeszcze nie, tak długo, jak długo MS nie wymusi, żeby aplikacje Windows
                                                  przestały działać na XP. Wymusza się to narzędziami do tworzenia programów.
                                                  Być może nie trzeba będzie kupować Windows 7, bo będzie opcja downgrade.

> Nie zazdroszczę tym, którzy kupią komputery z win8

Interface Windows 8 jest na tablety z ekranem dotykowym - na monitor i mysz
                                                  toto się nie nadaje za bardzo. Oczywiście będzie dostępny stary poczciwy interfejs
                                                  jeśli nie od MS to od firm trzecich. Pod spodem zmiany są niewielkie - system
                                                  jest oznaczony jako ver. 6.2 czyli kontynuacja Visty a nie coś zupełnie nowego.
                                                  Myślę, że w ostatecznej wersji będzie do wyboru tradycyjny interface Aero
                                                  i Windows 8 będzie kolejną próbą odchudzenia Visty, żeby działała na słabych,
                                                  energooszczędnych procesorach, bo takie muszą być w urządzeniach mobilnych.
                                                  Windows stracił rynek sprzętu typu smartfony i tablety, bo ma za duże wymagania
                                                  sprzętowe. Windows 8 ma konkurować z linuxowymi Androidem i IOS-em.
                                                  • Gość: lajosz Re: Win8 preview --- pomocy!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.12, 23:04
                                                    wariant_b napisał:
                                                    "Windows 8 ma konkurować z linuxowymi Androidem i IOS-em."

No, jeśli "mały miękki" nadal będzie próbował gonić w/w systemy tak jak to próbuje robić z tą ósemką, to (moim zdaniem) , nie tylko nie dogoni, ale wreszcie straci monopol na systemy na kompy stacjonarne.

Dobrze napisał sussondi.

Ta ósemka jest (póki co) tak idiotyczna, że głowa mała.
                                                    Zrozumiałbym jeszcze (od biedy) politykę Microsoftu, gdyby szli tylko w systemy na wszelakie smartfony, tablety i inne takie, ale chęć posadzenia tego na kompie stacjonarnym, to (zaś to moja subiektywna opinia) strzał w stopę i nie pomoże tu nawet fakt, że będzie można zmienić interfejs na bardziej tradycyjny bo promują ósemkę właśnie jako system (jak to napisał sussondi) cyt:
                                                    "..... z tymi tam kafelkami na ekranie. "
                                                    Zupełnie nie rozumiem, po jaką cholerę wielkie jak słoń kafelki na monitorze np. 23 cale i większym, ale i na 19 calowym również ?
                                                    Przecież na komach stacjonarnych używamy przede wszystkim myszy, a nie ekranów dotykowych.
                                                    Nie sądzę żeby użytkownicy stacjonarek mieli problemy z trafieniem w ikonę.
                                                    W tablecie, tudzież na innym smartfonie ma to jakieś tam uzasadnienie, ale na stacjonarnych ?
                                                    Dla mnie debiliada.
                                                    Powtarzam, ja wiem, że będzie można zmienić interfejs (a może nie będzie można ?) , ale przekaz do publiki/klientów idzie taki, że nowy system to przede wszystkim te durne kafelki.
                                                    OK, młodym może się to spodobać.
                                                    Zaznaczam, spodobać, a nie być użyteczne, ale cała reszta minie to szerokim łukiem i albo pozostanie przy XP lub siódemce, albo zacznie się przekonywać do Linuksów.
                                                  • Gość: king Re: Win8 preview --- pomocy!!!!! IP: *.dynamic.chello.pl 11.06.12, 17:38
                                                    Tylko może powiesz lajosz jak się do linuxa przekonać ?? Już kilka razy próbowałem, na Ubuntu, Mandrivie, Slaxie i innych, nawet raz się przymusiłem i trwało to tydzień. Tydzień męki. Jakieś repozytoria i inne wiersze poleceń, zupełnie nie zrozumiałe dla użytkownika. Ja wiem, trzeba sie uczyć, tylko po co ? Ja mam używać system a nie rozumieć i umieć . Myślę, ze to dobra droga , ale jeszcze daleka i żmudna. A szkoda bo jest ładniejszy, bardziej konfigurowalny, bardziej funkcjonalny itp. I nie chodzi mi o to, ze jest darmowy, niechby był i płatny, tylko niech działa tak jak dla blondynki. Kiedy odmówił mi przyjęcia mojej drukarki to niestety pożegnałem się z nim i dalej nie próbuję A szkoda, bo bardziej mi pasuje.
                                                    A MS zapewne nie bedzie słuchał klientów bo i po co ? Jak kazdy monopolista.
                                                  • Gość: lajosz Re: Win8 preview --- pomocy!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.12, 17:53
                                                    No więc może napisze tak:

Jeśli koniecznie chcesz się bawić w "jakieś tam" repozytoria i wiersze poleceń, to owszem możesz, ale NIE JEST to w ogóle konieczne.
                                                    Takiego np. Ubuntu zainstalowałem komuś (policjant :)) kto nawet z Windowsem nie bardzo wie co zrobić. Ustawiłem jak trzeba, tzn. podobnie do Windowsa (Mój komputer, ikony dysków itd. itp.) i ..... w/w pan bez problemu to obsługuje.
                                                    Co więcej.
                                                    Podłączył do kompa (z tym Ubuntu) drukarkę i zaczął drukować, przy czym pojęcia nie miał, że drukarka potrzebuje jakiegoś sterownika.
                                                    Ot po prostu drukarkę podłączył, Ubuntu znalazł i zainstalował sterownik i drukarka ruszyła.
                                                    On myślał, że to tak działa, czyli podłączamy drukarkę do kompa i ona ma od razu drukować.
                                                    Żadnych sterów, oprogramowania i takich tam, czyli kompletny laik, a na tym Ubuntu drukuje, ogląda filmy, coś tam rysuje, tylko nie gra bo do gir ma konsolę.
                                                    Dla niego to system jak każdy inny.
                                                    Dla mnie poniekąd też, ale ja wiem że to zupełnie coś innego niż Windows.

Reasumując.
                                                    Linux nie taki straszny jak go malują.

Owszem, sam korzystam z XP, ale to tylko dlatego, że po prostu jest na ten system więcej oprogramowania i zwyczajnie z przyzwyczajenia, ale Linuksy nie stanowią dla mnie problemu i mogę z nich korzystać jak z każdego systemu, przy czym w ogóle nie muszę wiedzieć co to repozytorium i inne takie.
                                                  • wariant_b Re: Win8 preview --- pomocy!!!!! 11.06.12, 18:46
                                                    Gość portalu: king napisał(a):
                                                    > Tylko może powiesz lajosz jak się do linuxa przekonać ??

Zainstalować i używać.

Do typowych zastosowań: Internet, media, biuro używa się go równie łatwo jak Windows,
                                                    a w nowych dystrybucjach praktycznie można zapomnieć o konsoli znakowej.
                                                    Ważne, żeby nie próbować na jakimś starszym i egzotycznym sprzęcie, bo wtedy
                                                    sami możemy się wpędzić w niepotrzebne problemy. Zresztą to samo będzie,
                                                    jeśli spróbujemy postawić Windows 7 lub w drugą stronę XP na nowym notebooku.

Repozytoria są po to, żeby ich używać. Są zintegrowane z instalatorem, który
                                                    zaoferuje dodatkowe programy, których nie było na krążku. Po co wyszukiwać
                                                    pakiety w Internecie i męczyć się z ich dopasowywaniem do dystrybucji, skoro
                                                    są gotowe repozytoria?

> A MS zapewne nie bedzie słuchał klientów bo i po co ?

Po zamianie Gatesa na Ballmera faktycznie MS sprawia takie wrażenie, jakby
                                                    software pisali spece od marketingu a nie programiści. Vistę i jej odchudzone
                                                    i poprawione wersje trudno polubić, a system staje się powoli mniej przyjazny
                                                    w konfiguracji i eksploatacji od linuxów.
                                                  • Gość: lowik Re: Win8 preview --- pomocy!!!!! IP: *.warszawa.vectranet.pl 26.06.12, 13:02
                                                    Poczekaj na pełną wersje. Wszystko będzie ok. Poczytaj o aplikacjach developerskich. np. www.metroone.pl/ Wszystko sobie do swoich potrzeb dopasujesz
                                                • wariant_b Re: Win8 preview --- pomocy!!!!! 08.06.12, 21:28

> Na C nadal zapętlony chkdsk.

Co to znaczy? Partycja C: na której kiedyś miałeś Windows XP i Windows 8
                                                  została przez ciebie sformatowana i nadgrana nową instalacją Windows XP.
                                                  Nic konkretnego na niej nie ma i można ją sformatować i użyć do dowolnego
                                                  celu. Chyba, że dysk jest uszkodzony w obszarze partycji C:, ale wtedy
                                                  zagrożone są również dane zawarte na dawnych D: i E:, bo dysk, który zaczął
                                                  się sypać może i często sypie się dalej.
    • Gość: wolf Re: Win8 preview --- pomocy!!!!! IP: 78.133.164.* 11.06.12, 11:16
      dawno nie jestem na xp ale mozna zrobić nowa instalke systemu bez formatu dysku poprzedni sustem bedzie widoczny na(c) jako windows cmd. i tam beda wszystkie programy i pliki które kopiujemy do nowego systemy potem mozna ten plik wykasować razem z tym w8
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka