Dodaj do ulubionych

Pingowanie w tle

IP: *.centertel.pl 15.09.12, 13:05
Posiadam internet mobilny z Orange, jest ok.ale ;).
W czasie czytania jakiegoś np. artykułu połączenie przechodzi w stan "uśpienia", dioda zmienia kolor, żeby otworzyć nowy link trzeba czekać 1-2 sek. na wznowienie połączenia.
Jest to trochę uciążliwe. Rozwiązaniem jest pingowanie w tle małych pakietów (koniec artykułu).
Polecenie działa na Ubuntu: ping wp.pl -s 100 >> /dev/null &
Ja to zastosować w XP HE?

Dzięki za jakieś wskazówki
Obserwuj wątek
    • wariant_b Re: Pingowanie w tle 15.09.12, 20:02
      Analogicznie.

Polecenie ping w Windowsach wysyła 4 pakiety standardowej długości co sekundę
      ping -t wysyła pakiety co sekundę "do skutku" czyli w sposób ciągły
      ping -n 1 wysyła tylko jeden pakiet
      ping -l 100 wysyła pakiety długości 100

Zapewne, po ustaleniu co jaki czas trzeba wysłać ping i czy ewentualnie nie
      powinien był niestandardowej długości, będziesz potrzebował batcha, który
      będzie to robił. Powiedzmy, że wystarcza, gdy pingujesz co minutę na adres
      drugiej strony łącza wysyłając pakiet o długości 100 (nie wiem, skąd ta liczba,
      pewnie ustalona empirycznie, bo normalny ping nie skutkował - ale sprawdź).
      Technicznym problemem jest ustawienie opóźnienia na 60 sekund (trickowo
      robi się to poleceniem ping -n <czas w sekundach> localhost), finansowym
      wybranie rozwiązania, które wysyła zbyt dużo i zbyt długich płatnych! pakietów.

:petla
      ping -n 1 -l 100 <adres>
      ping -n 60 127.0.0.1
      goto petla
      • Gość: eL Re: Pingowanie w tle IP: *.centertel.pl 15.09.12, 23:32
        Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź!
        Co do kosztów to dotychczas do utrzymywania połączenia, np.zła pogoda (deszcz), używałem radia internetowego ;).
        Jak rozumiem mam to polecenie wpisać w cmd?
        • wariant_b Re: Pingowanie w tle 16.09.12, 10:46
          Masz utworzyć plik tekstowy z rozszerzeniem .cmd np. z pomocą notatnika i dodać go
          do autostartu uruchamiając w zminimalizowanym oknie lub uruchamiać ręcznie.

A w cmd możesz z palca użyć polecenia ping -t -l 100 <adres>, co też wykona
          swoje zadanie analogicznie do podanego przykładu w centos-ie, w którym ping
          działa aż do ręcznego przerwania wykonania polecenia, a parametr -s jest
          odpowiednikiem parametru -l w Windowsach.
          • Gość: eL Re: Pingowanie w tle IP: *.centertel.pl 16.09.12, 15:52
            Ok.
            Dziękuję.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka