Dodaj do ulubionych

jak sformatowac dysk c?

IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.04, 23:19
mam prosbe do cierpliwych dla takich uzytkownikow pc jak ja.widze ze wszelkie
proby i godziny spedzone przy kompie okazaly sie bezskuteczne,dlatego prosze
zeby ktos w miare jasno napisal mi jak mam sformatowac dysk c w windowsie
98,bardzo o to prosze,bo nigdy sama tego nie rozbilam;(dziekuje...;)
Obserwuj wątek
    • Gość: bzykbzyk. Re: jak sformatowac dysk c? IP: *.nas1.honolulu1.hi.us.da.qwest.net 04.07.04, 23:35
      Zrob boot disk format floopy z \s (system).

Na boot disk skopjuj z Windows 98

Fdisk.exe
      format.exe

Boot z floppy.

pochodz sobie po fdisk (f4 / f3/ f2/ f1 i escape) aby sie zorientowac co
      jest grane.

Formatuj C uzywajac format C:

Jezeli chcesz sformatowac caly disk to wpierw skopjuj wszystkie data
      file a potem wpierw delete wszystkie partycje, (logical i extended).
      uzywajac Fdisk, a po reboot zrob format.

• agent_denton Re: jak sformatowac dysk c? 05.07.04, 00:11
        To może teraz po ludzku :)

Przede wszystkim zrób kopie zapasaowe wszystkich ważnych danych/danych,które chcesz zatrzymać. Nalezy tu pamietać oszczegółach,o których często sie zapomina.
        Zastanów się:

-czy masz jakieś ważne dokumenty/pliki tekstowe/dzieła graficzne (;)- no co?) itd Przede wszystkim przejrzyj folder moje dokumenty i ew. folder programu sciagającego pliki z Internetu (jeżeli coś ściagałaś). Zwykle ma nazwę downloads,jeżeli nie uzywasz niestandardowego programu/nie zmieniłaś nazwy.
        Warto zostawić tez najnowsze wersje ściągniętych instalatorów programów.

-czy masz ważna pocztę,którą chcesz zachować? Warto wtedy skopiować folder z wiadomościami . Poza tym warto skopiować książkę adresową.

Ogólnie pomysl,czy masz ważne dane do zarchiwizowania. Jeżeli tak,najlepiej je skopiowac do jednego folderu i przenieść na inną partycję, ale zawsze istnieje ryzyko błędu i można te dane utracić (choc to mało prawdopodobne). Najlepiej sprawdzić wielkość danych do zarchiwizowania i zaopatrzyć się w odpowiednią ilość płyt cd-rw (mogą byc też cd-r,ale to marnowanie płyt, a cd-rw mozna potem ponownie wykorzystać). Jezeli nie masz nagrywarki,możesz wykorzystać zewnętrzny dysk twardy/napęd zip. Jeżeli masz tylko jedną partycję i nie posiadasz żadnego z ww. wymienionych urzadzeń, a MASZ ważne dane do zarchiwizowania, wtedy masz problem. Możesz się oczywiście ograniczyc do dokumentów i wykorzysta c dostatecznie dużą ilość dyskietek (w raie czego można niektóre pliki- np *.bmp efektywnie skomprsować).
        Poza tym zastanów się,czy o czyms ważnym nie zapomniałaś [może ustawienia dial-up? może zgubiłaś ksiażeczkę z kluczem systemowym (warto wtedy przeszukać rejestr) może coś jeszcze? Save'y z gier ;)? ]

Jak już uporasz się z archiwizacją i na niczym juz ci na dysku nie zalezy, najlepiej utwórz dyskietkę ratunkową (w menu dodaj/usuń programy ,zakładka chyba druga). Nigdy nie wiadomo,co zdarzy się podczas reinstalacji.
        Jak juz uoprasz się z ww. czynnościami, uruchom system w trybie ms-dos. Wtedy daj polecenie format c: (jeżeli to dysk,który chcesz sformatować- przyjąłem,że chcesz zainstalowac na nowo system)
        Muisz jeszcze zatwierdzić swoja decyzję i....chwilę poczekać ( zwykły format rozwiąze problem z systemem, chyba,że chodzi ci o pozbycie się "kłopotliwych" danych. Wtedy trzeba pokombinować ;) )

Potem wsuwasz dysk instalacyjny Windows, postępujesz wg wskazówek.... i już :)
        Pamiętaj o uaktualnieniu systemu/istalacji sterowników/instalacji oprogramowania antywirusowego i firewalla oraz ich zaktualizowaniu. Podobnie rzecz ma się z innymi programami służącemi bezpieczeństwu.

Powodzenia!
    • Gość: mgregor Re: jak sformatowac dysk c? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.04, 23:47
      1.) Tworzysz dyskietke startowa spod Windowsa (Start -> Panel sterowania ->
      Dodaj/usun programy -> dysk startowy -> Utworz dysk)
      2.) Startujesz z tej dyskietki komputer
      3.) Wybierasz z menu: Uruchom z obsluga CD
      4.) Wkladasz plyte instalacyjna od Windows 98
      5.) Przechodzisz na naped CD (zalozmy D:)
      6.) Wchodzisz do katalogu WIN98 (CD WIN98)
      7.) Wpisujesz FORMAT C:/q i wciskasz ENTER(tym poleceniem formatujesz dysk
      twardy w trybie szybkim)
      8.) Wpisujesz SETUPCOR, naciskasz ENTER i zaczynasz instalacje.

Jakbys miala problemy to daj znac :-)
      • agent_denton Re: jak sformatowac dysk c? 05.07.04, 01:43
        Przeczytałem twój poprzedni wątek i doszedłem do wniosku,że może najpierw lepiej spróbowac ze scandiskiem, ponownym uruchomieniem systemu.... chyba,że nie masz nic ważnego na komputerze. Jeżeli masz, to polecam poprzedni mój post,z tym,ze chyba nagrywanie nie wchodzi w grę (nie mozesz uruchomic *.exe'ów).
        Jezeli masz ważne dane ,a nie masz szansy ich zarchiwizować, spróbuj najpierw przeinstalować system (pamiętaj ,że format oznacza utratę wszystkich danych!).
        Prawdopodobnie nie będziesz mogła zrobic tego pod windowsem, ale pod DOS'em,z właczoną obsługą d-romu, nie powinnaś miec wiekszych problemów (jeżeli wcześniej poszukasz sobie w internecie liste komend DOS'owych służących do przegladania zawartości katalogów). Podstawowe komendy moge ci podac:

- cd (nazwa katalogu/dysku)- zmiana przegladanego folderu na nowy(ten podany po cd)

- cd.. (o ile pamietam cofasz się o jeden katalog)

- dir - wyświetla listę wszystkich plików w danym katalogu

zresztą, tu masz dokładniejszy spis: www.mixt.comernet.pl/podstrony/komendy.htm

Reinstalacja może pomóc. Znajdź w katalogu na cd plik setup.exe i go uruchom.
        • izea Re: jak sformatowac dysk c? 05.07.04, 13:27
          Ja ze swej strony ostrzegam - jako domorosły informatyk sama usiłowałam wykonać
          sformatowanie dysku C i narobiłam takiego bigosu, że w ogóle mi się przestał
          załączać komputer. Musiałam prosić o interwencję kogoś o wyższych
          kwalifikacjach w tym temacie:-)
          • Gość: tete Re: jak sformatowac dysk c? IP: w3cache.* / 81.219.246.* 06.07.04, 10:50
            Po sformatowaiu trudno, żeby system działał...
            Najprostszy sposób to podpiąć ten dysk do innego komputera i sformatować tak
            jak się formatuje dyskietkę. Formatowanie fdiskiem wymaga uruchamiania Win z
            dyskietki i trwa długo. Jest to zdaje się tzw. formatowanie low level dostępne
            kiedyś spod BIOS-u płyty głównej. Jeśli pod XP to sam instalator XP zapyta cię
            o formatowanie.
            Przy przenoszeniu danych koniecznie zachowaj też folder Dane aplikacji (w
            folderze Windows). Masz tam całego Outlooka: książkę i wiadomości. Poza tym
            przydaje się folder Ulubione i Temporary internet Files. Oczywiście pomijamy
            takie personalizacje jak autokorekta w Office czy własne szablony

P.S. Jest miłym zwyczajem odpowiadanie ludziom na tym forum jak Ci poszło.
            Wyrażasz tym podziękowanie za ich chęć pomocy i poświęcanie swego czasu by Ci
            odpisać. Pozdrawiam
    • j.ang Re: jak sformatowac dysk c? 06.07.04, 13:40
      > widze ze wszelkie
      > proby i godziny spedzone przy kompie okazaly sie bezskuteczne, dlatego prosze
      > zeby ktos w miare jasno napisal mi jak mam sformatowac dysk c w windowsie
      > 98,

Jeśli tak, poproś kogoś, kto to potrafi zrobić. Lepiej nawet zapłacić, niż robić coś, nie wiedząc, do czego to doprowadzi.

Większość odpowiedzi na twój list to odpowiedzi konkretne, ale chyba nawet to ci nie pomoże (odpowiedzi z Hawajów nie czytaj, bo to jest zupełne kuriozum).
    • amon-ra Re: jak sformatowac dysk c? 06.07.04, 14:03
      Wypróbuj program BootIt Next Generation do formatowania i wykonywania innych operacji dyskowych. Program tworzy dyskietkę startową, nie wymaga instalacji na HDD.
      • Gość: tete Re: jak sformatowac dysk c? IP: w3cache.* / 81.219.246.* 06.07.04, 22:22
        gość z Hawajów jest niezły, niezły.
        Z reszta po co fdisk ludzie?
        1.Ustawiam w BIOS (naciskam delete gdy następuje rozruch kompa i pojawia się
        info i wejściu w BIOS przez press Del.
        2. Zwykle 2-gi wiersz od góry ustawia kolejnośc przeszukiwania. Będzie tam
        HDD0, HDD1 itd, Flopy, CD, ZIP. Jako firt ustawiamy flopy
        3. wyjście z BIOS z zapisem danych Esc, F10, Enter
        4.Komputer startuje ponownie i uruchamia się z dyskietki.
        5.Gdy pyta czy uruchomić z obsługą CD naciskamy opcję bez CD bo będzie szybciej
        6. Pojawi się monit o załadowaniu narzędzi diagnostycznych na wirtualny dysk i
        na koniec komunikat:
        A:
        7.piszemy:
        format c:(koniecznie z dwukropkiem)
        czyli będzie to wyglądać tak:
        A: format c:
        poinformuje że wszystkie dane zostaną usunięte zapyta czy na pewno - piszemy
        literkę t (bez znaczenia małe czy duże) i wciskamy Enter
        8. Przelecą procenty zawansowania procesu czekamy do komunikat i nadaniu
        etykiety9.
        Nie nadajemy etykiety tylko wciskamy Enter i koniec
        9.Resetujemy kombinacją 3-ch klawiszy Alt+Ctrl+Del

te 9 kroków oszczędzasz sobie formatując ten dysk w innym kompie jak pisałem ww.

10. reset i znów zmieniamy First Boot Sekwence na CD i reset
        11. Jeśli nie masz klonu oryginalnej płytki to lepiej pozostaw uruchamianie z
        dyskietki to wtedy wpiszesz jak się pojawi A: F: (zakładając, że CD będzie miał
        nadaną taką literę). Potem nazwę katalogu na tym CD i po lewym ukośniku
        słowo "setup", Enter.
        Napisałem się a i tak laik może nie będzie wiedział o co chodzi. Także lepiej
        gdy zrobi to kumpel, sąsiad lub ostatecznie gość z najbliższego sklepu
        komputerowego. Nie weźmie raczej więcej niż 50 zł i koniec.
        Do fdisk nawet się nie zabieraj bo usuwanie partycji, ustawianie ich na nowo i
        uaktywnianie (zakładam lepszą wersję: z jedną partycją czyli bez dysków
        logicznych) dla początkującego bez pomocy drugiej osoby jest raczej
        niewykonalne ew. zabiera dużo czasu i nerwów

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka