Gość: nimiane IP: *.echostar.pl 15.07.04, 11:48 jak wlaczam komputer to zaczyna stukac i trwa to czasami nawet ponad godzine zanim sie wlaczy, a na dodatek podczas pracy niespodziewanie sam sie restartuje... co to moze byc? co robic? help! Link Zgłoś Obserwuj wątek
amon-ra Re: moj komputer stuka... 15.07.04, 11:53 Gość portalu: nimiane napisał(a): > jak wlaczam komputer to zaczyna stukac i trwa to czasami nawet ponad godzine > zanim sie wlaczy, Co stuka? Stacja dyskietek? I kiedy? > a na dodatek podczas pracy niespodziewanie sam sie > restartuje... Jaki system? Aktualizacje wgrane? Antywirus jest? Firewall? Link Zgłoś
Gość: nimiane Re: moj komputer stuka... IP: *.echostar.pl 15.07.04, 12:27 co dokladnie stuka to nie wiem, ale na pewno nie stacja dyskietek a stuka od momentu wlaczenia do momentu kiedy pojawia sie cos na monitorze czyli tak jakby do startu systemu (trwa to do dwoch godzin) system Win 98, Norton antivir, firewalla niet, jakie aktualizacje? Link Zgłoś
Gość: JP Re: moj komputer stuka... IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 15.07.04, 12:09 Moze stuka bo chce wyjsc a ty ciagle nie otwierasz :) Link Zgłoś
Gość: nimiane Re: moj komputer stuka... IP: *.echostar.pl 15.07.04, 12:28 he he, moze nastepnym razem go zapytam :) Link Zgłoś
jot-23 Re: moj komputer stuka... 15.07.04, 14:17 Gość portalu: nimiane napisał(a): > jak wlaczam komputer to zaczyna stukac i trwa to czasami nawet ponad godzine > zanim sie wlaczy, a na dodatek podczas pracy niespodziewanie sam sie > restartuje... > co to moze byc? co robic? help! a jaki twardy dysk w srodku? hehe moze DeathStar IBM'a? , te stukaja przed smiercia... Link Zgłoś
Gość: vonNogaj Re: moj komputer stuka... IP: 195.94.201.* 15.07.04, 14:47 Nie tylko dyski IBMa stukają przed śmiercią. Inne też. Ja stawiam na dysk. Link Zgłoś
Gość: nimiane Re: moj komputer stuka... IP: *.echostar.pl 15.07.04, 15:19 i co teraz? nie da sie go uratowac? jesli sie nie myle to seagate albo jakos tak :) Link Zgłoś
Gość: jose_g na 90% to twardy dysk IP: 136.167.55.* 15.07.04, 16:02 prawdopodobnie glowice uderzaja o obudowe. rozsypala sie elektronika albo bebechy w srodku. objawy ktore podajesz sie zgadzaja w 100% mialem cos podobnego z dyskiem IBMa - slynna seria pelna bledow. jak najszybciej kupuj twardy dysk i kopiuj dane bo niedlugo sie z nimi pozegnasz. a wczesniej mozesz wyciagnac twardy dysk i przelozyc do innego komputera i zobaczyc czy masz to samo. Link Zgłoś
Gość: Reader Wlacz IP: *.mci.co.uk 15.07.04, 16:13 dodatkowo w BIOSie opcja S.M.A.R.T (ENABLE) powinna zaraportowac, ze sa problemy z HDD przez uruchomieniem systemu. Link Zgłoś
Gość: nimiane Re: Wlacz IP: *.echostar.pl 16.07.04, 10:38 nie znalazlam takiej opcji w BIOSie (tak, jestem blondynka) gdzie mam tego szukac? bede bardzo wdzieczna za pomoc.. Link Zgłoś
Gość: Jezyk Re: Wlacz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.04, 12:10 Najpierw sprawdz czy to nie wiatrak od zasilacza (przystaw ucho ) :O , ew moze jakis wiatrak dodatkowy z obudowy.Kabel dotyka kulera od procka??. Stukanie dysku??? moze... . Link Zgłoś
Gość: galwa Re: Wlacz IP: *.acn.pl 16.07.04, 15:47 w moim komputerze czasem cos warczy.... i wiem ze to wentylator.... przewaznie lekkie kopniecie w obudowe pomaga... a jak nie pomaga to trzeba ciutek mocniej.... pewnie powiniennem go rozkrecic i sprawdzic co z tym wiatraczkiem nie tak... ale leń jestem i mi sie nie chce...z reszta rzadko warczy (jak narazie :D) Link Zgłoś