Dodaj do ulubionych

Instalacja win98 - problem

21.03.13, 11:51
Hej Wszystkim!

Mam starego kompa, który do tej pory bardzo ładnie działał na win xp, ale xp jest mi potrzebny na nowe urządzenie, na tym starociu chciałam zainstalować 98.

Dane z dysku usunęłam programem KillDisc, dysk się ładnie sformatował pod 98, ale w momencie przeprowadzania testu wywala błąd: że nie może odczytać ostatniego klastra na dysku C: i że być może trzeba włączyć obsługę LBA w Biosie. No i tu jest problem, bo nie mogę tego znaleźć. A może istnieje jakieś inne, proste rozwiązanie problemu? Help!

Dane sprzętowe:
Procek: Intel 2,4
RAM: 512 MB
Dysk1: Seagate 160 GB
Dysk2 (slave): Fujitsu 20 GB
BIOS: SV8451A.86A.0008.P04

Może ktoś pomóc? Jak sobie z tym poradzić?
Obserwuj wątek
    • serenita123 Re: Instalacja win98 - problem 21.03.13, 13:22
      tu masz link do prezentacji dot. BIOSu
      www.flashstar.pl/bios/1280x960.html
      co do dysku, to - o ile dobrze pamiętam - Win98 nie obsługuje partycji NTFS
      więc chyba powinieneś sformatować go na FAT32 likwidując wcześniej wszystkie inne partycje
    • kukuna Re: Instalacja win98 - problem 21.03.13, 13:52
      omg,,,,, chcesz korzstac z w98? xp naprawdę nie wejdzie?
      • blueboy Re: Instalacja win98 - problem 21.03.13, 14:29
        Z win98 i tak nie będzie większego pożytku, chyba,że do starych gier i programów, ale jeśli już, to chyba powinno zadziałać: pod windowsem XP podzielić ten dysk na maksymalne partycje (32GB) i sformatować wybierająć fat32 a następnie spróbować zainstalować windows 98.

• halev Re: Instalacja win98 - problem 21.03.13, 14:48
      Dysk sformatowałam na FAT, więc nie tu leży problem.

Komp ma być wyłącznie maszyną do pisania, więc 98 spokojnie wystarczy.
      • blueboy Re: Instalacja win98 - problem 21.03.13, 15:08
        Jedna partycja, czy więcej? Windows 98SE ma ograniczenie do 128GB dla dysku, więc może to jest jednak problem..

halev napisał:

> Dysk sformatowałam na FAT, więc nie tu leży problem.
        >
        > Komp ma być wyłącznie maszyną do pisania, więc 98 spokojnie wystarczy.
        >
        >
        >
        • halev Re: Instalacja win98 - problem 21.03.13, 15:11
          Dwie. Aktywna ma 29GB...
          • Gość: lajosz Re: Instalacja win98 - problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.13, 15:41
            Odłącz fizycznie drugi dysk (Fujitsu 20 GB ), czyli taśmę sygnałową (IDE) jak i zasilanie (Molex).
            Ustaw BIOS na "Default" , czyli ustawienia domyślne.
            Ustaw zworkę pierwszego dysku (Seagate 160 GB) na Master i podepnij go na końcu taśmy.
            Ponownie sformatuj dysk (160GB) , ale najlepiej jakimś zewnętrznym partycjonerem (np. GParted) który z kolei na płycie "Hirens's Boot".
            W tymże partycjonerze od razu ustaw dwie partycje, przy czym pierwszą ustaw jako aktywną, a drugą jak chcesz, czyli aktywną lub logiczną.
            Teraz spróbuj zainstalować system (Win98).
            Jak się zainstaluje, to wyłącz kompa i z powrotem podłącz dysk (Fujitsu 20 GB ), ustaw zworkę na Slave i odpal kompa.
            Koniec.
          • blueboy Re: Instalacja win98 - problem 21.03.13, 16:42
            OK. Ale nie bardzo rozumiem jak windows XP działał, bez wyłączonego LBA? Ale załóżmy, że jest wyłączony: wchodzisz do biosu, przy pierwszym ekranie wciskasz klawisz 'del' albo 'F2' zależy jaki bios i wybierasz 'IDE devices' a potem ten dysk.

halev napisał:

> Dwie. Aktywna ma 29GB...
            >
            >
    • halev Re: Instalacja win98 - problem 21.03.13, 16:57
      To, co poradził jarosz, zadziałało. Dzięki!!! Faktycznie bruździł drugi dysk.

Wypięłam drania, sformatowałam główny dysk, zaczęłam instalację i pojawił się kolejny problem: przy instalacji w momencie kiedy następuje samoistny reboot, pojawia się info: wymień dysk i naciśnij dowolny klawisz.

O co mu chodzi tym razem? System był na 1 płytce...
    • halev Re: Instalacja win98 - problem 21.03.13, 17:01
      Lajosz nie jarosz. Sorry :)
      • blueboy Re: Instalacja win98 - problem 21.03.13, 17:07
        A ustawiłaś aktywną partycję jak pisał lajosz?
      • Gość: lajosz Re: Instalacja win98 - problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.13, 17:13
        Nie ma sprawy, pomyłki zdarzają się każdemu :)

Mam nadzieję że nie podłączyłeś już drugiego dysku.
        Jeśli jednak podłączyłeś, to odłącz i podłącz dopiero po całkowitej poprawnej instalacji systemu.

Spróbuj też pokombinować z sekwencją startową w BIOS-ie, czyli ustaw CD-ROM jako pierwszy, albo dysk twardy jako pierwszy, albo wyłącz stacje dyskietek (obydwie).

Jako że to WIn98, to można instalkę umieścić na drugiej partycji dysku i stamtąd instalować.
        Tak jest pewniej bo po prostu nośnik pewniejszy, a nie powinien "pyskować", że coś mu tam nie pasi z dyskiem.

• halev Re: Instalacja win98 - problem 21.03.13, 17:27
      Partycja ustawiona, pliki kopiują się jak złoto, do restartu. Potem klops. Drugi dysk jest niepodłączony, więc to nie jego sprawka.

Jak przerzucić system w wersji instalacyjnej na drugą partycję? To już za trudne dla mnie...

Co za uparty osioł z tego win98!
      • blueboy Re: Instalacja win98 - problem 21.03.13, 18:07
        Nie ma już pewnie sterownika do CD-ROMu po restarcie.. A da się przerwać instalację na samym początku i wejść do DOSu? Nie instalować systemu tylko po prostu anulować instalację. Co wtedy jest na ekranie?

halev napisał:

> Partycja ustawiona, pliki kopiują się jak złoto, do restartu. Potem klops. Drug
        > i dysk jest niepodłączony, więc to nie jego sprawka.
        >
        > Jak przerzucić system w wersji instalacyjnej na drugą partycję? To już za trudn
        > e dla mnie...
        >
        > Co za uparty osioł z tego win98!
        >
        >
      • Gość: lajosz Re: Instalacja win98 - problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.13, 19:03
        halev napisał:
        "Jak przerzucić system w wersji instalacyjnej na drugą partycję?"

To bardzo proste.
        Na płytce z systemem masz folder o nazwie "win98".
        Po prostu kopiujesz cały folder na drugą partycję.
        Po skopiowaniu odpalasz kompa normalnie z płytki instalacyjnej, ale zamiast instalować Windowsa z płytki, przechodzisz do DOS-a.
        Zmieniasz teraz katalog z domyślnego dla płyty (czyli np. e:) na katalog z folderem "win98" który przed chwilą skopiowałeś na drugą partycję.
        Jak już będziesz w DOS-ie, to na ekranie zapewne zobaczysz coś takiego E:\> , gdzie litera E to litera twojego napędu CD-ROM.
        Oczywiście E to tylko przykład bo może być inna.
        Jako że nie wiadomo jaką literę przyjęła druga partycja dysku, to wpisujesz:
        E:\Dir d:
        Jeśli w wyniku wykonania tej komendy pokaże się folder "win98", to już wiadomo, że jesteś we właściwym miejscu, czyli folder "win98" jest na partycji D.
        Jeśli nie, to szukasz dalej, wpisując np. E:\Dir c: E:\Dir f: E:\Dir g: aż znajdziesz.
        Jak znajdziesz, to wpisujesz po prostu tę literę z dwukropkiem i naciskasz Enter, czyli załóżmy, że jest to partycja D.
        Wpisujesz d: wciskasz Enter.
        Teraz będzie to wyglądać tak: D:\>
        Wpisujesz cd win98 , czyli pełny zapis powinien wyglądać tak : D:\>cd win98 i przyciskasz Enter.
        Teraz już jesteś w katalogu instalacji Windowsa i wystarczy, że wpiszesz setup.exe i klepniesz Enter, a rozpocznie się instalacja Windowsa 98, mam nadzieję bez komplikacji.
    • halev Re: Instalacja win98 - problem 22.03.13, 09:28
      Lajosz, przepraszam, że znów Ci zawracam głowę, ale kopiowanie katalogu z Windowsem pod DOSem nieco mnie przerosło. Jak sobie z tym poradzić, kiedy nawet nie wiem, jaką literę dysku ma przyporządkowany CD...
      • halev Re: Instalacja win98 - problem 22.03.13, 09:29
        Aa, wyłączanie wszystkich bootowalnych nic nie dało, nadal pojawia się "wymień dysk i wciśnij dowolny klawisz".
        • Gość: slawek_62 Re: Instalacja win98 - problem IP: *.dynamic.chello.pl 22.03.13, 10:12
          Pobierz
          download.chip.eu/pl/Volkov-Commander_56795.html
          Po rozpakowaniu zmień nazwę katalogu na np.: AA i dołącz do dyskietki startowej DOS. To darmowy odpowiednik Norton Commander.
          Po starcie dyskietki piszesz "cd AA", a po przejściu do katalogu AA piszesz VC i vołkow się uruchomi.
          Lub :
          Pobierz i wypal płytę HBCD. Katalog Windows(98) skopiuj na pena pod działającym systemem.
          Boot z HBCD i kopiujesz co i gdzie chcesz.
          www.hirensbootcd.org/download/
    • Gość: Robin_Otzi Re: Instalacja win98 - problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.13, 22:19
      szczerze mówiąc polecałbym zainstalować Kubuntu bo wiele nowych programów może nie działać pod 98
      ale jeśli już bardzo chcesz to może się tak zdarzyć, że system się instaluje ale nie ustawia aktywnej partycji
      nie pamiętam czy wystarczy z dyskietki startowej wykonać polecenie
      fdisk /mbr
      • Gość: lajosz Re: Instalacja win98 - problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.13, 22:29
        Ale po co się męczyć z DOS-em (szczególnie jeśli ktoś nie zna DOS-a).

Wystarczy odpalić Gprted nawet z Ubuntu Live albo (jeszcze lepiej) z MiniXP który na płycie Hiren's Boot.
        Tam ustawić wszystko szybko i łatwo i po robocie.
    • halev Re: Instalacja win98 - problem 23.03.13, 18:33
      Bardzo doceniam Waszą pomoc, ale jestem laską z wykształceniem humanistycznym i przy kopiowaniu, DOSie i dystrybucjach Linuxa naprawdę wysiadam...

Znacie jakąś opcję "dla debila"? ;)
      • Gość: mufi Re: Instalacja win98 - problem IP: *.home.isko.net.pl 23.03.13, 18:58
        Opcja dla debila?

Kolega informatyk :)
      • wariant_b Re: Instalacja win98 - problem 23.03.13, 20:58
        Jeśli nie zrobi ci to różnicy, spróbuj odłączyć dysk 160GB i zainstalować system na 20GB.
        Być może na dysku trzeba będzie ustawić zworkę na MASTER.
        • Gość: Robin_Otzi Re: Instalacja win98 - problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.13, 23:14
          mufi ma rację
          ja też pomyślałem, że najlepszym wyjściem będzie kolega informatyk :)
          • Gość: ? Re: Instalacja win98 - problem IP: *.dynamic.chello.pl 24.03.13, 06:27
            Jak dla laski z wykształceniem humanistycznym

to jednak co do łatwości instalacji to polecam linuxa ponad win98
            /oprócz łatwiejszej instalacji będzie on jednak działał w dzisiejszym środowisku internetowo-programowym...
    • halev Re: Instalacja win98 - problem 29.03.13, 13:58
      Zrobiłam tak, jak poradził wariant_b, czyli install na mniejszym dysku. Zadziałało bez pudła. DZIĘKI!!!

Mam jeszcze jeden problem - nie da się zmienić rozdzielczości ekranu na większą, ktoś wie, jak sobie poradzić z tym fantem? Suwak jest po prostu nieaktywny...
      • Gość: lajosz Re: Instalacja win98 - problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.13, 14:13
        Zainstalować sterowniki karty graficznej.
        • halev Dzięki Wszystkim!!! 29.03.13, 15:52
          Temat rozpracowany.
          Dziękuję za pomoc :)

Wesołych Świąt!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka