Gość: M@rek IP: *.xdsl.centertel.pl 25.06.13, 10:19 Czy poznanie tych danych przez osoby postronne to duże niebezpieczeństwo? Link Zgłoś Obserwuj wątek
kocinos Re: Login i hasło do usługi internetowej 25.06.13, 10:58 Czy zostawienie pełnomocnictwa in blanco na podwórku to duże zagrożenie? Sam powiedz. Dużo zależy od tego, do czego jest ten login i hasło, ale i tak smród może być ... Link Zgłoś
Gość: lajosz Re: Login i hasło do usługi internetowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.13, 13:17 Nie koniecznie. Login i hasło, to tylko połowa sukcesu, albo wręcz iluzoryczny sukces. Dlaczego ? Otóż sam fakt, że ktoś pozna Twój login i hasło, da temu komuś tylko to, że przez bardzo krótki czas będzie mógł korzystać z usługi internetowej za którą płacisz Ty. Zawsze przecież możesz zadzwonić do operatora i zapytać, dlaczego nie masz dostępu do netu. Na co operator, że przecież właśnie siedzisz na necie. Na co Ty, że absolutnie nie bo masz wyłączony router (czy tam inne urządzenie dostępowe). Na co operator, że w takim razie możliwe, iż ktoś Ci podp....lił hasło i login. Na co Ty, że w takim razie chcesz zmienić tak hasło jak i login. Na co operator, że OK, ale proszę podać dane identyfikacyjne, czyli imię, nazwisko, ID, PIN, numer umowy, adres zamieszkania, numer buta, imię psa itp. dane w celu weryfikacji, czy Ty, top rzeczywiście Ty. Jeśli weryfikacja przebiegnie pomyślnie, to operator zmieni login i hasło, poda Ci je, Ty sobie zanotujesz, zmienisz na takowe w urządzeniu dostępowym (np. router) i po problemie. Link Zgłoś
Gość: hd trochę dziwne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.13, 02:35 A tam nie ma znaczenia nr telefonu - w przypadku internetu na linii tel.? Mnie zawsze pytają o nr telefonu, na której wisi internet, gdy dzwonię na infolinie... Link Zgłoś
Gość: lajosz Re: trochę dziwne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.13, 08:18 Pozwolę sobie zacytować samego siebie: "dane identyfikacyjne, czyli imię, nazwisko, ID, PIN, numer umowy, adres zamieszkania, numer buta, imię psa itp. dane w celu weryfikacji, czy Ty, top rzeczywiście Ty. " Zwróć uwagę na skrót itp w w/w cytacie. Poza tym, numer telefonu do Neostrady, podajesz jak chcesz się czegoś tam dowiedzieć (np. dlaczego net nie działa). Natomiast do zmiany hasła i loginu musisz podać wszystkie dane o jakie poproszą bo w innym przypadku skąd będą mieli pewność, że rozmawiają z właściwą osobą ? Link Zgłoś
Gość: M@rek Re: trochę dziwne IP: *.xdsl.centertel.pl 26.06.13, 11:34 Tzn. zawsze mi się wydawało, że znaczenie ma podłączenie na centrali, że nikt sobie na moich danych z domu nie poklika no chyba że się podepnie np. na korytarzu lub w szafce z kablami.Bo przecież każde podłączenie ma swoją parę. Link Zgłoś
Gość: lajosz Re: trochę dziwne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.13, 13:18 Ja (jak zapewne widać) mam Neostradę i pisze na przykładzie tej usługi. Nie wiem, być może coś się zmieniło od jakiegoś miesiąca, ale zapewniam, że jeszcze miesiąc temu spokojnie mogłem zabrać swój router (oczywiście z moimi danymi logowania) do kolegi który stwierdził, że ma problem z połączeniem i tam sprawdzić, czy na moim sprzęcie i na moich danych logowania usługa ruszy. Jeśli tak (akurat ruszyła) to znaczy, że coś nie tak jest z jego sprzętem tudzież hasłem i loginem albo operator (Orange) coś namieszał i nie można się połączyć na jego danych dostępowych + sprzęcie. Oczywiście próbuję wtedy wklepać do mojego routera dane kolegi. Usługa nie rusza, więc już wiadomo, że coś nie tak po stronie operatora. Kolega dzwoni więc do Orange, opisuje sprawę i oni wcześniej czy później najczęściej naprawiają problem. Opisany wyżej procedura (przypomnę, chodzi o Neostradę), była ćwiczona wielokrotnie w różnych miejscach i ZAWSZE uzyskiwałem połączenie na moich danych, więc wniosek chyba jest prosty, czyli numer telefonu nie jest przypisany do usługi, co i (moim zdaniem) słusznie. Link Zgłoś
manhu Re: trochę dziwne 26.06.13, 13:53 Owszem ma swoją parę, a login i hasło to głupota, po co to? Daje to jedynie możliwość blokowania szybkości na loginie (mały zysk w stosunku do kłopotów), zawsze mocniejszą blokadą jest synchronizacja. Tutaj po prostu jeśli jakiś bydlak ukradnie twój login i hasło to ma gwarantowane kłopoty, jedyne co może zrobić to to użyć zamiast swoich danych, żaden zysk (jedynie króciutko w czasie migracji na wyższą prędkość), a kłopoty będą gdy zgłosisz reklamację (że twój login nie działa, czy ktoś z niego nie korzysta), no i wtedy z łatwością ustalą kto z tego skorzystał (a wtedy z łatwością mogą go odciąć od internetu lub zgłosić na policję, czy też zrobić dowcip). Link Zgłoś
kocinos Re: Login i hasło do usługi internetowej 26.06.13, 11:39 Pozwolę sobie nieśmiało zwrócić uwagę, że połowiczność (lub nie) "sukcesu" zależy od tego, jak się te dane wykorzysta. Przykład "lamerski" - z kawiarenki internetowej wchodzę używając "przejętych" danych na Allegro i robię fikcyjną sprzedaż, albo włażę na jakieś forum i "troluję" do zaj... ops zabanowania. Dokąd nie nawywijam tak, że zajmie się tym prokuratura/CBŚ/czy_cóś, smród przyklei się do właściciela danych, a nawet jak to "odkręci" to odium i tak pozostanie. Link Zgłoś
Gość: lajosz Re: Login i hasło do usługi internetowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.13, 13:08 No to w takim razie ja, pozwolę sobie nieśmiało przypomnieć, że autorowi tematu chodziło raczej o login i hasło do usługi internetowej (dostarczanie internetu / provider), czyli np. Neostrada, a nie o to co kolega raczył wymienić. Link Zgłoś
kocinos Re: Login i hasło do usługi internetowej 26.06.13, 19:59 Oups, mea culpa. Skupiłem się na pierwszych słowach źle interpretując "usługę internetową" ... sorry. Link Zgłoś
Gość: @ Re: Login i hasło do usługi internetowej IP: *.xdsl.centertel.pl 27.06.13, 12:00 No dobrze, a jeśli np. login i hasło z np. Netii na usługę Orange ta sama stara dobra linia TPSA, to pójdzie?. Link Zgłoś
Gość: lajosz Re: Login i hasło do usługi internetowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.13, 12:31 Nie. Też sprawdzone. Link Zgłoś