Dodaj do ulubionych

monitor z dekoderem

IP: *.ip.inter-reh.pl 12.07.13, 08:51
Kupiłam dekoder TechniSat CE 4HD. Posiadam monitor Sony MFM-HT95 z opcją TV. Pan w sklepie doradził mi kabel, który łączy się z monitorowym wejściem Video. Podłączyłam..., ale monitor nie "widzi" dekodera. Poczytałam w internecie i wiem, że kabel może być jednokierunkowy i dlatego całość nie działa. Jakie mam możliwości w tym konkretnym wypadku? Jaki powinnam kupić kabel, przejściówkę lub co tam jeszcze? Wdzięczna będę za gotowe, sprawdzone informacje (typ, model itp.).
Obserwuj wątek
    • Gość: slawek_62 Re: monitor z dekoderem IP: *.dynamic.chello.pl 12.07.13, 12:01
      Aby jakikolwiek dekoder DVB-T zaczął działać, musisz podłączyć do niego antenę, pokojową, dachową, czy kablówkę nadającą sygnał cyfrowy. Kupiony dekoder posiada wyjścia HDMI i Euro. HDMI jest sygnałem cyfrowym i Twój monitor posiada wejście DVI, potrafiące takowy sygnał odebrać . Potrzebne kabel HDMI i kabel audio oraz :
      Gniazdo HDMI - wtyk DVI • przejściówka
      Po wpisaniu w googla powinnaś zobaczyć kilka propozycji. Cena ok. 5pln. Zapewnia najlepszą jakość sygnału.
      www.docs.sony.com/release/MFMHT75W-95.pdf
      str. 7 rys 16 (PC1) + kabel AUDIO
      To co proponujesz jest droższe, podpinasz do wtyku VGA + Audio i otrzymujesz gorszą jakość sygnału
      KONWERTER HDMI/Y+AU Z HDMI NA COMPONENT VIDEO
      www.abcv.pl/pl/p/KONWERTER-HDMIY-AU-Z-HDMI-NA-COMPONENT-VIDEO/3173
      Jakość jak przy HDMI + kabel audio - rys. 20
      Ze złącza EURO dekodera możesz podpiąć do wejścia S-video – rys. 19 (1) + Audio
      allegro.pl/kabel-scart-euro-jack-stereo-svideo-svhs-2-5m-i3315322005.html
      Gorsza jakość sygnału.
      • Gość: JN Re: monitor z dekoderem IP: *.ip.inter-reh.pl 12.07.13, 13:06
        Dziękuję za szybką podpowiedź. Antenę podłączyłam do dekodera (nie pisałam o tym, bo uznałam to za oczywiste). Do PC1 mam podłączony komputer, ale analogiczne gniazdo PC2 jest wolne. Proponujesz wykorzystanie go na dekoder? Monitor ma opcję oglądania TV w okienku (tzw. PIP) przy pracy na komputerze. To dotychczas działało bez zarzutu przy normalnie wpiętej antenie. Jeśli włączę dodatkowe urządzenie (dekoder) do PC2 monitor potraktuje je jako drugi komputer i nie zechce pokazywać obrazu w małym okienku. Czy tak?
        • wariant_b Re: monitor z dekoderem 12.07.13, 13:33
          Niestety, chyba tak to właśnie będzie wyglądało.
          Do komputera właściwszy byłby tuner DVB-T po USB 2.0 lub wewnętrzny
          i olanie możliwości monitora w zamian za możliwość telewizji w okienku.
        • Gość: cin1977 Re: monitor z dekoderem IP: *.centertel.pl 12.07.13, 21:50
          Jeśli jednocześnie chcesz oglądać tv i bawić się kompem to nie zadziała. Ale DVI, mimo podpiętego kabla VGA powinno zadziałać, jeśli komp jest wyłączony z sieci. Trochę utrudnienie ;o), ale ja nie o tym - problem może polegać na czymś innym, z czym sam bezskutecznie walczyłem. Teoretycznie bez problemu połączysz dekoder z monitorem kablem HDMI i przejściówką HDMI-DVI za 5 zeta. Ale - pod warunkiem, że oba urzadzenia obsługują (lub oba nie obsługują) tzw standard HDCP. Jest to, krótko mówiąc, wprowadzone pod przymusem różnistych złodzie..., przepraszam, obrońców praw autorskich, zabezpieczenie przed kopiowaniem w cyfrowej jakości tegoż, co akurat w tv jest wyświetlane. Sprawdź w instrukcji - jeśli dekoder ma wyjście opisane jako HDMI HDCP Ready (lub coś w tym klimacie), a monitor ma wejście opisane tylko jako DVI (bez dopisków o HDCP), to nie zadziała, niestety...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka