Dodaj do ulubionych

Memory Card Error

IP: *.echostar.pl 15.08.13, 18:02
Witam,

Proszę o pomoc.
W zeszłym tygodniu podczas urlopu robiłem mnóstwo fotek.
W pewnym momencie ponieważ w moim aparacie rozładowała się bateria przełożyłem swoją kartę SD 2 GB Kingston ( niebieska ) z aparatu Panasonic DMC FZ8 do aparatu znajomych Panasonic DMC FX07. Po zrobieniu kilku zdjęć aparat znajomych się zaciął, przestał reagować na cokolwiek, nawet obiektyw nie chciał się schować. Po naładowaniu swojej baterii do aparatu ponownie spowrotem włożyłem do niego kartę i wyświetłił mi się napisa MEMORY CARD ERROR.
Od tamtego czasu nie mogę nic zrobić z kartą, komputer jej nie widzi ( nie wyświetla żadnego dysku ) aparat wskazuje błąd karty ... nie wiem co robić.
Próbowałem różnymi programami do przywracania danych ale jako że komputer nie widzi karty nie mogę wybrać dysku z którego ma odzyskać dane.

Proszę o pomoc.

System Windows Vista
Czytnik wbudowany w laptop Toshiba Satellite A300
Karta Kingston SD 2 GB

mój aparat Panasonic dmc fz8
aparat w którym doszło do awarii panasonic dmc fx07
Obserwuj wątek
    • Gość: aqq Re: Memory Card Error IP: *.dynamic.chello.pl 15.08.13, 20:09
      zacznij od źródła problemu - wróć do aparatu znajomych
      pewnie on zaczął tworzyć własny system katalogów/plików lub (co gorsza) nadpisywać wówczas istniejące...

poza tym - spróbuj innych czytników

miałem podobnie z Kingstonem 1GB: dłuższy czas służył jako pamięć w mp3, ale nie był formatowany lub wyczyszczony - było na nim sporo staaarych zdjęć (z 2007 roku!)
      odkryłem to sprawdzając, czy mi jeszcze działa stary aparat Praktica;
      działał, ale oglądając zrobione na Praktice w tym dniu fotki, ze zdumieniem odkryłem te starocia! Oglądałem je na wyświetlaczu aparatu i... w tym momencie padło zasilanie...
      karta wyjęta i włożona do czytnika - nie działa....
      do innego aparatu (Canon) - błąd karty, do Fuji - to samo, znów do Prakticy - podgląd tylko nowych..... a po chwili - błąd karty
      no szlag!
      dopiero użycie innego czytnika (ja użyłem czytnika wbudowanego w nowy 3-miesięczny laptop) pozwoliło na zgranie wszystkich plików i poprawne sformatowanie karty
      karta nadal działa, ale trzymam ją tylko na mp-3 do auta

tak więc próbuj różnych sposobów, ale bez ingerowania w zapis na karcie!
      najpierw musisz ją zgrać
      • Gość: autor Re: Memory Card Error IP: *.echostar.pl 17.08.13, 23:05
        wróciłem do tamtego aparatu i nic z tego ... to samo MEMORY CARD ERROR

próbowałem nawet podłączyć do TV przez usb ale telewizor nie widzi karty.

Włożyłem ją już we wszystkie możliwe aparaty od znajomych i nic, albo error albo jej nie widzi.
        Czy w czytniku kart bo tej pory próbowałem tylko przez slot w moim lapku może być inaczej.
        Jeśli tak to kupię szybko jakiś i sprawdzę, bo nie mam innego pomysłu.

Co myślicie o czytniku ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka