Dodaj do ulubionych

Narzędzia graficzne do Linuksa

15.08.04, 20:08
Czy pod Linuksa istnieje możliwość kupienia Corela, Photoshopa, Pagemakera?
Czy te programy można po prostu uruchomić przez emulator programów z
Windowsa? Czy aby to zrobić wystarczy uruchomić emulator i wybrać program? Z
góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: ja Re: Narzędzia graficzne do Linuksa IP: *.daminet.pl 15.08.04, 20:19
      Nie ma wersji natywnych tych programow pod Linuksa(pomijajac pseudo-natywna
      Corel Photopaint 9 - do sciagniecia za free).
      Mozna odpalic korzystajac z Wine. Opis korzystania i konfiguracji z Wine
      znajdziesz w necie.

PS.W 90% przypadkow uzytkownik nie potrzebuje komercyjnych kombajnow i mozna
      korzystac z oprogramowania open-source(Gimp, SodiPodi, Quanta, Bluefish itd)
      • Gość: srac na linuxa [...] IP: *.client.comcast.net 18.08.04, 06:35
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • olga.55 Re: Narzędzia graficzne do Linuksa 15.08.04, 20:31
      Naucz się kolego, żeby o takie sprawy pytac na forum LINUX !! Choć nic nie mam
      temu systemowi, to wolę jak ludzie potrafią właściwie umieszczać posty.
      • Gość: linux fan Re: Narzędzia graficzne do Linuksa IP: 213.17.233.* 15.08.04, 21:05
        To jest forum dla użytkowników komputerów koleżanko, a nie dla użytkowników
        Windows (jeśli nie umiesz czytać).
        • olga.55 TEŻ MAM LINUXA :-) 15.08.04, 21:22
          Gość portalu: linux fan napisał(a):

> To jest forum dla użytkowników komputerów koleżanko, a nie dla użytkowników
          > Windows (jeśli nie umiesz czytać).

Umiem, ale Linux ma osobne! Wrazie czego to Wingroza też może mieć osobne,
          dlaczego ma być gorszy?
          Może podzielimy pojęcia komputer, a systemy operacyjne?
          Wrazie czego proponuję zakończyć tą kwestię.
          pozdr
          • eressea Re: TEŻ MAM LINUXA :-) 15.08.04, 22:06
            Olga o co Ci chodzi? To forum podejmuje ogólnie tematykę komputerową, mozna na
            nim pisać zarówno o windows jak i o linux, o internecie, o wirusach
            komputerowych, o problemach ze sprzętem i oprogramowaniem itp. itd.

Przecież nie musisz czytać wszystkich wątków, jesli nie odpowiada Ci ich
            tematyka :-)

A dla zainteresowanych - forum o windows XP :-)
            forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=20449
            • olga.55 Re: TEŻ MAM LINUXA :-) 15.08.04, 22:54
              eressea napisała:

> Olga o co Ci chodzi?

Żeby pisać na właściwych forach. Na tym pojawia się tyle wątków (mój też)
              dziennie że czasami trudno coś znależć, szczególnie po dłuższym czasie. Po
              drugie nie zaszkodzi jak na forum Linux będzie trochę ruchu, bo narazie to na
              ogólnym jest więcej o Linux niż tu.
              Z resztą o czym mamy tu gadać. :-) spoko
              pozdrawiam
              • Gość: bzykbzyk. Re: TEŻ MAM LINUXA :-) IP: *.nas1.honolulu1.hi.us.da.qwest.net 16.08.04, 03:09
                olga.55 napisała:

> Żeby pisać na właściwych forach. Na tym pojawia się tyle wątków (mój też)
                > dziennie że czasami trudno coś znależć, szczególnie po dłuższym czasie. Po
                > drugie nie zaszkodzi jak na forum Linux będzie trochę ruchu, bo narazie to na
                > ogólnym jest więcej o Linux niż tu.

To JEST odpowiednie FORUM dla LINUX.

poniewaz WinCrap jest IDIOTPROOF powinno sie na tym forum zabronic
                jakich kolwiek pytan o Wincrap.
                • Gość: hehehe Re: TEŻ MAM LINUXA :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 23:15
                  > poniewaz WinCrap jest IDIOTPROOF powinno sie na tym forum zabronic
                  > jakich kolwiek pytan o Wincrap.

oh yeaah! yzz win yz shit proof i jest shit i wogole to win a linux proof-crap
                  ...

raaany! naucz sie wyrazac po polsku... dorwalwes sie do klawiatury, przeczytales
                  pare "hakjerskich" tekstow i jakims slangiem zasuwasz...

:/

• Gość: bzykbzyk. [...] IP: *.nas1.honolulu1.hi.us.da.qwest.net 17.08.04, 09:54
                    Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                  • Gość: N/A Re: TEŻ MAM LINUXA :-) IP: *.inter.tuniv.szczecin.pl 17.08.04, 13:50
                    Mały, bo się zgrzejesz.

Slang slangiem, ale pamiętaj że po sieci krążą i 70letnie zgredy szczeniaku.
              • Gość: Adso Re: TEŻ MAM LINUXA :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.04, 00:31
                Dobrze, że zauważyłaś że sama zaśmiecasz forum. Szkoda tylko, że nie potrafisz
                logicznie pomyśleć i wywnioskować, że to forum jest również forum o takim czymś
                jak system operacyjny i o takim systemie op. jak Linuks. Ciekawe o czym
                chciałabyś pisać na tym forum??? (o tym co piszesz? gratuluję ;( )
            • Gość: bzikbzik Re: TEŻ MAM LINUXA :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.04, 23:27
              Mozna poryszac takze komunistyczna EKONAMIA zakutych lbow z CIEMNOGRODU!!!
              Polecam burners PLEXTOR!!!
              • Gość: bzykbzyk. Ma bzika IP: *.nas1.honolulu1.hi.us.da.qwest.net 16.08.04, 03:12
                bzikbzik napisał(a):

> Mozna poryszac takze komunistyczna EKONAMIA zakutych lbow z CIEMNOGRODU!!!
                > Polecam burners PLEXTOR!!!

Nawet czlowiek tak jebniety jak ty czasami moze miec racje.

....................../´¯/)
                ....................,/¯../
                .................../..../
                ............./´¯/'...'/´¯¯`·¸
                ........../'/.../..../......./¨¯\
                ........('(...´...´.... ¯~/'...')
                .........\.................'...../
                ..........''...\.......... _.·´
                ............\..............(
                ..............\.............\...

• eressea @ bzyki 16.08.04, 10:55
                  Bzykbzyk, proszę cię o używanie mniej obraźliwego słownictwa i przestań wreszcie
                  wklejać ten "rysunek".
                  • Gość: sirrysiek Do tematu :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 19:03
                    Owszem są zamienniki prawie wszystkich programów graficznych dla Windows....
                    Jest Gimp, który przypomina fotoshopa i często jest uznawany za lepszy (między
                    innymi dlatego, że jest darmowy i dolaczany do wiekszosci systemow) Sa roznego
                    rodzaju publishery, których nie jest wcale mniej niz dla Windowsa.
                    Jesli chodzi Ci o projektowanie etc. To są całe systemy dla grafików zbudowane
                    na linuksie... ( nie jestem pewien, ale wydaje mi się że jeden wydał nawet
                    Corel.)
                    Polecam wyszukać sobie na Googlach "Linux" i "programy graficzne" Pozdrawiam!
                    • Gość: N/A Re: Do tematu :-) czyli Ad rem :) IP: *.inter.tuniv.szczecin.pl 17.08.04, 13:58
                      Problem jest trochę inny:

1. NIE MA większości programów znanych z MS-Windows (dla przykładu - MS Word).

2. JEST wiele takich programów (i rozwiązań), które po prostu są same w sobie
                      warte zapoznania się z Linuksem.

3. Chciałbym połowę z tego co mam w Linuksie mieć w MS-Windows. Dla przykładu -
                      real-time kernel. Nie-do-zrobienia-w-Windows-dowolnego-rodzaju.
            • prawdziwy.tebe Re: TEŻ MAM LINUXA :-) 16.08.04, 22:24
              eressea napisała:

> Olga o co Ci chodzi? To forum podejmuje ogólnie tematykę komputerową, mozna
              > na nim pisać zarówno o windows jak i o linux, o internecie, o wirusach
              > komputerowych, o problemach ze sprzętem i oprogramowaniem itp. itd.

dokladnie to samo dotyczy rozmow o moderacji...

ty jestes gorsza, niz ten twoj kolega, ktorego nicka zapomnialem teraz....
              • eressea Re: TEŻ MAM LINUXA :-) 16.08.04, 22:40
                prawdziwy.tebe napisał:

> dokladnie to samo dotyczy rozmow o moderacji...
                >
                > ty jestes gorsza, niz ten twoj kolega, ktorego nicka zapomnialem teraz....

O co Ci chodzi? Co złego widzisz w moim poście?
                • gray [OT] 17.08.04, 09:42

ale masz fajną sygnaturkę! ;-)
                  • eressea Re: [OT] 17.08.04, 20:20
                    gray napisał:

> ale masz fajną sygnaturkę! ;-)

Dzieki, mi też się podoba :D Autor sygnaturki miał niezwykłą wenę twórczą ;D
                    • gray Re: [OT] 17.08.04, 20:22

wiem z dobrego źródła, że nie wiedział co napisać więc napisał cokolwiek ;D
                • prawdziwy.tebe Re: TEŻ MAM LINUXA :-) 17.08.04, 14:37

> O co Ci chodzi?

o to, ze interpretujesz tematyke forum jak ci sie podoba i jak akurat w danej
                  chwili pasuje i wykorzystujesz to do pouczania innych gdzie co powinni pisac.
                  ja chcialem niesmialo przypomniec, ze to nie jest przedszkole, a ty nie jestes
                  przedszkolanka. ty jestes tutaj od sprzatania.
          • Gość: N/A Re: TEŻ MAM LINUXA :-) IP: *.inter.tuniv.szczecin.pl 17.08.04, 13:46
            Nie ma głupich pytań, bywają głupie odpowiedzi.

Treść pierwotnego pytania wskazywała, iż osobnik je zadający/ąca niezbyt
            był/była zorientowana co do Linuksa (a także wielu innych OS).

W tego rodzaju przypadkach można: (a) udzielić dobrej rady wyjaśniając co i jak
            jest dostępne dla użytkowników systemu operacyjnego Linux; (b) wskazać, gdzie
            można uzyskać pełniejsze odpowiedzi (grupy dyskusyjne poświęcone Linuksowi,
            czasopisma, książki); (c) powstrzymać się o wysyłania komentarzy.

Tymczasem im ktoś głupszy, tym chętniej uprawia sieciowe chuligaństwo wypisując
            androny w rodzaju: "podzielimy pojęcia komputer, a systemy"; "Linux ma osobne!"
            etc. Niczego w istocie nie definiując, niczego nie wyjaśniając, a tylko drąc
            się jak przysłowiowa idiotka, która umie obsługiwać telefax i Windows oraz ma
            długie nogi. Życzę powodzenia w przywracaniu jedynego słusznego systemu bez
            pomocy jakiegoś panajasiainformatyka.

• Gość: długopisem Re: TEŻ MAM LINUXA :-) IP: 81.190.171.* 17.08.04, 15:10
              Gość portalu: N/A napisał(a):

> Nie ma głupich pytań, bywają głupie odpowiedzi.

Tak mówią/piszą osoby które zadają takie pytania, by siebie usprawiedliwić. NIE KŁAM
              • Gość: N/A Re: TEŻ MAM LINUXA :-) IP: *.inter.tuniv.szczecin.pl 18.08.04, 12:02
                Gość portalu: długopisem napisał(a):
                > Tak mówią/piszą osoby które zadają takie pytania, by siebie usprawiedliwić.

Ja tak mówię gdy mnie ktoś chce o coś zapytać, to po co robią to inni niewiele
                mnie interesuje.

Jeżeli uważasz iż potrafisz udowodnić mi kłamstwo zadaj dowolne pytanie które
                jednoznacznie uznamy za głupie. Jeżeli tego nie zrobisz oznaczać to będzie, że
                tak naprawdę to kłamiesz właśnie ty.
    • Gość: MariuszR Re: Narzędzia graficzne do Linuksa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 22:05
      No niestety nie ma i trzeba kombinować z emmulatorami, np. Wine ale mi się to nie udało. Można korzystać z odpowiedników tych programów np. GIMP (ale porównoywanie go do Photoshopa na dzień dzisiejszy jest IMHO dużą przesadą), Sodipodi, oba te programy pomijając ich dziwny interfejs który do mnei jakoś nei trafia z powodzeniem można wykorzystywać np. w celu projektowania stron internetowych itp. niestety nie specjalnie nadają się do DTP. Corel Photopaint też mi się nie uruchomił (jeśli ktoś chce się pobawić to jest do ściągnięcia z www.linuxsoft.cz/pl/ ). Jako zastępstwo dla Pagemakera można użyć Scribusa, lub LaTeX-a który jest doskonałym narzędziem do składu publikacji zawierających dużo wzorów, tabel itp. ale programem graficznym to nie odważył bym się go już nazwać:)
    • Gość: Marol Lama w linuchu jestem prawie zerem .. pomuszta .. :] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.04, 07:40

w linuchu jestem prawie zerem .. pomuszta .. :] instalowałem w mojej dawnej
      firmie Red Hata .. teraz do tzw. prezentacji netu - (że działa hhi hi !!)
      używam knoppixa ... Cymesik i Wypas Na Maxa ... !! z obrazu mie sie instaluje
      w 3 minuty ... Ale mi mało :] .. i teraz tak ... dowiedziałbym się więcej . o:

1. konfiguracji poczty i wogole jakichś odp. outlooka

2. jakimś klawym programiku typu DC+ czy gg czy acdc czy winampie czy all
      player'ze czy officie czy norton 2004 ... itd itd ktore bedą mi pod tym
      linuchem fajnie chodziły ...

3. wiem że jest ten emulator windy ...''Wine'' ale ni cholery (a szukałem !! i
      nie moge gnojka znaleść) i jak go tamm kucze killer skonfigurować coś szmege
      rege.. :P

4. jak poinstalować na linie .. server .. www, mail, cs, call of duty
      LOOOL .. to byłby wypas ... ja cie kręce ... byłbym boooogiem :P :] :D

5. ii dalibyście jakieś linki coo... żebym sobie ściągnął jakie artykuły
      szkoleniowe coś kurczaku wiecie ... takiego od podstaw ...

6. ooO! ii ten tryb textowy ...kurde ni cholery nie kumam co tam za woo doo
      magie odczynia tam ten moj SuperWisior .. A TEŻ BYM TAK CHCIAŁ hhehie :P
      z gory wlk dzięki. NIECH ZGINIE LONG HORN !! (czyli długi fiut) .. NO PASARAN
      .. VIVA LA PINGWINE !!
      • koktajl_molotowa Re: w linuchu jestem prawie zerem .. pomuszta . 17.08.04, 08:30
        Gość portalu: Marol Lama napisał(a):

> 1. konfiguracji poczty i wogole jakichś odp. outlooka
        Podobny do Outlooka jest Evolution, ale ja preferuję klienta Mozilli, bez trudu
        sobie poradzisz
        >
        > 2. jakimś klawym programiku typu DC+ czy gg czy acdc czy winampie czy all
        > player'ze czy officie czy norton 2004 ... itd itd ktore bedą mi pod tym
        > linuchem fajnie chodziły ...
        Do wyboru, do koloru:
        www.idg.pl/ftp/kategoria/linux_72/internet%20i%20sieci/bezpo%B6rednia%20wymiana%20plik%F3w.html
        >
        > 3. wiem że jest ten emulator windy ...''Wine'' ale ni cholery (a szukałem !! i
        > nie moge gnojka znaleść) i jak go tamm kucze killer skonfigurować coś szmege
        > rege.. :P
        Nie jest on najprostrzy, ale darmowy. Czy aby napewno zainstalowałaś go? Napisz
        jaką masz distro, dostaniesz wtedy dokładną lokalizację.
        >
        > 4. jak poinstalować na linie .. server .. www, mail, cs, call of duty
        > LOOOL .. to byłby wypas ... ja cie kręce ... byłbym boooogiem :P :] :D
        Potrenuj administrację systemem na stacji, serwery zostaw na zatydzień :o)
        >
        > 5. ii dalibyście jakieś linki coo... żebym sobie ściągnął jakie artykuły
        > szkoleniowe coś kurczaku wiecie ... takiego od podstaw ...
        Wpisz w GOOGLE: linux "newbie", zaznacz język polski, wyskoczą setki stron
        >
        > 6. ooO! ii ten tryb textowy ...kurde ni cholery nie kumam co tam za woo doo
        > magie odczynia tam ten moj SuperWisior .. A TEŻ BYM TAK CHCIAŁ hhehie :P
        > z gory wlk dzięki. NIECH ZGINIE LONG HORN !! (czyli długi fiut) .. NO PASARAN
        > .. VIVA LA PINGWINE !!
        Czytaj manuale aplikacji i helpy (man cośczegonieznasz, cośczegonieznasz --help/-h

PS (W TEMACIE WĄTKU)
        Np. taki PhotoShop odpala się pod CrosOwer, ale uważam, że wystarczaja: GIMP,
        Sodipodi, Scribus, QCad, a do prostej obróbki zdieć (obrót, poprawienie kolorów,
        konwersja do innego formatu, itp.) wystarczy gThumImageViewer. Do .pdf masz
        Xpdf, dla dzieći polecam TuxPaint
    • Gość: Dexter Jak zwykle IP: *.dss.com.pl 17.08.04, 07:49
      Tak jak zawsze, gdy w temacie chodzi o Linuxa, dyskusja schodzi na psy.
      Wystarczy policzyć, na 17 postów tylko 2 dotyczą meritum sprawy, reszta to
      rzucanie mięchem. Co z tego wynika? Niewiele, ale ciśnie mi się porównanie
      obecnego środowiska Linuxowego do dawnego Amigowego, no i gdzie macie dzisiaj
      tę swoją Amigę? Proszę mniej chamstwa, a więcej pokory.

Co do emulacji systemu Windows poprzez Wine, to proszę pamiętać, że jest to
      nielegalne. Wine wymaga bibliotek windowsowych, a ich zgodnie z prawem nie
      można używać na innych systemach niż Windows.
      Inny problem, ważny dla grafika, dotyczy drukarek. Otóż Linux nie obsługuje
      większości drukarek przeznaczonych do domu. A obsługa części z tych które
      działają, też nie jest najlepsza. Alternatywą jest tylko kupno drukarki
      postscriptowej, ale to jest rozwiązanie bardzo kosztowne (szczególnie do domu).
      To tyle jeśli chodzi o ograniczenia, pomijając oczywiście brak sensownego
      oprogramowana.
      • Gość: Beny Re: Jak zwykle IP: 195.127.197.* 17.08.04, 09:36
        > Co do emulacji systemu Windows poprzez Wine, to proszę pamiętać, że jest to
        > nielegalne. Wine wymaga bibliotek windowsowych, a ich zgodnie z prawem nie
        > można używać na innych systemach niż Windows.

Moglbys prosze wskazac miejsce gdzie w licencji do windows jest o tym napisane

> Inny problem, ważny dla grafika, dotyczy drukarek. Otóż Linux nie obsługuje
        > większości drukarek przeznaczonych do domu.

Co to za grafik, ktory uzywa "drukarek przeznaczonych do domu", aha grafik
        domowy. I na marginesie to z jaka drukarka powyzej powiedzmy od 200E linuks ma
        problem?

Jako grafik domowy czego nie mozesz zrobic pod linuksem, co mozesz zrobic pod
        windows (fakt pod linuksem nie mozesz zlapac jakiegos wirusa - no ale na to nic
        nie poradze :))))) )
      • Gość: Piotrek Golonka Re: Jak zwykle IP: *.cern.ch 17.08.04, 09:53
        Gość portalu: Dexter napisał(a):
        > można używać na innych systemach niż Windows.
        > większości drukarek przeznaczonych do domu. A obsługa części z tych które
        > działają, też nie jest najlepsza. Alternatywą jest tylko kupno drukarki
        > postscriptowej, ale to jest rozwiązanie bardzo kosztowne (szczególnie do domu)

Wedlug mnie informacje te sa niescisle.

Wine zawiera wlasne, "natywne" wersje podstawowych bibliotek MS Windows, ktore
        w wielu przypadkach "po prostu" dzialaja. Opcjonalnie mozna podac sciezke
        dostepu do partycji, gdzie mamy zainstalowane MS Windows i wykorzystac
        oryginalne biblioteki (pomijam dyskusje legalnosci takiego rozwiazania - nie wiem
        czy EULA na to pozwala)

Jesli chodzi o instalacje - istnieja gotowe pakiety RPM dla systemow takich jak
        SuSE, Mandrake, Redhat (mozna na poczatek sprobowac je znalezc uzywajac
        rpmfind.net
        Faktycznie, emulator CrossOver (firmy CodeWeavers) moze byc dla wielu osob
        rozwiazaniem - instalacja jest bardzo prosta. Liste programow ktore pracuja z
        CrossOver mozna znalezc na:
        www.codeweavers.com/site/compatibility/
        warto wspomniec, ze Adobe Photoshop 5.0/6.0/7.0 powinien dzialac dosc dobrze.
        "Niestety" (albo "stety") emulator CrossOver jest produktem komercyjnym - czesc
        wplywow jest jednak przeznaczana na wspieranie OpenSource'owego emulatora
        WINE. Wersje demo emulatora CrossOver Office mozna sciagnac z:
        www.codeweavers.com/site/products/download_trial
        (bywa tez umieszczana na plytkach CD z gazetami o tematyce linuxowej).
        Pelna, legalna wersja kosztuje 39.95$, czyli nie jest jeszcze astronomicznie droga.

Jesli chodzi o temat drukarek, to znowu sytuacja nie jest taka zla. System
        drukowania CUPS dostepny obecnie w wiekszosci dystrybucji Linuxa ma mozliwosc
        obslugi bardzo duzej ilosci drukarek - nie koniecznie PostScriptowych (warto razem
        z nim zainstalowac pakiet GIMP-PRINT, ze wspominanego powyzej programu
        graficznego GIMP - zapewnia obsluge setek drukarek(!) EPSON, HP, CANNON, itp.
        Prosze sprawdzic:
        gimp-print.sourceforge.net/p_Supported_Printers.php3

Co do programow graficznych: osobiscie polecam
        *)gimp: www.gimp.org - do grafiki rastrowej (rowniez do zastosowac
        profesjonalnych), odpowiednik Adobe PhotoShop, itp.
        *)sodipodi: www.sodipodi.com - do grafiki wektorowej - odpowiednik CorelDraw, itp.
        *)scribus www.scribus.net - do skladu (DTP) - odpowiednik PageMakera, itp
        *)lyx - graficzna nakladka na program LaTeX, sluzacy do profesjonalnego
        przygotowania tekstow naukowych (i nie tylko !!!). Co prawda wymaga troche wiedzy
        na temat LaTeXa, ale efekty warte sa wlozonego wysilku! Szczegolnie polecam przy
        pisaniu prac licencjackich/magisterskich/doktorskich dla osob z "zacieciem"
        informatycznym.
        *)quanta - bardzo dobry edytor HTML

pozdrawiam serdecznie:
        Piotrek
        • Gość: ja Re: Jak zwykle IP: *.daminet.pl 17.08.04, 13:45
          > "Niestety" (albo "stety") emulator CrossOver jest produktem komercyjnym - czesc
          > wplywow jest jednak przeznaczana na wspieranie OpenSource'owego emulatora
          > WINE.
          Firma CodeWeavers zatrudnia programistow pracujacych nad Wine, wiec jej wklad w
          Wine jest duzy.
      • Gość: RWerp Re: Jak zwykle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.04, 12:29
        > nielegalne. Wine wymaga bibliotek windowsowych [...]

G... prawda. Wine NIE WYMAGA BIBLIOTEK WINDOWSOWYCH. Ma własne biblioteki,
        podmieniające windowsowe, napisane od zera przez swoich autorów.
      • bobofruit99 Re: Jak zwykle 17.08.04, 13:18
        Zwyczajnie bredzisz, masz nieaktuane informacje. Wine nie jest emulatorem
        Windows... dalej mi się nie chce.
      • Gość: ja Re: Jak zwykle IP: *.daminet.pl 17.08.04, 13:42
        > można używać na innych systemach niż Windows.\
        Wine nie jest emulatorem. Wine jest implementacja API Windowsa. Nie wymaga
        bibliotek z Windowsa.

> większości drukarek przeznaczonych do domu.
        A skoad wiesz, ze wiekszosc, a nie 20% albo 30%. Ja nie mam problemu z moim
        HP(dziala zarowno USB i LPT), a jest to zwykla domowa plujka. Sterowniki maja
        takie same mozliwosc jak windziane.

> To tyle jeśli chodzi o ograniczenia, pomijając oczywiście brak sensownego
        > oprogramowana.
        Troll
      • Gość: N/A Re: Jak zwykle IP: *.inter.tuniv.szczecin.pl 17.08.04, 14:05
        > rzucanie mięchem. Co z tego wynika? Niewiele, ale ciśnie mi się porównanie
        > obecnego środowiska Linuxowego do dawnego Amigowego, no i gdzie macie dzisiaj
        > tę swoją Amigę?

1. Mylisz fakty. Upadek Amigi to skutek zaprzestania produkcji hardware. Linux
        to nie komputer, lecz najbardziej uniwersalny dziś system operacyjny.

2. Bluzgi płyną pod adresem linuksiarzy nie ze strony ich samych - ale od
        gawiedzi, w większości dyslektyków i popaprańców, którzy nawet "windy" nie są
        wstanie sami zainstalować - a co dopiero mówić o Linuksie. Psy szczekają Linuks
        rozwija się dalej.
      • olga.55 To skandal! Prowokacja! 17.08.04, 15:16
        Gość portalu: Dexter napisał(a):

Tak jak zawsze, gdy w temacie chodzi o Linuxa, dyskusja schodzi na psy.
        Wystarczy policzyć, na 17 postów tylko 2 dotyczą meritum sprawy, reszta to
        rzucanie mięchem. Co z tego wynika?

Że posty powinny być prawidłowo umieszczane. Po to jest forum Linux, żeby tam
        się pytać, a nie tu.

Jeśli post byłby wysłany na forum Linux.. to do takich przypadków by nie
        dochodziło! Już chyba wiecie o co mi chodzi.

Pozdrawiam

Chciałam dobrze.

Ja wiedziałam, że tak będzie!
        • Gość: jbe Re: To skandal! Prowokacja! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 10:39
          Głupia jesteś i tyle. Czy ty w ogóle wiesz, że system operacyjny (czy to Win czy Linux czy inny BeOS) to coś związanego z komputerami?
      • Gość: jbe Re: Jak zwykle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 10:42
        Odnośnie drukarek, to baaaardzo się mylisz. Instalowałem kilka drukarek pod Linuksem (firm OKI, HP, Canon), zarówno laserowych jak i plujek i nie miałem nigdy z nimi kłopotów.
    • Gość: bzykbzyk. Re: Narzędzia graficzne do Linuksa IP: *.nas1.honolulu1.hi.us.da.qwest.net 17.08.04, 09:57
      kamilneo napisał:

> Czy pod Linuksa istnieje możliwość kupienia Corela, Photoshopa, Pagemakera?
      > Czy te programy można po prostu uruchomić przez emulator programów z
      > Windowsa? Czy aby to zrobić wystarczy uruchomić emulator i wybrać program? Z
      > góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

Jest COREL Word Perfect suite 8 na LINUX!

Zamiast Photoshop masz GIMP.
      • lecart Re: Narzędzia graficzne do Linuksa 17.08.04, 13:09
        Uzywam Linux Mandrake 10 - z programami garficznymi i nie tylko nie mam
        problemow i cale oprogramowanie ejst za free!!!
        Windziarze do jaskini!
      • Gość: Bacry Re: Narzędzia graficzne do Linuksa IP: *.derbynet.pl / 217.153.187.* 18.08.04, 07:16
        Jest np. taki program jak Maya. Czyli 3D w pełnym wydaniu niestety nie jest to wersja free, więc trzeba dość sporo zapłacić. Podobno nawet chodzi szybciej niż pod Win.
    • Gość: jbe Re: Narzędzia graficzne do Linuksa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 10:37
      Zamiast Corel Draw używam rosyjskiego Sodipodi ( www.sodipodi.org ), zamiast Photoshopa używam Gimp w wersji 2 ( www.gimp.org ) - moim zdaniem jest nawet lepsz od Photoshopa. Domyślam się że Pagemarker służy do robienia stron - więc ja używam Quanty ( quanta.sourceforge.net domyślnie w KDE ).

Pozdrawiam.
      • Gość: MariuszR Re: Narzędzia graficzne do Linuksa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 12:02
        > Domyślam się że Pagemarker służy do robienia stron

Pagemaker służy do składu publikacji do druku, jego inne odpowiedniki pod windows to np. Quark, InDesign (ten jest w zasadzie następcą bo pagemaker jest już trochę przestarzały).

> zamiast Photoshopa używam Gimp w wersji 2 ( www.gimp.org )
        > - moim zdaniem jest nawet lepszy od Photoshopa.

A to że nie widziałeś do czego służy PM usprawiedliwa cię za powyższe zdanie:>
    • jurek8 instalacja linuxa 18.08.04, 12:08
      mam problem:kupiłem komputer z zainstalowanym windowsem,od pewnego czasu próbuję
      zainstalować Auroxa9 i,zachiny ludowe,nie mogę tego dokonać.Za każdym razem,przy
      próbie utworzenia partycji,wyskakuje napis,że nie można tej partycji utworzyć,
      ponieważ brakuje miejsca na dysku.Dysk--80 GB.
      O CO TU CHODZI ?
      • gray Re: instalacja linuxa 18.08.04, 12:11

zapewne całą przestrzeń dysku masz poświęconą na partycję windowsową. musiałbyś
        albo ją skasować (co wiąże się z utrata windowsa) albo zmniejszyć odpowiednim
        programem, np. partition magic.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka