Dodaj do ulubionych

problem z gadu-gadu

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.04, 02:50
witam! przy probie wysłania pliku do np. kumpla co ma net z firewallem (na
serwerze) wyswietla komunikat "Obie strony znajduja sie za firewallem -
polaczenie bezposrednie jest niemozliwe" - wiem ze jest to wina tego ze ja i
kumpel mamy firewalla na serwerze ale czy to da sie jakos obejsc? z gory
dzieki za rady, pzdr
Obserwuj wątek
    • Gość: coMpan Re: problem z gadu-gadu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.04, 10:23
      też mam coś podobnego tylko że mój dostawca zapewnia mnie że nie mamy firewalla
      w sieci(blokada xp, ale ją wyłączyłem dawno). www.whatismyip.com wejdź tam. tam
      jest podany twój publiczny adres i przepisz se go gdzieś, tylko sie nie pomyl.
      załącz swoje gg i daj Gadu-Gadu>ustawienia>połączenie>zaawansowane i zaznacz
      opcje forwardowanie. w polu zewnętrzny adres ip wpisz ten ip który zapisywałeś
      wcześniej a w polu zewnętrzny port tcp wpisz wartość powyżej 1200. nie
      gwarantuje działania bo u mnie to nie dział. jak nie zadziała spróbuj poniżej
      1200 ale też może nie działać.
    • Gość: Monika Re: problem z gadu-gadu IP: *.olnet.com.pl / *.olnet.com.pl 24.08.04, 11:34
      Nie stety ale tego się nie da ominąć bo masz połączenie za forwardem i byś
      musiał isć do punktu tam gdzie zakładałeś internet i oni powinni ci dać
      dodatkowy jakiś numer ale musisz powiedzieć że nie da się wysyłać plików przez
      gg (ale to jest usługa płatna i kosztuje od 20zł). Ja też tak mam :-(
      • gray Re: problem z gadu-gadu 24.08.04, 11:41

no patrz, a ja mam za darmo.

sprawa jest prosta i opisywana setki razy. jeżeli komputery znajdują sie w dwóch
        różnych sieciach za firewallami, a dokładnie za urządzeniami NATującymi -
        pl.wikipedia.org/wiki/NAT - to nie ma możliwości nawiązania
        bezpośredniego połączenia pomiędzy nimi z uwagi na fakt, że jeden nie zna adresu
        IP drugiego i vice versa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka