Dodaj do ulubionych

Kamerka Skype'a

25.05.14, 19:57
Zainstalowałem starego (chyba) Skypa w. 6.16.66.105, aktualizowałem - mam konto, niby działa, ale ni czorta nie widzi ani kamerki mojej (fakt, że "chińczyk"za grosze, ale XP widzi obraz z niej) ani obrazu rozmówcy (przy połączeniu z drugim "rozmówcą"). Dźwięk "chodzi" w dwie strony, aczkolwiek z lekkim zniekształceniem, obrazu ni czorta.
Co zmienić - wersję Skype'a, kamerkę?
A może jest jakiś trik, żeby zmusić go do odbierania/wysyłania także obrazu?
System Win XP SP3
Skype w. 6.16.66.105
Kamerka - "chińczyk" za kilkanaście pln (dwa w jednym = kamerka i mikrofon)
Obserwuj wątek
    • Gość: 802.11n Re: Kamerka Skype'a IP: *.multimo.pl 25.05.14, 20:21
      Sprawdzałeś ustawienia wideo w Skype?
      • kocinos Re: Kamerka Skype'a 25.05.14, 20:44
        Jedyne miejsce, gdzie widzę coś o ustawieniach video to Narzędzia>Opcje>Ustawienia video, a tam króluje info, że Skype nie znalazł kamerki internetowej. A przecież jest i działa, bo jak otwieram skrót do kamerki to pokazuje obraz bieżący ... - aplikacja TEJ kamerki pokazuje ...
        Na dodatek nie rozumiem CZEMU nie widzi obrazu z drugiej kamerki = tej, której używa "druga strona rozmowy" ... Przecież nie korzysta z MOJEJ kamerki, nie?
        Skype'a już raz odinstalowałem i zainstalowałem ponownie - wynik bez zmian ...
        Może gdzieś indziej poszukać dostępu do obrazów, tylko GDZIE?
      • kocinos Re: Kamerka Skype'a 25.05.14, 20:47
        Znaczy gdzie indziej poszukać dostępu do ustawień transmisji obrazów ...
        Sorry za składnię, ale trochę mnie wkurza to wszystko, bo moja połówka "mi stoi nad głową" i chce pogadać z córą na wyjeździe, a tu kicha, nie potrafię uruchomić dziadostwa ....
        • wariant_b Re: Kamerka Skype'a 25.05.14, 21:30
          Trochę bliższych danych kamerki.
          Być może trzeba będzie jakiegoś dodatkowego softu, by Skype zaczął ją widzieć.
          • kocinos Re: Kamerka Skype'a 26.05.14, 01:15
            Dzięki za zainteresowanie ...;)
            Kamera internetowa eCOM 12,0 MP V3
            System XP SP3
            Procesor Athlon (nie wiem, czy ta info ma sens ...)
            Sterowniki kamerki zainstalowałem z płytki dołączonej do kamerki - 0 zmian, potem kazałem mu znaleźć nowsze sterowniki - 0 zmian, wróciłem do płytki - j.w.
            Kamerka jako taka działa, bo widać w podglądzie oprogramowania tej kamerki. Natomiast Skype twierdzi, że nie znalazł kamery i nie pokazuje nic. Na dodatek, jak łączę się z xsińskim, którego Skype współdziała z (jego) kamerką, to u mnie i tak nie mam "wizji". Może jestem niekumaty, ale skoro to była by wina mojej kamerki, to czemu nie mam obrazu Z JEGO kamerki?
          • Gość: be.a Re: Kamerka Skype'a IP: *.wave.com.pl 29.05.14, 07:43
            ZAINSTALUJ STARSZA WERSJE SKYPA.U MNIE ZADZIAŁAŁO
    • Gość: az Re: Kamerka Skype'a IP: *.7.28.78.cable.dyn.petrus.com.pl 26.05.14, 09:52
      Pobierz specjalną wersję Skype:
      www.skype.com/go/getskype-sse
      Więcej informacji tu:
      support.skype.com/pl/faq/FA12252/dlaczego-nie-moge-nawiazywac-rozmow-wideo-w-najnowszej-wersji-skype-a-dla-windowsa-dekstop

• kocinos Re: Kamerka Skype'a 26.05.14, 12:44
        Nieutulony w smutku donoszę, że ten etap już przeszedłem = dotarłem do tej strony, ściągnąłem wersję "full", zainstalowałem i wynik żaden = dalej brak wizji ...;(
      • kocinos Re: Kamerka Skype'a 26.05.14, 12:54
        Może (choć wątpię) ma znaczenie kolejność instalowania kamerki i Skype'a?
        Instalowałem najpierw kamerkę, potem Skype'a. Może trzeba w odwrotnej kolejności, choć nie bardzo rozumiem czemu ...
        • wariant_b Re: Kamerka Skype'a 26.05.14, 13:33
          Jeśli możesz podaj identyfikator sprzętu dla kamerki z menedżera urządzeń.
          Jakoś łatwiej znaleźć w googlach poszukiwaczy eCOM niż potwierdzone sterowniki.

Sprawdź, czy programy typu ManyCam lub SplitCam widzą tą kamerkę.
          Jeśli zobaczą, to Skype powinien je przyjąć jako swoją kamerę.
          • kocinos Re: Kamerka Skype'a 26.05.14, 14:19
            Dokopałem się do poniższych danych:
            menager urządzeń>Urządzenia do obrazowania>WEBCAM

Ogólne:
            Producent WEBCAM
            Lokalizacja - Lokalizacja 0 (USB2.0 PC CAMERA)

Sterownik (z płytki instalacyjnej):
            Data - 2006-06-06, wersja 1.1.0.0
            Plik sterownika - C:\WINDOWS\system32\DRIVERS\usbcamcl.sys, wersja 1.50

Identyfikator wystąpienia urządzenia:
            USB\VID_18EC&PID_3299&MI_00\6&33389555&1&000

Identyfikatory sprzętu:
            USB\Vid_18ec&Pid_3299&Rev_0100&MI_00
            USB\Vid_18ec&Pid_3299&MI_00

Zgodne identyfikatory:
            USB\Class_0e&SubClass_03&Prot_00
            USB\Class_0e&SubClass_03
            USB\Class_0e

Dopasowany identyfikator urządzenia:
            usb\vid_18ec&pid_3299

Jest tam więcej, ale powyższe mi się kojarzą z funkcjonalnością tej kamerki.
            Test z SplitCam zaraz spróbuję zrobić, tylko cały czas zachodzę w głowę jaki wpływ ma ew. "niekompatybilność" mojej kamerki ze Skypem na "niewidzenie" rozmówcy przy połączeniu się z nim? Przecież - jak sądzę - pliki idą od niego via internet do kompa i do Skype'a, a nie dodatkowo via moja kamerka ... Przy odłączonej fizycznie kamerce połączenie z rozmówcą działa tak samo = mam od niego audio i 0 wizji (oczywiście on mnie wtedy nie słyszy, bo mikrofon w kamerce ...)
            • wariant_b Re: Kamerka Skype'a 26.05.14, 15:29
              kocinos napisał:
              > cały czas zachodzę w głowę jaki wpływ ma ew. "niekompatybilność" mojej
              > kamerki ze Skypem na "niewidzenie" rozmówcy przy połączeniu się z nim?

Jest to niewątpliwie najbardziej zagadkowa część problemu.
              Aż prosiłoby się mieć inny, działający zestaw do porównań.
              • kocinos Re: Kamerka Skype'a 26.05.14, 15:50
                Niestety, Skype dalej nie widzi kamerki
                Mogę zrobić instalację na notebooku, ale ma słabszy procesor niż stacjonarny - IBM 42 ... Nie wiem, czy przyjmie Skype'a.
                Kolejność instalacji (kamerka, Skype) jest obojętna?
                • wariant_b Re: Kamerka Skype'a 26.05.14, 16:02
                  Jeśli instrukcja nie mówi inaczej - zawsze najpierw sprzęt, a potem soft,
                  który z niego korzysta. Czyli kamerka, potem Skype. Jedyny problem, czy
                  najpierw wtyka się kabelek USB, czy wcześniej należy wgrać sterownik.
                  • kocinos Re: Kamerka Skype'a 26.05.14, 16:19
                    Czyli zgodnie z intuicją ...
                    Tylko, że instalacja sterownika z płytki wygląda tak:
                    1 - okno z komunikatem, żeby uruchomić instalator przy ODŁĄCZONEJ kamerce. Ale jak uruchamiam instalator BEZ kamerki, to wyskakuje komunikat "błąd - brak urządzenia, podłącz kamerę" z jedyną opcją "OK", po czym wraca do pierwotnego ekranu, z sugestią niepodłączania kamerki przy instalacji sterownika ... Oczywiście w końcu podłączyłem kamerkę wbrew sugestii i poszło. Jeśli źle zrobiłem, to jak będzie prawidłowo, skoro robi się błędne koło?
                    • wariant_b Re: Kamerka Skype'a 26.05.14, 17:00
                      Jak wydatowany jest sterownik?
                      Może do Arkmicro uda się znaleźć coś nowszego u innych "producentów" tej kamerki?
                      • kocinos Re: Kamerka Skype'a 26.05.14, 17:11
                        2006.06.06
                        Ale próbowałem uaktualnić sterownik, i nic to nie zmieniło ...
                        • wariant_b Re: Kamerka Skype'a 26.05.14, 21:16
                          spróbuj stąd, może podejdzie choć kamerka nazywa się inaczej - wygląda na nowszy:
                          driverscollection.com/Search/USB%5CVID_18ec%26PID_3299
                          • kocinos Re: Kamerka Skype'a 26.05.14, 23:13
                            Spróbuję, ale to trochę potrwa ...
                            Czy Skape nie posługuje się kodekami? Może tu jest pies pochowany, przynajmniej jak o odbiór obrazu chodzi ...? Mam DiviX 9,0 - resztę kodeków nie sprawdziłem jeszcze. Może trzeba ich liczbę zmniejszyć - nawet znalazłem taki programik k-lite tools, czy jakoś tak ... (piszę z innego kompa, niż ten ze Skypem), ale waham się, czy go użyć ...
                            • wariant_b Re: Kamerka Skype'a 26.05.14, 23:24
                              > Czy Skape nie posługuje się kodekami?

Wszystko musi się posługiwać jakimiś kodekami. w końcu to jest video.
                              Ale pierwsze słyszę, żeby Skype nie chciał wyświetlać. Bo że z kamerkami
                              bywają jaja, to nie nowina. ManyCam na przykład powszechnie polecany był
                              do odwracania obrazu, jeśli Skype uparł się, że musi wyświetlać do góry nogami.
                              • kocinos Re: Kamerka Skype'a Może się przyda komuś ... 28.05.14, 01:49
                                Po ciężkich bojach (kilka wersji Skype'a także tych starszych) i "przeleceniu" (bezskutecznym) sugerowanych sterowników kamerki poddałem się, po czym - bez wiary w sukces - zainstalowałem kamerkę i Skype'a 6.16.0.105 (chyba aktualna wersja) na notebooku.
                                Ku mojemu zdumieniu wszystko ruszyło przy pierwszej instalacji ...
                                Skype "widzi kamerką", sądzę, że połączenie też będzie widział (nie próbowałem, bo późno i znajomi śpią).
                                Komp "antySkayp'owy" ma procesor Athlon 1.6+ (de facto 1.4) Ghz
                                Notebook "sprzyjający" - Pentium 1.7 Ghz
                                I to - w zasadzie - jest jedyna różnica między nimi. W obu jest system XP, SP3, DirectX 9.0, Ram 1 Giga ... Oczywiście karty dźwiękowe i video są różne, ale jakoś nie sądzę, żeby to było przyczyną moich kłopotów z instalacją na tym Athlonowskim kompie...
                                Dziękuję wariant_b za cierpliwość i pomoc, może te informacje się komuś przydadzą ...
          • kocinos Re: Kamerka Skype'a 26.05.14, 15:28
            ManyCam_v.2.6.65 zainstalowałem, kamerkę "widzi" = działa. Ze SplitCam miałem problem, bo niby się zainstalował, ale przy próbie uruchomienia wyskakiwał "błąd inicjowania programu" (jeśli dobrze pamiętam treść ...) i się nie otwierał. Może zbyt nową wersję próbowałem zainstalować, bo komputer już "dziadziuś" jest ... Ale ManyCam_v.2.6.65 działa ok. W przeciwieństwie do Skype'a ...
            • wariant_b Re: Kamerka Skype'a 26.05.14, 15:33
              Jeżeli ManyCam działa, to powinien pokazać się w systemie jako dodatkowa kamera,
              którą należy wybrać w Skype.
              • kocinos Re: Kamerka Skype'a 26.05.14, 15:59
                A jest jakiś sposób "wybierania kamerki" inny, niż w Narzędzia>Opcje>Ogólne>Ustawienia wideo? Bo tam brak możliwości wybierania czegokolwiek, tylko komunikat o "nieznalezieniu" ... Są tylko linki do sklepu z kamerami, strony Skype'a z info o możliwościach i FAQ, co w mojej sytuacji jest do luftu, bo tam już byłem, zainstalowałem (podobno optymalną) zalecaną wersję Skype'a, a pomoc jest tak samo "dogłębna" jak dla XP = najczęściej po wykonaniu kilku klików ląduje się w miejscu, w którym się już było ... I jeszcze "z uśmiechem" pytają, czy byli pomocni .... hue, hue ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka