Dodaj do ulubionych

problem z siecią

IP: *.dynamic.chello.pl 05.06.14, 16:31

od kilku dni na niektórych stronach wyświetla mi się taka informacja:
Błąd połączenie SSL
Nie można nawiązać bezpiecznego połączenia z serwerem. To może być problem z serwerem lub wymagany jest certyfikat uwierzytelniania klienta, którego nie masz.
Kod błędu: ERR_SSL_PROTOCOL_ERROR

proszę o pomoc
Obserwuj wątek
    • Gość: 802.11n Re: problem z siecią IP: *.multimo.pl 05.06.14, 16:44
      Sprawdź datę systemową.
      • Gość: lukas22 Re: problem z siecią IP: *.dynamic.chello.pl 05.06.14, 17:02
        prawidłowa
        • wariant_b Re: problem z siecią 05.06.14, 17:58
          Antywirus, wirus lub firewall?
          • Gość: lukas22 Re: problem z siecią IP: *.dynamic.chello.pl 05.06.14, 18:04
            antywirus to niestety avast!
            • wariant_b Re: problem z siecią 05.06.14, 21:04
              Nie o to chodzi, czy Avast czy co innego, tylko w jaki sposób kontroluje,
              jeśli to robi, połączenia SSL. Taki błąd potrafił powodować np. Kaspersky.
              Wyłącz lub czasowo odinstaluj antywirusa, firewall czy co tam masz
              (sprawdziwszy wcześniej czymś drugim czy komputer nie jest zawirusowany),
              żeby wykluczyć je jako przyczynę problemów.
              • Gość: lukas22 Re: problem z siecią IP: *.158.217.27.pat.umts.dynamic.t-mobile.pl 05.06.14, 21:37
                sory, że będę zadawał takie pytania, ale nie jestem znawcą w tym temacie: Jak sprawzić w jaki sposób kontroluje te połączenia ?
                • Gość: Kolobos Re: problem z siecią IP: *.zask.pl 05.06.14, 21:49
                  Przy infekcji routera sa podobne objawy.

Daj logi z FRST:
                  www.fixitpc.pl/topic/61-diagnostyka-ogólne-raporty-systemowe/#entry119294
                  oba wklej na wklej.org i podaj linki.
                • wariant_b Re: problem z siecią 05.06.14, 21:58
                  Nie analizowałem dokładniej, ale przypuszczalnie tworzy sztuczne proxy,
                  bo taki myk był bardzo popularny przy kontrolowaniu poczty.

Czyli port, z którym komunikuje się serwer należy do antywirusa,
                  a komputer dostaje indywidualny certyfikat od programu antywirusowego
                  i przepakowane, zeskanowane na obecność wirusów pakiety z serwera.
                  Ale nie można potwierdzić certyfikatu i wyskakuje błąd.
                  • Gość: lukas22 Re: problem z siecią IP: *.dynamic.chello.pl 05.06.14, 22:02
                    jak mogę to naprawić ?
                    • wariant_b Re: problem z siecią 05.06.14, 22:17
                      Możesz potwierdzić, że problem jest w komputerze, a nie poza nim.
                      Możesz ustalić, co w komputerze uniemożliwia komunikację, wyłączając
                      lub usuwając wszystko, co mogłoby mieć wpływ, poczynając od
                      przeglądarki, firewalla i innych programów ingerujących w pracę sieci.
                      A jak uda się ustalić - zobaczyć, czy da się coś zmienić w konfiguracji
                      albo cierpliwie czekać na nową, poprawioną wersję.

Ostatnio zbliżone problemy stwarzała java, ale po treści komunikatów
                      sądząc, twoje nie miały z nią związku.
                      • Gość: lukas22 Re: problem z siecią IP: *.dynamic.chello.pl 05.06.14, 22:36
                        ogólnie to już mnie trochę szlak trafia, bo są dni kiedy internet śmiga jak należy,ale są też dni kiedy kompletnie wariuje:
                        -albo wyświetla się pusta strona z wpisanym w polu wyszukiwania about:blank,
                        -albo pojawia się błąd SSL,
                        -albo otwiera mi się taka przeglądarka jak Govome.
                        Mam nadzieję, że ktoś znajdzie rozwiązanie tych problemów.
                        • wariant_b Re: problem z siecią 05.06.14, 22:51
                          Jak pisał już kolobos - logi z FRST, bo może coś hula na komputerze i o tym nie wiesz.
                          Doraźnie można sprawdzić, czy AdwCleaner nie widzi jakiś nieproszonych programów.
                          Następna w kolejce jest reinstalacja systemu, bo zwykle trwa krócej niż grzebanie.
                          W międzyczasie można jeszcze próbować wymienić antywirusa na coś mniej
                          pokrętnego, niż aktualny Avast i wyrzucić całą resztę ochron i dodatków.

Akurat do SSL trudno się przyczepić - tak właśnie powinno się zachowywać,
                          jeśli tylko coś jest nie tak i istnieje groźba przechwycenia lub podsłuchu pakietów.
                          Ta komunikacja ma być bezpieczna.
                          • Gość: lukas22 Re: problem z siecią IP: *.dynamic.chello.pl 05.06.14, 23:02
                            a jak wyeliminować about:blank ?
                            • wariant_b Re: problem z siecią 05.06.14, 23:48
                              about:blank to po prostu pusta strona.
                              Może być zadeklarowana jako strona startowa albo strona nowej zakładki.
                              Jeśli nie jest, a się pojawia - to coś w systemie musi być nie tak.
                            • Gość: Kolobos Re: problem z siecią IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.14, 10:09
                              Wykonaj to co napisalem, bez tego nikt nie bedzie zgadywal co sie stalo i jak to naprawic.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka