tomxx 24.08.04, 17:57 Ostatnio ściągnąłem red hata 9 . Zainstalowałem u kumpla red hata 9 wszystko ok. Tylko nieuruchamiał się 2000 kazał zmienić dysk w red hacie niebyło widac dysków. Jak zrobić żeby podczas instalacji nic nie na kopać? Link Zgłoś Obserwuj wątek
user0001 Nie bój się pytać o pomoc!!! 24.08.04, 18:17 tomxx napisał: > Ostatnio ściągnąłem red hata 9 . Zainstalowałem u kumpla red hata 9 wszystko > ok. Jeśli chcesz używać linux'a jako komputera na biurku, a nie serwera, to polecałbym nowsze dystrybucje... > Tylko nieuruchamiał się 2000 kazał zmienić dysk w red hacie niebyło widac > dysków. Poczytaj sobie trochę o konfiguracji lilo, albo stary dokument o startowaniu linuxa i WinNT, W2k to przecież tylko trochę upiększone i rozwinięte NT :). > Jak zrobić żeby podczas instalacji nic nie na kopać? Instalować taką dystrybucję jakiej używa najbliższy guru. W razie problemów nie obawiać się sięgnąć za telefon. Gdy już skończysz instalację to warto przejrzeć dokumentację linux'a. Trudniejsze zagadnienia ciągle jeszcze rozwiązuje się z poziomu shell'a, a dokumentacja HOWTO bardzo pomaga początkującym. Link Zgłoś
beny51 Re: Linux start 24.08.04, 22:56 Gdybys staral sie napisac to troche przejrzysciej to moze bylbym w stanie ci pomoc. Tylko w skrocie. RH9 jako cyzsta instalacja - nie polecam, odkad up2date nie dziala, to instalacja nie zaktualizuje sie. Nie mniej jednak RH to dobra dystrybucja. Wracajac do twojego problemu: W2K nie uruchomil sie bo co? Co ci napisal ? I jakie kazal zmieniac dyski? Jakich dyskow nie bylo widac w RH (tych pod ntfs'em - normalka trzeba sobie wlaczyc czyt. dokompilowac w jaderku). w2k i linux w tym RH dzialaj wysmienicie, musieliscie cos nakopac w trakcie instalacji, tutaj posukaj sobie jak to odkrecic: www.google.com/search?hl=en&lr=&ie=UTF-8&q=linux+w2k+boot+site%3A.pl&btnG=Search Ja bym robil to tak: - w linuksie przygotowal dyskietke ratownicza, lub olal i wzila jedna z live dydstrybucji - uratowal w2k (odtwarzajac mbr, mam nadzieje ze wciaz macie to w2k lol) - wystartowal system z dyskietki/cd wgral jeszscze raz lilo lub gruba cieszyl sie rozwiazaniem problemu b. PS. czemu to robiles u kumpla ;) ? Link Zgłoś
tomxx Re: Linux start 25.08.04, 10:02 Temu że mam za dużo plików i partycji na Maxtor. I niechcełem tego stracić Link Zgłoś