Dodaj do ulubionych

Zainstalowałem Service Pack 2 dla WinXP...

15.09.04, 17:49

... i nic. na początku rzuca się w oczy Centrum Zabezpieczeń, w którym można
właczyć/wyłączyć firewall, ustawić parametry aktualizacji i dowiedzieć się czy
jest i działa antywir (system wykrył avasta i powiedział, ze jest dobrze).

największe nadzieje pokładane były w firewallu i faktycznie, w porównaniu z
tym dziwolągiem ze zwykłego XP jest znaczna poprawa - można ustawić zasady
dotyczące różnych protokołów, można również ustawić wyjątki. system jest tak
zmyślny, że przy próbie uruchomienia np. serwera www apache wyświetla okno i
pyta czy blokować czy nie blokować - i tu pierwszy smutek - jeżeli nie chcemy
blokować programu to nie jest on blokowany całkowicie czyli nie można ustawić
dokładnych reguł np. przychodzące TCP do apache tylko na porcie 80. można co
prawda odblokować port ale podobnie - będzie on odblokowany dla wszystkich.
poza tym firewall blokuje jedynie ruch przychodzący, nie zadaje żadnych pytań
przy próbach połączenia się z internetem z komputera.

tyle na pierwszy rzut oka, teraz idę sprawdzić funkcjonowanie poszczególnych
programów.

btw - ponad gigabajt miejsca na dysku został zajęty.
Obserwuj wątek
    • amon-ra Re: Zainstalowałem Service Pack 2 dla WinXP... 15.09.04, 18:05
      Przy niektórych konfiguracjach sprzętowych powinien być zauważalny wzrost szybkości bootowania - no i IE wreszcie przypomina przeglądarkę - gdyby nie brak tabbed browsing, to powróciłbym do niej (ale Maxthona i tak usunąłem :D).
      Firewall w SP2 to osobna kwestia - ja osobiście polecam jego wyłączenie, jeżeli dysponujemy np. Kerio, Sygate PF czy NIS-em. BTW, niedługo ma wyjść Norton WMI patch, który umożliwi komunikację między Centrum zabezpieczeń i NAV/NIS - niedługo, chyba...
      • gray Re: Zainstalowałem Service Pack 2 dla WinXP... 15.09.04, 18:47

to prawda - blokowanie popupów i zarządzanie dodatkami w IE to pozytywny akcent,
        być może gdyby inne przeglądarki nie wyprzedziły explorera o całe lata to teraz
        bym się skusił a tak dalej będę używał firefoksa ze względu na taby i bezpieczny
        silnik. a już niebawem firefox 1.0
        • broch Re: Zainstalowałem Service Pack 2 dla WinXP... 15.09.04, 19:37
          jesli masz wysrubowany system, to okaze sie ze niektore serwisy zbedne w SP1
          naraz sa potrzebne (dotyczy np RPC),
          przy 12 serwisach poprzednio i optymalizacji systemu XP bootowal do desktopu w
          11s na SP1 (AMD 2700/512MB RAM) po instalacji SP2 (i wylaczeniu bzdetow) system
          bootuje w tym samym czasie 11s.

"Reczny" WindowsUpdate dziala tylko przy wlaczonym serwisie Automatic Update,
          jesli go wylaczysz pojawia sie blad:
          "Windows Update cannot continue because a required service application is
          disabled. Windows Update requires the following services:
          Automatic Updates enables detection, downloading, and installation of critical
          updates for your computer.
          Background Intelligent Transfer Service (BITS) enables faster, restartable
          downloading of updates."

Innymi slowy na czas aktualizacji systemu trzeba serwis wlaczac.
          MS firewall radze wylaczyc bo juz jest dziura w serwisie (ale nie w samej
          scianie). Z reszta nie mam zaufania do scian dla windows wole PF
          Pare programow nie dziala

• Gość: Cornolio Re: Zainstalowałem Service Pack 2 dla WinXP... IP: *.provider.pl / *.provider.pl 15.09.04, 20:34
            Po zainstalowaniu SP2 średnio też działa serwis Automatic Update. Mam ustawione
            tak, żeby serwis powiadamiał mnie o aktualizacjach przed pobraniem i przed
            instalacją. No i po wrzuceniu SP2 nie wykrył mi "krytycznej" aktualizacji,
            która pojawiła się na stronie Win Update. Gdyby nie mój zwyczaj sprawdzania co
            jakiś czas ręcznie (no i powód specjalny - instalacja SP2) pewnie dalej bym o
            niej nie wiedział.
            • broch Re: Zainstalowałem Service Pack 2 dla WinXP... 15.09.04, 21:50
              mozesz podac numer hotfix? "Reczny" update tez nic nie wykrywa.
            • eressea Re: Zainstalowałem Service Pack 2 dla WinXP... 15.09.04, 22:11
              Gość portalu: Cornolio napisał(a):

> Po zainstalowaniu SP2 średnio też działa serwis Automatic Update. Mam ustawione
              >
              > tak, żeby serwis powiadamiał mnie o aktualizacjach przed pobraniem i przed
              > instalacją. No i po wrzuceniu SP2 nie wykrył mi "krytycznej" aktualizacji,
              > która pojawiła się na stronie Win Update. Gdyby nie mój zwyczaj sprawdzania co
              > jakiś czas ręcznie (no i powód specjalny - instalacja SP2) pewnie dalej bym o
              > niej nie wiedział.

Oj ja nie wiem, czy to wina SP2. Ja też mam włączone powiadamianie o
              aktualizacjach, dzisiaj powiadomiono mnie o jednej i ją zainstalowałam. Ale
              teraz weszłam na stronę Win Update i jest jeszcze jedna o wysokim priorytecie
              "Narzędzie Microsoft GDI+ Detection Tool (KB873374)". A nadal mam tylko SP1.
              • broch Re: Zainstalowałem Service Pack 2 dla WinXP... 15.09.04, 22:29
                KB873374 nie zatyka zadnej dziury, pozwala tylko chronic aplikacje ktore uzywaja
                GDI. Jesli takich aplikacji nie masz to byc moze ze narzedzie nie instaluje sie
                samo.
                • eressea Re: Zainstalowałem Service Pack 2 dla WinXP... 15.09.04, 22:51
                  broch napisał:

> KB873374 nie zatyka zadnej dziury, pozwala tylko chronic aplikacje ktore
                  uzywaja GDI. Jesli takich aplikacji nie masz to byc moze ze narzedzie nie
                  instaluje sie samo.

Fakt, nie mam żadnych takich aplikacji.
                • Gość: Cornolio Re: Zainstalowałem Service Pack 2 dla WinXP... IP: *.provider.pl / *.provider.pl 15.09.04, 23:59
                  Microsoft GDI+ Detection Tool (KB873374).

To miałem na myśli pisząc o niewykrytej aktualizacji krytycznej.
                  U mnie po jej zainstalowaniu, została wykryta aplikacja GDI i też nic mnie nie
                  informowało.

Chyba wypada mi się zgodzić z eresseą, tzn. SP2 raczej niewinny. Raczej
                  windowsupdate - v5 jeśli już (btw: jakoś się nie mogę przyzwyczaić do tego
                  nowego, wolałem starszą wersję).
              • broch Re: Zainstalowałem Service Pack 2 dla WinXP... 15.09.04, 22:32
                ponadto, aby instalowaly sie hotfixy post-SP2 wcale nie trzeba miec
                zainstalowanego SP2.
                GDI bedzie sie takze instalwal na w2k, to nie ma nic wspolnego z wersja windows
                a jedynie z serwisem GDI uzywanym przez programy.
    • broch 1GB HDD... 15.09.04, 22:34
      "btw - ponad gigabajt miejsca na dysku został zajęty."
      pewnie, jesli nie wylaczyles system restore...
      teraz masz kopie win przed SP2 i po SP2. Ponadro czesc backupu mozna wywalic recznie
      • Gość: Cornolio Re: 1GB HDD... IP: *.provider.pl / *.provider.pl 16.09.04, 00:02
        Też nie wyłączyłem, bo oczekiwałem, że przy instalacji SP2 będę miał wybór, czy
        archiwizować pliki czy nie (tak było w przypadku SP1).
      • gray Re: 1GB HDD... 16.09.04, 12:10

nie ma takiej możliwości.
        • broch Re: 1GB HDD... 16.09.04, 14:09
          ktorej mozliwosci? wylaczenia system restore PRZED instalacja SP2 czy wyrzucenia
          ukrytych plikow po instalacji SP2?
          Wiem ze system nie pyta sie o to czy robic backup: to nie ma sensu, bo jesli
          ktos ma system restore i zrobi backup to bedzie mial ~2GB smieci.
          • gray Re: 1GB HDD... 16.09.04, 14:12

oczywiście, że mam włączone przywracanie systemu - po to jest żeby działało. a
            SP2 podczas instalacji, w odróżnieniu od SP1, nie daje możliwości wyboru
            pomiędzy możliwością deinstalacji a brakiem tej możliwości ale domyślnie
            zakłada, że chcemy mieć możliwość odinstalowania i backupuje stare pliki.
    • netsec Re: Zainstalowałem Service Pack 2 dla WinXP... 16.09.04, 10:33
      Najciekawiej w Group Policy, ile tam nowych pożytecznych ustawień.
      • gray Re: Zainstalowałem Service Pack 2 dla WinXP... 16.09.04, 12:28

mówisz o przystawce 'zasady grupy' w mmc?
    • netsec Re: Zainstalowałem Service Pack 2 dla WinXP... 16.09.04, 10:44
      gray napisał:

> poza tym firewall blokuje jedynie ruch przychodzący, nie zadaje żadnych pytań
      > przy próbach połączenia się z internetem z komputera.

Nie zadaje pytań w stosunku do połączeń zainicjowanych przez sklasyfikowane
      programy. moduły etc. Ponadto wszystko zależy od tego jakie ustawienia
      zadeklarujesz w Centrum Zabezpieczeń. Jeśli ustawisz niemonitorowanie to znaczy,
      że kontrole przejmie np. inny zainstalowany firewall. Podobnie będzie jeśli
      Centrum wykryje że jest zainstalowany inny firewall i wtedy to on będzie
      monitorował ruch.

www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyID=4454e0e1-61fa-447a-bdcd-499f73a637d1&displaylang=en
      • gray Re: Zainstalowałem Service Pack 2 dla WinXP... 16.09.04, 12:27
        netsec napisał:

> Nie zadaje pytań w stosunku do połączeń zainicjowanych przez sklasyfikowane
        > programy. moduły etc.

e-e, czysty firewall, bez żadnych dodanych wyjątków równie spokojnie wypuszcza
        ruch z ping w cmd jak połączenie z putty, mirca, firefoxa etc. oburzył się
        dopiero wtedy kiedy apache otworzył sobie port 80. ponadto, jak już pisałem,
        zawiodłem się na kreatorze wyjątków - albo program, albo port - nie można
        jednego z drugim skojarzyć.

> Ponadto wszystko zależy od tego jakie ustawienia
        > zadeklarujesz w Centrum Zabezpieczeń. Jeśli ustawisz niemonitorowanie to
        > znaczy, że kontrole przejmie np. inny zainstalowany firewall. Podobnie będzie
        > jeśli Centrum wykryje że jest zainstalowany inny firewall i wtedy to on będzie
        > monitorował ruch.

tak właśnie zrobiłem z tym, że centrum zabezpieczeń nie wykryło mojego outposta
        i twierdzi, że nie działa żaden firewall. na szczęście na outpoście nie wywarło
        to większego wrażenia ;-)
    • Gość: piecyk gazowy Re: Zainstalowałem Service Pack 2 dla WinXP... IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 16.09.04, 10:49
      To co irytuje - Messenger zainstalował się bez pytania, w Dodaj lub usuń
      składniki systemu był odhaczony, że niby go nie ma. (Udało mi się go
      odinstalować).

WMP zaktualizował się bez pytania do wersji 9 (to akurat aż tak nie irytuje,
      ale mógłby się chociaż zapytać ;-).

Poza tym odnoszę wrażenie (już na drugim komputerze), że system chodzi
      szybciej, ale może to właśnie tylko takie wrażenie.
      • skynews Re: Zainstalowałem Service Pack 2 dla WinXP... 16.09.04, 12:05

Jak jest z funkcjonowaniem poszczególnych programów.
        Czy znalazł ktoś takie,które po zainstalowaniu SP2 powodują ewentualnie problemy?
        • Gość: piecyk gazowy Re: Zainstalowałem Service Pack 2 dla WinXP... IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 16.09.04, 12:54
          U mnie nie ma żadnych problemów. Myślę, że u większości "zwykłych" userów też
          nie będzie. Opis potencjalnych problemów: xp.net.pl/art/xpsp2_porady.html
          • skynews Re: Zainstalowałem Service Pack 2 dla WinXP... 16.09.04, 13:10

Dzieki za link.
    • amon-ra Radzę uważać na Norton System Works... 16.09.04, 13:37
      ... a w szczególności na Norton GoBack - plik goback2k.sys - przykra sprawa, przy starcie systemu bluescreen PAGE_FAULT... związany z tym plikiem. MS zresztą o tym pisał. Zatem jeżeli ktoś planuje zainstalowanie SP2 i jest w posiadaniu NSW, to lepiej niech sprawdzi, czy GoBack nie jest zainstalowany razem z pakietem - jeżeli tak, to lepiej odinstalować program. Sam NSW (bez GB) szkód nie powinien czynić, poza kłótnią między Centrum zabezpieczeń i NIS/NAV ;)
      • Gość: Cornolio Re: Radzę uważać na Norton System Works... IP: *.provider.pl / *.provider.pl 17.09.04, 01:12
        "Sam NSW (bez GB) szkód nie powinien czynić, poza kłótnią między Centrum
        zabezpieczeń i NIS/NAV ;)"

Potwierdzam. NSW (bez GB) działa z SP2 bez problemów. Jedynie Centrum
        Zabezpieczeń Win XP z SP2( w zakładce pt. Ochrona przed wirusami) zgłasza na
        czerwono komunikat następującej treści: "Program Norton AntiVirus (NAV)
        raportuje, że jest zainstalowany ale jego stan jest nieznany. Kliknij przycisk
        Zalecenia, aby uzyskać sugerowane akcje do wykonania."
        Po kliknięciu jedyną możliwą akcją jest zaznaczenie kwadracika z następującą
        aplikacją: "Mam program antywirusowy, który będę monitorować smemu..."
        Jeśli użytkownik NSW (w szczególności NAV), dokonuje bieżących aktualizacji
        bibliotek wirusów (generalnie - korzysta regularnie z LiveUpdate NSW), to
        polecam monitoring samodzielny NSW.

Inna sprawa to NIS, ale jak już napisano - jeżeli ktoś korzysta z NIS, to po
        prostu wyłącza "Zaporę Systemu Windows" i ew. problemy znikają.
        • skynews Re: Zainstalowałem Service Pack 2 dla WinXP.. 17.09.04, 22:38

Zainstalowalem wczoraj SP2.
          Wszystko dziala,ale czy lepiej i szybciej?
          Mam powazne watpliwosci.
          Przede wszystkim przed instalacja SP2 Task-Manager pokazywal przy mojej
          konfiguracji systemu,zaraz po starcie,26 aktywnych procesow.
          Po instalacji SP2,przy takiej samej konfiguracji systemu jest ich 33.
          Jeszcze nie wiem co mozna ewentualnie wylaczyc.
          W msconfig - start systemu nic sie nie zmienilo.

"Zaporę Systemu Windows" jak radzi Cornolio wylaczylem.
          NIS dziala rzeczywiscie bezproblemowo tak jak przed instalacja SP2.

Po instalacji SP2 programik jv16 znalazl ponad ...800 niewaznych wpisow w
          rejestrze,ktore to wykasowalem i wszystko jest ok.

W jakim wiec celu powstal SP2 ?
          Czy tylko po to aby nie uzywac programow typu NIS ?
          • kalinowski11 Re: Zainstalowałem Service Pack 2 dla WinXP.. 18.09.04, 05:47
            Po mojej instalacji Ashampoo Winoptimizer znalazł 22 MB śmieci . Więc jak widać
            trochę tego było . Problemów z działaniem nie zauważyłem . Szybkość taka sama ,
            może ciut szybciej . Pozdrawiam .
            • amon-ra Re: Zainstalowałem Service Pack 2 dla WinXP.. 18.09.04, 07:51
              kalinowski11 napisał:

> Po mojej instalacji Ashampoo Winoptimizer znalazł 22 MB śmieci . Więc jak widać
              >
              > trochę tego było . Problemów z działaniem nie zauważyłem . Szybkość taka sama ,
              >
              > może ciut szybciej . Pozdrawiam .
              >

Chyba jednak jest trochę szybciej, bo zauważyłem, że instalator SP2 od razu włącza tryb UDMA-6 dla dysku twardego - SP1 tego nie robił (UDMA-5), trzeba było ręcznie odświeżyć sterowniki kontrolerów IDE.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka