Dodaj do ulubionych

Drukarka, wifi, router, laptop - problem!

30.09.15, 12:23
Bardzo Was proszę o pomoc i wyjaśnienie "łopatologiczne", bo szukam wszędzie i nigdzie nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi...
Kupiłam drukarkę Brother MFC-J6920DW. Ma ona opcję wi-fi, więc pomyślałam sobie - drukarka ma wifi, mój laptop ma wifi, zainstaluję i będzie hulać bezprzewodowo. Ale tu znalazłam info, że nie obejdzie się bez routera. Ok, router mogę dokupić, ale teraz pytanie za milion punktów! Jaki router i czy będzie działać w ten sposób czy bez internetu nie da rady?? Mam internet mobilny, więc nie mam routera, nie mam wifi w domu a chciałabym korzystać z drukarki bezprzewodowo. Czy możecie mi pomóc i podpowiedzieć jaki router mam kupić i jak to ma działać? Jest też jeszcze jakiś serwer druku?? Co to jest? Co lepsze? No i co mi wyjdzie w miarę tanio? Bo jak wiadomo kabel to sprawa groszowa, ale chciałam żeby dwa laptopy mogły korzystać z tej drukarki. Ew jeden laptop na kabel, bo ma blisko a drugi z pomieszczenia obok bezprzewodowo... ktoś coś doradzi?? Z góry dziękuję za odpowiedzi!
Obserwuj wątek
    • Gość: 802.11n Re: Drukarka, wifi, router, laptop - problem! IP: *.tpnet.pl 30.09.15, 16:06
      Możesz kupić ruter obsługujący modemy 3G (musisz sprawdzić, czy Twój jest na liście obsługiwanych przez dany ruter). Wtedy będziesz mogła korzystać z netu podłączając się do sieci bezprzewodowej. Oczywiście do tego samego rutera można będzie podłączyć drukarkę i tak skonfigurować komputery, by można było drukować.
    • wariant_b Re: Drukarka, wifi, router, laptop - problem! 30.09.15, 16:07
      Trudno o jednoznaczną odpowiedź bez stosownych prób na konkretnym sprzęcie.
      Sieci WiFi mogą być typu "infrastructure" lub "ad-hoc". Te pierwsze wymagają
      centralnego węzła, czyli w twoim przypadku routera, te drugie nie.
      Ale niestety sieci ad-hoc są dość kapryśne i trudne do skonfigurowania i utrzymania.

Spróbuj skonfigurować na laptopie sieć ad-hoc lub hotspot i połączyć z drukarką.
      Jeśli sobie nie poradzisz, kupisz router.

Drukarka MFC-J6920DW zgodnie z opisem Brothera obsługuje tryb ad-hoc.
      Tu można znaleźć opis, jak to ustawić.
      Jak skonfigurować taką sieć na twoim laptopie znajdziesz w Internecie.
      Ale w przypadku większej ilości urządzeń WiFi tryb infrastruktury jest wygodniejszy
      - wystarczy znać nazwę sieci i hasło lub użyć przycisku WPS na routerze i gotowe.

Co do wyboru routera sprawa też jest prosta i skomplikowana zarazem.
      Najprostszy router WiFi wystarczy, by zapewnić infrastrukturę do połączeń
      w sieci lokalnej, a więc i obsługę drukarki. Ale można znaleźć routery,
      do których drukarkę lub dysk można podłączyć po USB i udostępnić wszystkim
      oraz takie, do których można wetknąć modem do internetu mobilnego
      i mieć internet na wszystkich urządzeniach z WiFi.

• a_anka Re: Drukarka, wifi, router, laptop - problem! 30.09.15, 18:55
      Ale czy jeśli kupię router to muszę mieć też internet czy nie? Bo mogę kupić router usb. Tylko czy to będzie działało? Bo nadal tylko tego nie wiem...
      • wariant_b Re: Drukarka, wifi, router, laptop - problem! 30.09.15, 22:54
        Najwłaściwszy będzie standardowy router xDSL z portami Ethernet i mocnym WiFi.

Router jest tu potrzebny, żeby mieć sieć typu "infrastructure" ponieważ jest
        dużo popularniejsza i wygodniejsza w obsłudze od sieci "ad-hoc". Konfiguruje się
        router, a wszystkie pozostałe urządzenia podłącza do istniejącej sieci WiFi.
        Urządzenia w tej sieci mogą się komunikować, a wyjście do Internetu nie jest niezbędne.

Alternatywnie, jak wcześniej wspominałem, możesz przerobić laptop na router,
        jeśli oprogramowanie umożliwia łatwe utworzenie hotspotu, albo skonfigurować
        sieć typu ad-hoc z drukarki i jednego laptopa, a drugi podłączyć kablem USB.
    • kot404 Re: Drukarka, wifi, router, laptop - problem! 05.10.15, 21:17
      ta drukarka nie obsługuje wifi direct. router nieodzowny!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka