Dodaj do ulubionych

Problem z wirusem

30.11.15, 21:23
Ostatnio po wejściu w przeglądarkę chrome i otworzeniu strony po kilku minutach przeskakuje mi na inną stronę m.in. flirchi.com dodatkowo czasem otwierają się same dodatkowe karty błagam jak to zlikwidować? Myślałam że program adv cleaner pomoże niestety nie.
Obserwuj wątek
    • wariant_b Re: Problem z wirusem 30.11.15, 22:31
      Sprawdź w Programy i funkcje, czy nie zainstalowały ci się nowe aplikacje,
      a w Chrome sprawdź, czy nie pojawiły się nowe rozszerzenia. Usuń je.

Ostatnio modne jest modyfikowanie przeglądarek przez polisy
      (C:\Windows\ystem32\GroupPolicy) - zobacz, co tam masz.
    • Gość: Kolobos Re: Problem z wirusem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.15, 09:56
      Napisalas w zlym dziale forum.

Wykonaj skan przy pomocy:
      www.bleepingcomputer.com/download/farbar-recovery-scan-tool/
      Logi, ktore sie utworza (addition.txt oraz frst.txt) wklej na wklej.org i podaj linki.
    • romanowicki Re: Problem z wirusem 01.12.15, 11:33
      cclean, polecam też przeskanować komputer jakimś dobrym antywirusem (NOD32)
    • marcio_bb Re: Problem z wirusem 03.01.16, 07:29
      Dwa bezpłatne, małe programiki: AdwCleaner i JRT (Junware removwal Tool). Skanujesz, usuwa i tyle.
      • kolobos Re: Problem z wirusem 03.01.16, 09:56
        Po co odgrzebujesz stary watek? Nie widzisz, ze autorka uzyla adwc? Jak widac nie pomogl.
        • Gość: b Re: Problem z wirusem IP: *.dynamic.mm.pl 03.01.16, 11:46
          W tytule nic takiego nie napisała... :P
          • wariant_b Re: Problem z wirusem 03.01.16, 16:11
            Ale było w treści. W tytule nie da się umieścić wszystkiego.

AdwCleaner dość skutecznie usuwa niechciane programy, które bywają
            niezauważane przez popularne antywirusy, gdyż są to programy legalne,
            podpisane, posiadające swojego autora i zapewne pracujących dla niego
            prawników, którzy tylko czekają na taki prezent od losu.

Strach pozbawiać użytkownika programu ułatwiającego korzystanie z Internetu,
            poszukującego najkorzystniejszych ofert i przenoszących na ciekawe strony,
            który tenże użytkownik sam sobie zainstalował. Przez gapiostwo - ale jednak.
            Dlatego producenci antywirusów nie kwapią się z usuwaniem potencjalnie
            niechcianych programów i zwykle czekają aż szkodnik zostanie oprotestowany
            publicznie w Internecie, choć opcja usuwania PUP jest coraz popularniejsza.

Zapewne szkodnik dostał się do komputera z pomocą Googli, które podsunęły
            witrynę z multiinstalatorem, bo takie zwykle znajdują się na początku listy stron.
            Zapewne twórcy tego świństwa czerpali wzorce z oprogramowania Microsoftu
            i furtek, które zostawia on w systemie dla własnych programów.

W każdym razie problem jest (znaczy był, kiedy zakładano wątek) i trzeba go usunąć
            ręcznie, bo skoro AdwCleaner sobie nie poradził, to pewnie JRT i MBAM też zawiodą.
            Co nie znaczy, że za tydzień lub dwa powyższe nie będą wykrywały i usuwały intruza,
            a za miesiąc nie zneutralizuje go antywirus. Problem w jakimś stopniu wynika z tego,
            że oprogramowanie do zwalczania szkodników jest popularne i twórcy niechcianego
            oprogramowania znają je dobrze i nie wypuszczą nic, co zostało by ubite na starcie.
            • Gość: b Re: Problem z wirusem IP: *.dynamic.mm.pl 03.01.16, 18:45
              @wariant, podejdź czasem do czegoś na luzie. Z mojej strony to była ironia, załączony na końcu wypowiedzi emot z językiem miał to uświadamiać. Gimbaza często czyta nagłówki a komentuje całą treść artykułu nie wiedząc o czym mowa. Podobnie jak kilka dni temu kolo pisał w temacie otwarcia (chyba) gzipa odkrywczą informację o 7zip którą Ty raczyłeś podać kilka dni przed nim. Zabrakło natchnienia do poczytania o czym była dyskusja, najważniejsze że on zaistniał w internecie.
              • wariant_b Re: Problem z wirusem 03.01.16, 21:49
                Gość portalu: b napisał(a):
                > Z mojej strony to była ironia...

A dla mnie pretekst, żeby coś napisać o szkodnikach, które "nie idą" na AdwCleaner.
                Program wszedł do kanonu popularnych narzędzi do odwirusowywania, więc jest
                powszechnie używany i znany, także twórcom owych szkodników.
                Skuteczność programu jest coraz niższa i pozostaje metoda "ręczna", bo MBAM
                (pomijając czasochłonność skanowania) także nie widzi tych programów,
                na pociechę oferując lepsze czyszczenie temporariów i rejestru z pozostałości
                po wcześniej unieszkodliwionych infekcjach. Popularny CCleaner robi to lepiej.
                Jak wspomniałem wcześniej ostatnio miałem wysyp infekcji polegających
                na modyfikacji ustawień chrome i firefoxa w polisach systemowych, a żadne
                ze sprawdzanych narzędzi nie odnajdywało takich modyfikacji.

> Podobnie jak kilka dni temu kolo pisał w temacie otwarcia (chyba) gzipa...

Nie kolo tylko spamer i zaraz sam sobie odpowiadał z innego nicka.
                Tiges od razu namierzył go po IP, ja tropnąłem się dopiero, kiedy
                zobaczyłem kolejny wątek, tym razem o .arj a nie .bzip2

Szczerze mówiąc potworny brak profesjonalizmu, bo to, że 7Zip obecnie
                popularniejszy od WinRara i w dodatku darmowy też rozpakowuje te pliki
                można było sprawdzić, jeśli się nie pamiętało nie używając tych formatów.
                Przy okazji - niedawno pojawiła się nowa wersja stabilna 7Zipa.
                • Gość: b Re: Problem z wirusem IP: *.dynamic.mm.pl 04.01.16, 16:53
                  Chodzi mi o to, co napisał ejjendrej w tym wątku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka