Dodaj do ulubionych

Wolny komputer

01.12.15, 21:32
Witam wszystkich mam pytanie czy to normalne, że nowy komputer który kupiłem w zeszłym tygodniu jakoś wolno chodzi, ogólnie to zamula prawdę mówiąc i jakie moga być tego przyczyny.
Mam w nim win 10 wczesniej było 8,1 i tez jakos dziwnie długo sie włącza i wyłącza potrzebuje chwili do myślenia. Komputer moze nie jest z najwyższej półki, ale nie obciążaony niczym grami, pustym dyskiem powinien chodzi o niebo lepiej.
Komp to Asus stacjonarka
8 Gb ramu
2 Gb grafika radeon R9 255 128 bit
1tb dysk 7200 cache 65 mb
4 rdzeniowy procesor AMD A10 6700 APU 3,70 GHz

Dodam również, że windows jest oryginalny a ja dalej nie wiem co jest z tym kompem, że taki zamuł.
Obserwuj wątek
    • tiges_wiz Re: Wolny komputer 01.12.15, 23:54
      To znaczy co? gry? przeglądarka?
      ctrl-alt-del (ew. prawy na dolnym pasku i menedżer zadań) i zobacz ile masz zużycia procesora.
    • lukasz.zienkiewicz Re: Wolny komputer 02.12.15, 04:32
      Tzn, że jest dość długi czas włączenia komputera około 2 minut co we wczesniejszym starszym kompie trwało, o wiele krócej, podczas np instalacji gry czy jakiegokolwiek programu juz nic nie użyjesz bo ma taką zwiechę, że np wciskajac przeglądarkę podczas instalacji otwiera sie ona po jakiejsc minucie na grach raczej nie tnie wszystko chodzi płynnie
      • wariant_b Re: Wolny komputer 02.12.15, 07:40
        Otwieranie systemu przez dwie minuty to tragedia - tak nie może zostać.

A jak długo trwa otwieranie systemu w trybie awaryjnym i awaryjnym z siecią?
        Jaki masz program antywirusowy? Jaka jest wydajność dysku pod systemem?
      • gyubal_wahazar Re: Wolny komputer 02.12.15, 19:11
        Jak już wałkowane tu było mnóstwo razy, albo możesz się bawić tygodniami w detektywa beż żadnej gwarancji powodzenia, albo zaorać dysk, postawić system od nowa (lub jeśli masz z obrazu systemu) i po kolejno doinstalowywanych programach obserwować ew spowolnienia. Roboty na pół dnia i efekt prawie pewny. Jeśli ta droga do niczego nie doprowadzi, to pewnie podłapałeś coś przez neta.

Dodatkowy plus zrobienia obrazu jest taki, że kiedykolwiek w przyszłości napotkasz taki problem, postawienie systemu z obrazu to +- pół h (z uprzednim backupem góra godzina), wiec szkoda nawet czasu na jakieś analizy. No chyba że ktoś to lubi
        • lukasz.zienkiewicz Re: Wolny komputer 02.12.15, 19:59
          Komputer jest nowy od paru dni u mnie w domu od początku dziwnie wolno chodzi, nic w nim nie podłapałem był skanowany wielokrotnie. Anty wirus to mcAfee safe security oryginalny windows oryginalny. Po co mam robic nowy system skoro w tym nic nie ma jest pusty jedyne co zainstalowałem to Microsoft office oryginalny. Nie uruchamiałem komputeraz z trybu awaryjnego.
          • wariant_b Re: Wolny komputer 02.12.15, 21:41
            Jeśli komputer był aktualizowany z Windows 8.1 do Windows 10
            to z dużym prawdopodobieństwem będzie zawierał te same błędy.
            Dlatego wskazana jest czysta instalacja Windows 10 po uprzednim
            wyczyszczeniu (low format) dysku. Wcześniej należy pobrać
            sterowniki podstawowych urządzeń, w szczególności chipsetu i sieci
            i mieć je na pendrive lub krążku DVD.

Jeśli program antywirusowy był dostarczony z komputerem jako wersja
            ograniczona czasowo, albo masz nośnik i klucze licencyjne, to usuń go
            i sprawdź, czy nie rozwiązało to problemów wydajnościowych.

Kiedyś częsta była awaria polegająca na przejściu dysku w tryb PIO
            i podobne objawy wydajnościowe. Usunięcie i ponowne wykrycie
            sterowników albo ich reinstalacja załatwiały problem. Łatwo było to
            stwierdzić badając wydajność dysku dowolnym benchmarkiem.
            Również uszkodzenia polegające na dużych opóźnieniach przy odczycie
            dysku należą do często spotykanych. Warto zrobić pełną diagnostykę.
            Power management, zaniżone taktowanie lub przegrzewanie się procesora
            też mogą powodować drastyczne spowolnienie systemu.

Jeśli nie uruchamiałeś systemu w trybie awaryjnym, to zrób to.
            Software jest kolejnym częstym powodem wolnej pracy systemu,
            a w trybie awaryjnym uruchamia się tylko niezbędna część programów.
        • tiges_wiz Re: Wolny komputer 02.12.15, 20:07
          szczególnie jak np. dysk jest uszkodzony i ma bad sectory, to mu reinstall pomoże :/... lol. sprawdzenie dysku najpierw np. crystal disk info
          • gyubal_wahazar Re: Wolny komputer 02.12.15, 21:16
            Nie ma recepty która pomoże zawsze, dlatego wynajdowanie wyjątków nie ma sensu
            Reinstalacja pomaga znacznie częściej i trwa znacznie krócej, niż wiele alternatyw. Poza tym jest relatywnie prosta, dlatego w b wielu podobnych sytuacjach jest najlepszym rozwiązaniem
          • wariant_b Re: Wolny komputer 02.12.15, 22:15
            > szczególnie jak np. dysk jest uszkodzony i ma bad sectory,
            > to mu reinstall pomoże :/... lol.

Czasem tak, choć w przypadku dysku na gwarancji lepszym pomysłem jest
            doprowadzenie do wymiany dysku, nawet jeśli SMART status jest "GOOD".

Stary dobry "bad sector" Windows, to dla autodiagnostyk SMART błąd 0xC5
            czyli "pending sector", a dla diagnostyk niekorygowalny błąd odczytu (UNC),
            Po zapisie zrobi się z niego relokacja sektora albo błąd znika (i zamiast UNC mamy
            niekiedy opóźnienia). Generalnie SMART jest nie tylko po to, by stwierdzić błąd
            dysku, ale i usunąć go, zanim pojawią się problemy w systemie operacyjnym.

Zwykle po stwierdzeniu "badów", "pendingów" czy błędów UNC (po zabezpieczeniu
            lub odzyskaniu danych) robi się test zapisu albo low format i ponowne testy
            odczytu, które określą, czy można ryzykować dalsze użycie dysku, czy należy
            go niezwłocznie wymienić.
            • gyubal_wahazar Re: Wolny komputer 03.12.15, 22:40
              Kawał wartościowej wiedzy, wyłożonej prstym i zrozumiałym językiem. Nie pierwszy raz, zresztą. Duże dzięki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka