Dodaj do ulubionych

szyfrowanie danych

12.10.04, 14:59
prosze mi podac najlepsze programy ktore uchronia dane na moim kompie przed dostepem innych urzytkownikow komputera
Obserwuj wątek
    • sototh Re: szyfrowanie danych 12.10.04, 15:15
      rb88 napisał:

> prosze mi podac najlepsze programy ktore uchronia dane na moim kompie przed dos
      > tepem innych urzytkownikow komputera

Na początek powinieneś się dokładnie określić. Po pierwsze, jakiego systemu
      operacyjnego używasz. Po drugie, jakie zabezpieczenia masz na myśli:
      zabezpieczanie poszczególnych plików (co może wynikać z tytułu newsa), całych
      partycji, całkowitego dostępu do komputera itp. Po trzecie, co oznacza
      "najlepszy"? Najskuteczniejszy? Najłatwiejszy w obsłudze? Najładniej
      wyglądający? Mający największe możliwości?

...
      • rb88 Re: szyfrowanie danych 12.10.04, 15:23
        najlepszy najskuteczniejszy
        do zabezepieczenia wstepu do katalow
        mam system xp
        • sototh Re: szyfrowanie danych 12.10.04, 15:32
          rb88 napisał:

> najlepszy najskuteczniejszy
          > do zabezepieczenia wstepu do katalow
          > mam system xp

Sądząc z Twojej odpowiedzi, być może wystarczy Ci najzwyklejsze ustawienie praw
          na katalogach. Zacznij od stworzenia odrębnego konta dla każdego użytkownika
          Twojego Windowsa. Możesz użytkowników połączyć też w grupy. Następnie ustaw
          odpowiednie prawa dostępu do istotnych dla Ciebie katalogów. Powinno Ci to
          wystarczyć.

Pamiętaj o tym, by nie przypisywać niewłaściwym użytkownikom zbyt dużych
          uprawnień, bo wtedy cała operacja nie będzie miała sensu.
          • rb88 Re: szyfrowanie danych 12.10.04, 15:57
            ja wiem ze to mozna w windows zrobic uzytkownikow kilka i prawa poustawiac ale to jest chyba latwe do obejscia. Tak mi sie wydaje bo jezeli znajduje sie to w pakiecie windows to jest sporo programow ktore moga obejsc to ?
            • sototh Re: szyfrowanie danych 12.10.04, 16:38
              W Windowsach opartych na technologii uniksowej (bodajże VMS?), czyli NT, 2000,
              XP, 2003, zarządzanie prawami jest zakorzenione w strukturze systemu. Jeśli
              system działa poprawnie i używany jest jak należy (np. poprzez unikanie
              korzystania z uprawnień administracyjnych do codziennych czynności), to bez obaw
              możesz używać praw dostępu do plików.

Jeśli obejście tych mechanizmów byłoby łatwe, tym bardziej jakakolwiek nakładka
              na system nie dawałaby żadnej pewności.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka