Dodaj do ulubionych

Problem: 16-bitowy podsystem Dos

24.10.04, 11:17
ostatnio mam maly problem. przy probie instalacji pewnych starszych gier i
programow wywala mi okienko: 16-bitowy podsystem MS-DOS NTVDM CPU napotkano
niedozwolona instrukcje cs:8dff IP:28e0 OP:ff ff 0100 ff wybierz zamknij by
dokonczyc dzialanie aplikacji. I program sie zamyka ( jego instalacja) . sa
do wyboru zamknij i ignoruj ale obie opcje daja ten sam skutek: nie mozna
zainstalowac. jak to ominac??
Obserwuj wątek
    • Gość: mk Re: Problem: 16-bitowy podsystem Dos IP: 195.117.23.* 24.10.04, 16:57
      walczyłem z tym wczesneij :)gdzies jest tu na forum
      u mnie pojawiło sie to po zmianie płyty i instalacji nowego
      systemu. Dowiedziałęm sie ze to może być problem z sterownikami
      i że czasmi reinstalacja naprawia problem a ze system miałem nowy wiec go
      przinstalowałem i pomogło :). Pózniej na innym forum znalazłem to
      ,,Cos mi odbilo i pomyslalem, ze skoro pojawil sie SP2 to zrobie sobie czystke
      na kompie. Wiec zarzucilem elegancki formacik, Windoze XP, SP2 i cala reszte
      potrzebnego softu. I nagle okazalo sie, ze starsze aplikacje, szczegolnie dosowe
      wysypuja sie z jakims komunikatem o bledzie w 16-bitowym systemie sposowodowanym
      przez nieprawidlowa instrukcje i NTVDM. Czary/mary, ale cos z tym trzeba zrobic,
      zaczalem wiec kombinowac z podmienianiem samego vtvdm z poprzedniej wersji SP,
      jednak to nic nie pomagalo. Nawet VB6 nie chcial sie zainstalowac. Okazalo sie,
      ze przyczyna jest wpis w CONFIG.NT (\windows\system32) dodany tam przez Avast!
      (program antywirusowy). Wczesniej nie bylo z nim problemow, ale jak widac pod
      SP2 sa. Wywalilem wiec ladnie wpis Avast!a i znow moge odpalic ,,
      i jeszcze google coś o wirusach wspomina ja mam u siebie Avasta wiec moze to to
      ale po formacie zainstalowałem go ponownie i na razie nie mam tego miłego
      komunikatu :)
      pozdrawiam
      • rhemek Re: Problem: 16-bitowy podsystem Dos 24.10.04, 19:32
        Mam avasta... Wiec to chyba ten problem.. jak brzmi ten wpis???
        • rhemek Re: Problem: 16-bitowy podsystem Dos 24.10.04, 19:49
          To znaczy co mam usunac z tego katalogu w windowsie zeby nie zdestabilizowac
          pracy systemu i antywirusa, a odzyskac dostep do niektorych aplikacji. pamietam
          ze jak nie bylo avasta to mimo SP2 wszystko chodzilo...
          • Gość: mk Re: Problem: 16-bitowy podsystem Dos IP: 195.117.23.* 24.10.04, 21:05
            www.faku.pl/modules.php?op=modload&name=XForum&file=viewthread&tid=1066
            ja to tu znalazłem nie praktykowałem wiec sie nie wypowiem ,u mnie format
            zrozwiazał problem Ma tez Avast działa z sp2 wiec ja Ci wiecej nie podpowiem
            • Gość: abc Re: Problem: 16-bitowy podsystem Dos IP: 212.160.172.* 16.02.05, 15:17
              mk - jaki wpis?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka