abala0 29.08.21, 15:39 Proszę o pomoc. Wirus pozmieniał mi otwieranie plików np notatnika na docx.payfast290.7C8-B17-E72. Co mam teraz zrobić żeby pliki mi się otwierali normalnie? Dziękuję za pomoc Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wariant_b Re: Pomocy 29.08.21, 18:04 Złapało się wiruska? Płacić, czy nie płacić - oto jest pytanie! No cóż - trzeba szukać, może uda się jakiś dekryptor znaleźć. Mnie google podpowiedziały taki opis postępowania z ransomwarem. Albo taki, i jeszcze taki... Jakieś szanse są, ale nadmiernym optymistą bym nie był. Odpowiedz Link Zgłoś
abala0 Re: Pomocy 14.09.21, 20:22 Nikt nic nie zarobi. Trochę czasu straconego. Jest wszystko OK. Odpowiedz Link Zgłoś
abala0 Re: Pomocy 15.09.21, 09:14 Nie potrzebne mi te były pliki. Miałam wcześniej zapisane na zapasowym dydku. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Pomocy 15.09.21, 12:30 abala0 napisał: > Nie potrzebne mi te były pliki. Miałam wcześniej zapisane na zapasowym dydku. Szczęście w nieszczęściu, że na komputerze nie było ważnych danych. Miałem niedawno do zdiagnozowania zainfekowany serwer, który nadawał się już tylko do wyrzucenia. Trochę inna rodzina ransomware, ale podobny patent z indywidualnymi kluczami szyfrowania, więc nie ma gotowych dekryptorów. Pouszkadzał prócz danych również pliki programów i część plików systemowych. Z ciekawości - mailem przyszedł, czy w jakiś inny sposób? Odpowiedz Link Zgłoś