Dodaj do ulubionych

Poważny problem z kompem! Pilne!

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.04, 17:33
Witam, chciałem zapytać o jedną rzecz...

Na moim starym kompie po około godzinie używania zaczyna śmierdzieć o
specyficznym zapachu, tzn takim jakby się coś topiło. Nie wiem czego to wina
ale po rozkręcenniu kompa dochodzę do wniosku że jest to raczej procesor, lub
zasilacz. Posiadam 3 wentylatory... (grafika, procek, zasilacz) i któryś z
nich jest po prostu za słaby... wyglada że wentylatorek od procesora jest do
wymiany bo kręci się słabo. Z tego też powodu proc się grzeje i radiator jest
bardzo gorący i śmierdzi... I oto moje pytania.
1. Czy można jakoś podkręcić ponad normę obroty wiatraczka?
2. Czy obroty wiatraka zależą od jego konstrukcji czy od napięcia na płycie
głównej?
3. Jak zwiększyć wydajność chłodzennia proca?
4. Czy mogę zainstalować jakiś wiatrak w obudowie chłodzący całość?
5. Czy można zamontować większy niż standardowo wiatrak od proca? (fabrycznie
ok. 50x50)
6. Podobno istnieje software zwiększający wydajność chłodzenia. Czy to
możliwe?

Dodam że mój procesor to Celeron 466 MHz serii A (pierwsze celerony)
zamontowany jest na nim radiator i do radiatora (bezpośrednio!!) przykręcony
wiatrak, złącze wiatraka jest identycznie jak takie od napędów optycznych (CD
Rom)

Pomóżcie mi bo smród jest nie do wytrzymania, i trudno go usunąć.
Obserwuj wątek
    • bigstrand Re: Poważny problem z kompem! Pilne! 02.11.04, 17:58
      Gość portalu: StingeR napisał(a):

> Witam, chciałem zapytać o jedną rzecz...
      >
      > Na moim starym kompie po około godzinie używania zaczyna śmierdzieć o
      > specyficznym zapachu, tzn takim jakby się coś topiło. Nie wiem czego to wina
      > ale po rozkręcenniu kompa dochodzę do wniosku że jest to raczej procesor, lub
      > zasilacz. Posiadam 3 wentylatory... (grafika, procek, zasilacz) i któryś z
      > nich jest po prostu za słaby... wyglada że wentylatorek od procesora jest do
      > wymiany bo kręci się słabo. Z tego też powodu proc się grzeje i radiator jest
      > bardzo gorący i śmierdzi... I oto moje pytania.

goracy to kwestia wzgledna -ile stopni?? jesli masz odp oprogramowanie to masz mozliwosc sprawdzenia ile stopni ma procek, sprawdz tez w BIOS kompa, tam tez powinno byc info o temp

> 1. Czy można jakoś podkręcić ponad normę obroty wiatraczka?
      ponad norme jest trudno ale niektore wiatraki moja pokretlo do sterowania, jesli sie pytasz to znaczy ze twoj nie ma czegos takiego
      > 2. Czy obroty wiatraka zależą od jego konstrukcji czy od napięcia na płycie
      > głównej?
      od konstrukcji, napiecie na MOBO jest takie samo we wszystkich modelach
      > 3. Jak zwiększyć wydajność chłodzennia proca?
      kupujac lepszy wiatrak
      > 4. Czy mogę zainstalować jakiś wiatrak w obudowie chłodzący całość?
      mozna, musisz miec tylko odpowiedenia obudowe pozwalajaca na to lub samemu sie pobawic i ja wyciac :)))
      > 5. Czy można zamontować większy niż standardowo wiatrak od proca? (fabrycznie
      > ok. 50x50)
      czasem mozna jesli jest wystarczajaco duzo miejsca na plycie i sie po prostu zmiesci, wiaza sie to tez z wymiana radiatora
      > 6. Podobno istnieje software zwiększający wydajność chłodzenia. Czy to
      > możliwe?
      pffff i tak i nie podobno TAK ale w praktyce zapomnij o tym

procek ci sie nie pali, jakby sie mial palic to bys w zasadzie niczego nie poczul tylko by ci komp siadl na amen
      wloz nosa do obudowy i postaraj sie wyczuc skad smierdzi i czym (palony plastk?)
      stawim na zasilacz, a moze dlugo go nie uzywales (stal zakurzony?) i po pewnym czasie go odpailes? -stad swad spalenizny kurz sie kopci
      >
      > Dodam że mój procesor to Celeron 466 MHz serii A (pierwsze celerony)
      > zamontowany jest na nim radiator i do radiatora (bezpośrednio!!) przykręcony
      > wiatrak, złącze wiatraka jest identycznie jak takie od napędów optycznych (CD
      > Rom)
      >
      > Pomóżcie mi bo smród jest nie do wytrzymania, i trudno go usunąć.
      • Gość: StingeR Re: Poważny problem z kompem! Pilne! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.04, 18:34
        bigstrand napisał:

> Gość portalu: StingeR napisał(a):
        >
        > > Witam, chciałem zapytać o jedną rzecz...
        > >
        > > Na moim starym kompie po około godzinie używania zaczyna śmierdzieć o
        > > specyficznym zapachu, tzn takim jakby się coś topiło. Nie wiem czego to w
        > ina
        > > ale po rozkręcenniu kompa dochodzę do wniosku że jest to raczej procesor,
        > lub
        > > zasilacz. Posiadam 3 wentylatory... (grafika, procek, zasilacz) i któryś
        > z
        > > nich jest po prostu za słaby... wyglada że wentylatorek od procesora jest
        > do
        > > wymiany bo kręci się słabo. Z tego też powodu proc się grzeje i radiator
        > jest
        > > bardzo gorący i śmierdzi... I oto moje pytania.
        >
        > goracy to kwestia wzgledna -ile stopni?? jesli masz odp oprogramowanie to
        masz
        > mozliwosc sprawdzenia ile stopni ma procek, sprawdz tez w BIOS kompa, tam tez
        p
        > owinno byc info o temp
        >
        >
        > > 1. Czy można jakoś podkręcić ponad normę obroty wiatraczka?
        > ponad norme jest trudno ale niektore wiatraki moja pokretlo do sterowania,
        jesl
        > i sie pytasz to znaczy ze twoj nie ma czegos takiego
        > > 2. Czy obroty wiatraka zależą od jego konstrukcji czy od napięcia na płyc
        > ie
        > > głównej?
        > od konstrukcji, napiecie na MOBO jest takie samo we wszystkich modelach
        > > 3. Jak zwiększyć wydajność chłodzennia proca?
        > kupujac lepszy wiatrak
        > > 4. Czy mogę zainstalować jakiś wiatrak w obudowie chłodzący całość?
        > mozna, musisz miec tylko odpowiedenia obudowe pozwalajaca na to lub samemu
        sie
        > pobawic i ja wyciac :)))
        > > 5. Czy można zamontować większy niż standardowo wiatrak od proca? (fabryc
        > znie
        > > ok. 50x50)
        > czasem mozna jesli jest wystarczajaco duzo miejsca na plycie i sie po prostu
        zm
        > iesci, wiaza sie to tez z wymiana radiatora
        > > 6. Podobno istnieje software zwiększający wydajność chłodzenia. Czy to
        > > możliwe?
        > pffff i tak i nie podobno TAK ale w praktyce zapomnij o tym
        >
        > procek ci sie nie pali, jakby sie mial palic to bys w zasadzie niczego nie
        pocz
        > ul tylko by ci komp siadl na amen
        > wloz nosa do obudowy i postaraj sie wyczuc skad smierdzi i czym (palony
        plastk?
        > )
        > stawim na zasilacz, a moze dlugo go nie uzywales (stal zakurzony?) i po
        pewnym
        > czasie go odpailes? -stad swad spalenizny kurz sie kopci
        > >
        > > Dodam że mój procesor to Celeron 466 MHz serii A (pierwsze celerony)
        > > zamontowany jest na nim radiator i do radiatora (bezpośrednio!!) przykręc
        > ony
        > > wiatrak, złącze wiatraka jest identycznie jak takie od napędów optycznych
        > (CD
        > > Rom)
        > >
        > > Pomóżcie mi bo smród jest nie do wytrzymania, i trudno go usunąć.
        >

Właśnie dziwne, gdyż smród dobiega raczej z procesora. 5 dni temu czyściłem
        wszystkie elementy zestawu więc kurz raczej nie wchodzi w grę. Także zasilacz
        rozbierałem i czyściłem razem z wiatrakami. Smród to palony plastik..... nie
        wiem co z tym zrobić. Chyba wymienię wiatrak procesora i zasilacz ;-)

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź.
      • Gość: StingeR Re: Poważny problem z kompem! Pilne! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.04, 18:35
        komputer był używany praktycznie codziennie w czasie minimum 5 godzin :-)

Temperaturę sprawdzę jak będę miał czas i podam ją na forum tutaj.
        • Gość: aqar Re: Poważny problem z kompem! Pilne! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.04, 19:15
          Hehe :) no to ladnie... :)

Podstawowe zasady bezpieczenstwa mowia wyraznie ! W ZADNYM WYPADKU nie
          rozkrecac zasilacza ! No chyba ze masz w tym jakies doswiadczenie.

Pare lat temu, maz mojej kolezanki postanowil "odkurzyc" komputer.
          Zakupil plye czyszczaca do napedow, paste termoprzewodzaca, sprezone powietrze,
          pianke do obudowy - wymieniam celowo bo mozna dac to jako przyklad ;-)

Skonczylo sie na tym, iz uszkodzil plyte glowna, uderzajac sruboketem przy
          zdejmowaniu radiatora, uszkodzil sam procesor ulamujac rdzen (tak sie to chyba
          nazywa), a na domiar zlego kopnal go prad, jaki byl zgromadzony w zasilaczu.

Opowiadal mi jak go "powalilo", ze nie mial czucia w reku przez dobre pare
          minut.

Cale szczescie ze zona przyjela calosc z usmiechem na twarzy - facet wydal pare
          groszy na akcesoria do czyszczenia, a skonczylo sie na wymianie prawie calego
          kompa.

Nie mowie ze mozna pozwolic sobie na kilkucentymetrowa warstwe kurzu w srodku
          komputera, ale nie popadajmy w skrajnosci ;-)

Wracajac do Twojego problemu...
          Z reguly wiatrak nie powinien zwalniac "tak sam od siebie". O ile sie
          wylozyskuje wtedy wyraznie sie da to uslyszec. Polecam zrobienie sobie "tubki"
          z gazety i w ten sposob zlokalizowac ewentualny halas, bo ciezko zlokalizowac
          go o ile masz kilka wiarakow, do tego napedy, dyski...

Temperature mozesz zmniejszyc korzystajac z pasty termoprzewodzacej, ktora
          delikatnie smarujesz gorna czesc procesora.

nie wiem czy jest w ogole sens szukania wiatraczkow, chyba bardziej oplacalnym,
          zarowno pod wzgledem wydajnosci jak i domyslam sie ceny jest zakup nowego
          zestawu - radiator i cooler.

Jezeli zasilanie bierze bezposrednio z kabli, bdzieki przejsciowce, to zapewne
          nie masz na plycie glownej miejsca gdzie wiaraczek mozna podlaczyc - chyba ze
          sprzedawca skladajacy kompa poszedl na latwizne.
          Nie jestem pewien na 100% czy plyty AT posiadaly takie gniazdo - poszukaj,
          zawsze mozna sie "pobawic", tylko po co, i zrobic z noewj wtyczni takie
          rozwiazanie jakie Ty masz obecnie.

Zapach moze byc spowodowany, tak jak sugerowali Przedmowcy, kurzem, krory
          dostaje sie na rozgrzane czesci np.zasilacza.

Kolejny raz klania sie patent "tubki" :) z tym ze jeden koniec bedzie
          przylozony do nosa, a nie ucha ;-) Chyba jedyna rzecz jaka mi przychodzi na
          mysl to zasilacz.

Do czyszczenia wnetrza polecam tylko sprezone powietrze. Uwazaj aby jednak nie
          przesadzic, bo rozprezajac gaz spada temperatura - jak wyziebisz elektronike,
          moze sie pozniej na niej skroplic w skrajnych przypadkach woda - a jak wiadomo
          nie musze wiele pisac ze komputery wody nie lubia.

Moze i wydawac Ci sie ze przesadzam, ale lepiej dmuchac na zimne, niz pozniej
          plakac ;-)
          • Gość: StingeR Re: Poważny problem z kompem! Pilne! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.04, 20:39
            zapomniałem dodać że moja płyta ma format ATX, i jest na niej wszystko to samo
            co na nowych płytach, różnica polega na wtyczce wentylatora podłączanej
            bezpośrednio do zasilacza wtyczką a la CD ROM ;-)
            Zasilacz rozkręciłem tylko zdejmując obudowę z niego i wymontowując wiatrak by
            usunąć z niego kurz. Wszystko oczywiście po odłączeniu jakichkolwiek
            przewodów :) Zwolnienie obrotów wiatraka polega na tym że widoczne jest że
            mniejszy wiatrak grafiki kręci się znacznie szybciej niż ten procka. :D
            Może i smarowanie tą pastą procka przyniesie efekt bo nie ma jej wogóle. Lecz
            nie wiem czy to coś da bo jądro procka jest obudowane (tak mi sie przynajmniej
            wydaje.) Aha radiator nie wymaga chyba wymiany bo jest wszystko dobre w nim :D
            Tylko nie wiem właśnie czy to zasilacz czy proc wydaje ten smród, bo proc jest
            nagrzany bardzo a zasilacz też chyba, nie sprawdzałem :D Ale w środku zasilacza
            były hmmm jakby taki ślad po paleniu czegoś. Kurz wykluczam bo obudowa została
            odkurzona (nie sprężonym powietrzem, choć może kiedyś) i zasilacz także.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka