Dodaj do ulubionych

Obrazy w edytorze tekstów

13.03.22, 09:50
Witam, kolejny problem: kiedyś dawno utworzony plik tekstowy z wklejonymi obrazami (w formaccie.jpg, png czasem). I darmowe (darmowe, bo nie wiadomo który lepszy a nie sposób kupić wszystkich)...Apache Open Office, zrezygnowałem bo nie otwierał pewnych starych plików (.doc). Libre Office, zrezygnowałem bo moim zdaniem zamula mi system.WPS Office - szybki aż chyba za bardzo dla mnie - awarie w systemie. Miałem też Ashampoo Free ale zrezygnowałem z powodu nachalnych nagabywań o zakup płatnej wersji przy każdym otwarciu programu. I wreszcie; Soft Maker Free, też nagabuje ale mało już opcji. I problem: nie wyświetla obrazów, widać je kiedy kliknę "właściwości" zostawia miejsce gdzie się znajdują ale ich nie wyświetla. Dlaczego, może niewielka zmiana i będzie ok?
Obserwuj wątek
    • wariant_b Re: Obrazy w edytorze tekstów 14.03.22, 22:15
      Niestety, problem z plikami .DOC wydaje się nierozwiązywalny.
      Format jest (był) "proprietary", czyli autorski i prawnie zastrzeżony dla Microsoftu,
      specyfikacje zawartości kolejnych wersji plików .DOC, jeśli istnieją, są niejawne.
      Inne edytory tekstów obsługujące ten format opierają się na doświadczalnych
      ustaleniach postaci formatu. Nie znam programu, włącznie z samym Wordem,
      który nie miałby problemów z plikami tego typu. Zresztą z samym Wordem
      mam najdziwniejsze doświadczenie - klientowi udało się stworzyć dokument,
      który wersje 97 i 2000 wyświetlały z zupełnie różną zawartością (obie edytowalne).
      Być może znikające "lub czasopism" z afery Rywina również było zasługą Microsoftu.

Jedyna sensowna rada - jeśli masz dokumenty w formacie .DOC przekonwertuj je
      do nowszych i otwartych formatów jak .odt lub .docx, bo w którymś momencie
      może zabraknąć programów, które je obsłużą.

Jeśli możesz, prześlij mi mailowo przykładowe dokumenty z którymi masz problem.
      Właśnie przeglądam co nowego w darmowych pakietach biurowych i chętnie sprawdzę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka