Gość: jackers IP: *.w.club-internet.fr 29.04.02, 22:40 zainstalowalem to dzisiaj i jest jazda !!! rzecz jest super ! czemu tak malo ludzi tego uzywa ?? po co sie meczyc z badziewiem Billa ?? zainstalujcie to !!! RE-WE-LA-CJA Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: jackers Re: Opera 6.01 !!!! www.opera.com IP: *.w.club-internet.fr 29.04.02, 22:44 ...na wszelki wypadek... Link Zgłoś
Gość: Virge Re: Opera 6.01 !!!! IP: *.zgora.dialog.net.pl 29.04.02, 22:53 Opera jest całkiem, całkiem, tylko zauważ, że niewpełni interpretuje ona style. Na pewno ma o wiele większe możliwości konfiguracyjne. Link Zgłoś
Gość: apawlo OPERA 6.02 Beta 1090 !!! IP: 213.25.194.* 30.04.02, 10:03 Witam ! No i znowu ktoś nowy zaczął używać najszybszej przeglądarki na Świecie !! Gratulacje !! Polecam najnowszą wersję 1090 Beta na stronie "andola" strony.wp.pl/wp/operapl/ zostały w niej poprawione błędy występujące w wersji 6.01. Pozdrawiam wszystkich "operowiczów" (i nie tylko) apawlo Link Zgłoś
Gość: Mariusz Re: Opera 6.01 !!!! IP: *.icm.edu.pl / *.toya.net.pl 30.04.02, 11:01 Używam tego od dwóch lat jest cool trzymam się teraz wersji 5.12 która uważam nie wiele ustępuje szustkom. z tego co ja widziałem dużo moich zn.. użytkuje opere ale nie każdy wpada na stronke opery gdzie są fajne są skiny ........ Link Zgłoś
Gość: Gothmog Re: Opera 6.01 !!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.04.02, 11:14 Cieszmy sie operowicze, bo dołączył do nas kolejny oświecony :) Jade na operze odkad mam net, nigdy nie uzywalem IE, ktory przy operze wyglada potwornie prymitywnie - i jestem zachwycony jej mozliwosciami. Niestety nie wszystkie stronki chodza na niej poprawnie, ale zalety przegladarki zdecydowanie wypieraja wady. POLECAM Opere i stronke o niej www.operapl.prv.pl/ Link Zgłoś
Gość: me Re: Opera 6.01 !!!! <-kiddies stuff IP: *.98.252.64.snet.net 30.04.02, 11:44 Co za glupoty. Opera to tylko zabawka dla domoroslych internautow- ot ladnie blyszczy i przyciaga gnojkow ->jak widac. Chcesz otworzyc kazda strone i miec pelna integracje z innymi programami-> uzywaj IE a nie pelne bugow Opera czy Netscape6. Link Zgłoś
Gość: Doki niestety IP: *.turboline.skynet.be 30.04.02, 11:54 Probowalem. Wersja bez reklam jednak kosztuje, to raz. Nie wszystkie strony wygladaja jak trzeba, to dwa. SSL jest zaimplementowany inaczej niz w IE, co sprawia, ze nie mam dostepu do banku przez internet. IE to standard, niestety. Link Zgłoś
Gość: TomekMX Re: niestety chcemy placic za buble IP: 148.230.229.* 30.04.02, 14:31 Czlowieku!! Co ty wiesz o standardach???? 1. Ze IE jest w Winblowsie nie znaczy ze jest standardem. 2. Strony web dobrze zrobione powinny byc tak samo dobrze widziane w IE, Netscape, Opera czy Mozilla (sprawdz www.ximian.com - wyglada identycznie w IE czy w Nestcape). I jesli chodzi o ten wspanialy IE (który ma bledy nawet w przycisku "Wracac") to polecam ten artukul: www.theregister.co.uk/content/4/25042.html W koncu jesli chcesz poznac co Bill Gates robi by naprawic to wszystko to powinienes znac nowy termin, który wprowadzil przed kilkoma miesiacami "trustworthy computing". Polecam abys sparwdzil te strone: www.trustworthycomputing.com (i nie ma tam bledów na stronie). Link Zgłoś
Gość: Doki Re: niestety chcemy placic za buble IP: *.adsl.powered-by.skynet.be 30.04.02, 15:18 Gość portalu: TomekMX napisał(a): > Czlowieku!! Co ty wiesz o standardach???? Chodzilo mi o de facto standard, jakim jest IE, pod ktory robione jest wiele stron. Czy np Netscape obsluzy ActiveX? > 2. Strony web dobrze zrobione powinny byc tak samo > dobrze widziane w IE, Netscape, Opera czy Mozilla > (sprawdz www.ximian.com - wyglada identycznie w IE czy > w Nestcape). To prawda, ale rzeczywistosc jest inna i nie ma na to rady. Link Zgłoś
Gość: TomekMX Re: niestety chcemy placic za buble IP: 148.230.229.* 30.04.02, 15:28 Poza ActiveX IE jest w stanie otworzyc tysiac i jedno swinstwo które moze sprawic ci wiele klopotów. Dzieki Bogu jestesmy ludzmi wolnymi i mozemy robic co nam sie podoba... mozemy miec IE, Opere... albo jeszcze inne rzeczy... Link Zgłoś
Gość: Doki Re: niestety chcemy placic za buble IP: *.adsl.powered-by.skynet.be 01.05.02, 00:07 Sluchaj, JA nie jestem wolny. Jesli chce dokonac glupiego przelewu, to mam wybor: albo chodzi u mnie IE pod Windoze, albo w godzinach urzedowania wycieczka do banku. To wlasnie oznacza, ze IE to standard... nie sposob sie bez niego obejsc... Link Zgłoś
Gość: TomekMX Re: niestety chcemy placic za buble IP: 148.230.70.* 02.05.02, 14:50 Ja mam tylko Netscape 6.2 i nie mam zadnych problemów z tego typu zadaniami (operacje bankowe przez internet)... wiec nie wiem o czym mówisz... P.S. Poza tym ostroznie... z IE 6 mozna wyciagnac z twojego kompu wszystkie cookies z informacjami o twoich ostatnich tranzacjach przez internet... Link Zgłoś
Gość: Doki Re: niestety chcemy placic za buble IP: *.turboline.skynet.be 02.05.02, 16:10 Gość portalu: TomekMX napisał(a): > Ja mam tylko Netscape 6.2 i nie mam zadnych problemów z > tego typu zadaniami (operacje bankowe przez > internet)... wiec nie wiem o czym mówisz... Zapraszam Cie na stronki moich bankow: www.argenta.be albo www.dexia.be . Tam dowiesz sie, ze IE ponad wszystko. Nie sa to wcale wyjatki, wiekszosc bankow wybiera obsluge przez IE, nawet nie zawsze mozna uzyc Maca. To bezczelne lekcewazenie klienta, ale co im zrobisz? > > P.S. Poza tym ostroznie... z IE 6 mozna wyciagnac z > twojego kompu wszystkie cookies z informacjami o twoich > ostatnich tranzacjach przez internet... Nie mozna, to nie tak dziala, zadne cookies nie zostaja w komputerze, nawet hasla nigdzie nie ma. Link Zgłoś
Gość: kell Re: niestety chcemy placic za buble IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 02.05.02, 19:18 > Zapraszam Cie na stronki moich bankow: www.argenta.be > albo www.dexia.be . Tam dowiesz sie, ze IE ponad > wszystko. Nie sa to wcale wyjatki, wiekszosc bankow > wybiera obsluge przez IE, nawet nie zawsze mozna uzyc > Maca. To bezczelne lekcewazenie klienta, ale co im zrobisz? co za rozumowanie! to, ze admin tego banku to jest skonczona lama i nie potrafi zmusic skryptu by dzial ze standardowa java, a nie ta z m$. to twoj bank ciebie bezczelnie lekcewazy, a nie twoja przegladarka. cala idea javy to jest mozliwosc uruchomienia appletu na jakimkolwiek komputerze na ktorym tylko jest java virtual machine. m$ przegralo juz z sun-em jeden proces i dlatego w win xp standardowo nie ma java, mozesz sciagnac ja z java.sun.com, tylko sie wtedy nie zdziw jak explorer tez tej samej strony nie bedzie chcial otworzyc Link Zgłoś
Gość: Doki dostep do banku IP: 5.3D* / 62.235.199.* 02.05.02, 21:45 Admin banku appletow nie pisze, do tego sa zewnetrzni kontraktorzy, bo prawo narzuca wymogi co do bezpieczenstwa i poufnosci transakcji. Admin jest na to za cienki. Gdyby byl dobry, nie bylby adminem, tylko programista w porzadnej firmie. W tej chwili korzystam wlasnie z Argenty pod WinME i WinXP z IE 6.0 bez problemu. Wiem z Usenetu, ze Netscape 4.76 tez dziala, takze spod Linuxa, ale juz nie Mozilla czy Netscape 6. To nie jest taki prosty skrypt. W chwili otwarcia sesji instaluje on miniserwer, ktory musi byc w stalym kontakcie z odpowiednim klientem w banku, a timeout jest krotki. To po to, by nikt nie przejal polaczenia. Link Zgłoś
Gość: kell Re: dostep do banku IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 02.05.02, 22:13 nie wazne kto pisze i jak to jest skomplikowane, ale liczy sie ignorancja/lenistwo, bo sprawic by applet dziala na roznych platformach to chyba nie zaden problem. zreszta nie sadze, by byla to az taka skomplikowana sprawa jak twierdzisz. inni potrafia, wiec czemu twoj bank nie moze? ja w takiej sytuacji bym zaraz zmienil bank na inny, taki ktory szanuje swoich klientow, a nie zmusza ich do korzystania z jedynego, wlasciwego i niezmiernie dziurawego progamu. Link Zgłoś
Gość: Doki Re: dostep do banku IP: 5.3D* / 62.235.202.* 03.05.02, 07:03 Fakt, musze trzymac na dysku Windowsy do kontaktow z bankiem, bo cala reszte potrafie zrobic pod innym, lepszym ( 8-P ), systemem. Ale i tak musze miec Windowsy do prac biurowych, bo tu jest monokultura Office. Bank zamawia oprogramowanie w firmie, ktora za kazda platforme kaze sobie osobno, i niemalo, zaplacic. Ograniczajac sie do Win i IE maja na pokladzie i tak ᢒ% klientow. Business is business. Bank wybiera sie z roznych powodow. Dostep przez internet, choc wazny, nie jest jedynym argumentem. Link Zgłoś
Gość: kell Re: dostep do banku IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 03.05.02, 07:34 wybacz, mowimy o java. gdy program jest w java napisany POPRAWNIE, to bedzie dzialal na kazdej platformie, nie tylko na windows, ale na roznych unixach, macos i na wszystkim innym na czym jest virtual machine. po to wlasnie java powstala. jezeli jest inaczej, to znaczy, ze zostalo partacko zrobiony. na szczescie, ja nie mam zadnych powodow by uzywac windows, no moze poza jednym:) by czasami pograc w falcona4.0:)) ale wcale nie chodzi mi o wyzszosc jednego os nad innym. moze bank placi za oprogramowanie, ale nie robi tego bezcelowo, bo jednoczesnie na mnie zarabia. wiec to ich obowiazek by takie rzeczy dzialaly na roznych przegladarkach/platformach.. inaczej straciliby klienta Link Zgłoś
Gość: kell Re: niestety chcemy placic za buble IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 30.04.02, 19:09 juz od dawna wiadomo, ze m$ ma wszelkie standarty gdzies. tak jest z ich wersja java, tak jest z m$ rozszerzeniami html-a, ktore na sile chca sie stac standartem. gdyby bylo inaczej to nie istnialy by problemy z java/ssl. daleko nie trzeba szukac, skrypty ktore obsluguja to forum sa pisane pod msie i fatalnie formatuja wiadomosci na innych przegladarkach.. opery nie uzywalem w wersji windowsowej, ale juz na sama mysl o ogladaniu reklam odstrasza. wypada goraco polecic nowa mozille. jest nieziemsko stablilna, w testach troche szybsza od msie6 i swietnie wyswietla POPRAWNIE napisane strony, blokuje pop-ups, umozliwia ogladanie kilku stron www jednoczesnie w zakladkach, bez otwierania nowych okien.. same zalety, sprobowac warto. a czy msie jest darmowe? to juz nie trzeba kupic windows? Link Zgłoś
Gość: apawlo Re: niestety chcemy placic za buble IP: 213.25.194.* 30.04.02, 15:26 Witam, i popieram Cię TomekMX ! A wszystkich, którzy chca sobie podyskutować na temat Opery a nie czytać referatów "o wyższości MSIE nad innymi przeglądarkami, zapraszam na stronę dyskusje.pl/postlist.php?Cat=&Board=opera Tam można się niejednej ważnej rzeczy na temat Opery dowiedzieć, jak również wtrącić swoje "5 groszy", no i zadać pytanie, na które nikt nie odpowie inwektywami i gloryfikacją produktów Billa Gatesa ! Pozdrawiam apawlo Link Zgłoś
Gość: Artur Opera i IE IP: *.sasknet.sk.ca 30.04.02, 17:36 Ja uzywam obydwoch bo kazda wyszykiwarka ma swoje mocne strony i zastowania. Opera jest troche szybsza ale nie wszystkie strony z nia wspolpracuja. Podobnie zreszta jest z IE. Tez jest kilka stron, ktore lubie odwiedzac, a ktore nie dzialaja z IE. Bardzo cenie sobie mozliwosc powiekszania tego co na ekranie z Opery(jezeli jest duzo do czytania) i mozliwosc blokowania popups. Chociaz ostatnio sciagnalem sobie programik ktory umie blokowac popups w IE. Link Zgłoś
Gość: Mariusz Re: Uważam trafne oceny IP: *.icm.edu.pl / *.toya.net.pl 30.04.02, 22:50 jeżeli porównamy Internet explorer 5 a nawet starsze opery 5.11 5.12 opera wychodzi na plus+++ teraz nie wiem jak jest ztą operą 6.X ale widać ją za bardzo nafaszerowali paskami trzeba za każdym wpisem się tego pzbywać no chyba że kotoś ma bardzo wąskie oczy hee o to moje zdanie jak bym miał oceniać od jednego do szejsciu punktów IE 6 pięć punktów IE 5 prawie cztery punkty Nescape coś takiego kiedyś używałem Opera 5.12 cztery i pół punkt po prostu cool Opera 6.1 prawie pięć punktów I Stwierdzam że nie ma żadnej przeglądarki której dałbym 6 punktów według mojej oceny i doświadczeń z używaniem ich wszystkich Na pewno w komputerze powinny być dwie przeglądarki tak uważam IE6 oraz Opera Jeszcze opisze co zwraciło moją uwage co porównywać jakie programy skłaniają mnie ku stawianiu porównań typu TO a TO = ? podziele się z tym Internet Explorer 6 A Opera to napewno ale jeszcze i tu już odejde od tematu przeglądarek ale tylko troszke Eksplorator Windows A Turbo Nawigator chyba nie muszę pisać że Turbo Nawigator to menadżer plików i tylko menadżer wprzeciwienstwie do Eksploratora windows .............................. Link Zgłoś
Gość: Mariusz Re: Uważam trafne oceny uzupełnienie IP: *.icm.edu.pl / *.toya.net.pl 30.04.02, 23:37 Ten program na który dobrze zwrócić uwage jak na Opere to Nie Turbo Nawigator upss. a Turbo Navigator przez v ja mam wersje 1.46 Link Zgłoś
Gość: Mariusz Ktoś wspomniał o Netscape Netscape to Szpion IP: *.icm.edu.pl / *.toya.net.pl 03.05.02, 02:08 wyraziłem sie po rosyjsku he inaczej ~~szpieg chyba już prawie każdy to wie nie ufał bym żadnej nowszej wersji lepiej poczekać z użytkowaniem najnowszych Netscape www.searchengines.pl/news.php czytaj na samym dole mógłbym to użytkować na siłe nawet jak szpieg ale za wolne badziewie Link Zgłoś
Gość: TomekMX Re: Ktoś wspomniał o Netscape Netscape to Szpion IP: 148.230.70.* 03.05.02, 14:41 No ale to jeszcze nic w porównaniu z lista która jest na: www.guninski.com/browsers.html Mozesz tez sprawdzic czesc, która mówi o Netscape... i jak na razie nie ma tam nic o Netscape 6.2 (wiekszosc dziór jest w wersjach, które juz dawno wyszly z rynku): www.guninski.com/netscape.html I na koniec jesli chodzi o te slawne cookies to warto poczytac co sam Microsoft mówi na ten temat: www.microsoft.com/technet/treeview/default.asp?url=/technet/security/bulletin/MS01-055.asp Pozdrawiam, Tomek Link Zgłoś
Gość: Mariusz nie ma problemu cookies trzeba sprawdzić program IP: *.icm.edu.pl / *.toya.net.pl 03.05.02, 02:21 Tracks Eraser dużo programów do samooczyszcania przeglądarek to badziewie jak np Window Wascher nie chcę pisać że nawszystkim sie znam ale być może ten Tracks Eraser rzeczywiście czyści Tracks Eraser jest na www.komputerswiat.pl/download/programy_zacieranie.html ale tam jest słaba wersia najlepiej zdobyć wersie Tracks Eraser 3.05 Link Zgłoś