Dodaj do ulubionych

zmiana komputera

IP: *.torun.mm.pl 14.11.04, 08:49
witam,
zwracam sie do Was z prosba o rade..ostatnio troche "odpuscilem" rynek
komputerowy i szczerze - nie wiem na jakim etapie teraz wszystko stanelo.
mam zamiar wymienic "bebechy" kompa, znaczy sie plyta,procesor, pamiec, a w
przyszlosci - podejrzewam dokupic wiekszego twardziela i grafike.
o ile w tych ostatnich jeszcze sobie poradze, to w przypadku pierwszych
trzech rzeczy - nieco odstaje i potrzebuje Waszej pomocy.
chodzi mi o procesor+plyta no i pamiec (tu bardziej cenowo). jakie?
(szczerze - zezuje w strone AMD) za ile? moj mocno ograniczony fundusz wymaga
ode mnie zmieszczenie sie w 1000pln...da sie cos zrobic?
z gory dzieki
pozdro
Obserwuj wątek
    • kell99 Re: zmiana komputera 14.11.04, 09:16
      Nie napisales do czego uzywasz komputer (zakladam, ze grasz malo).
      Przykladowa konfiguracja moze wygladac tak:
      - Sempron2400+ - 290zl
      - MSI KT6V-LSR - 230zl
      - 512DDR 333/400 - 350zl
      razem ok 870zl
      Nie napisales do czego uzywasz komputera, jezeli grasz, bawisz sie grafika
      mozesz byc bardziej zainteresowany AthlonemXP (na A64 raczej sie nie zmiescisz).
      Problemem moze byc tez nie dzialajaca karta grafiki czy za slaby zasilacz (300W
      do takiej konfiguracji powinienes miec). Sempron/AthlonXP to niestety
      ograniczanie sie do przestarzalej juz dzisiaj platformy (socket A).
      Wg mnie warto, reszte mozna przeznaczyc na karte grafiki czy wiekszy dysk.
      • Gość: Ever. Re: zmiana komputera IP: *.torun.mm.pl 14.11.04, 19:48
        Witam, od razu dzieki za pomoc
        komputera uzywam w zasadzie do wszystkiego po trochu - mowie o tym domowym.
        internet, troche gry, ogladanie filmow etc...a wymiana sprzetu..hmm coz obecnie
        w srodku mam celerona 433MHz i wydaje mi sie ze czas najwyzszy na zmiany.
        (saper sie wiesza).
        chodzi mi glownie o taka wymiane sprzetu, na ktorej bede mogl w miare
        bezproblematycznie (nie mowie o grach, tutaj chyba co pol roku gruntowna
        rozbudowa,..) "pojezdze" przez pare lat
        co do zasilacza - planuje wymiane obudowy wiec te 300W na pewno bedzie
        zastanawia mnie Twoj akapit o nie dzialajacej karcie grafiki..mam co prawda
        leciwego gForce'a (costam 400 bodajze) - moze nie chodzic pod nowa plyta???
        pozdrawiam
        • kell99 Re: zmiana komputera 15.11.04, 04:06
          Jezeli to mx400/420/440 to z pewnoscia bedzie. Czy to jest platforma
          przyszlosciowa to nie sadze. Platforma przyszlosciowa (amd) bedzie pewnie nowy
          socket 939, ale na razie dostepne sa tylko relatywnie drogie athlony64 (cenowo
          poza zakresem jaki podales). Przyszloscia bedzie tez grafika pci express (ale to
          tak mniej wiecej za rok, na razie najmocniejsze karty sa dalej na agp) i pamieci
          ddr2 (tak na dobra sprawe, to na amd jest bardzo malo takich plyt - szczegolnie
          z pci-e).
          Ja juz dawno przestalem myslec o przyszlosci, pogodzilem sie juz, ze kazda
          kolejna wymiana procesora bedzie sie wiazac z wymiana plyty, pamieci i
          potencjalnie karty graficznej. Tak to juz niestety jest, nawet jak socket bedzie
          ten sam, to okaze sie, ze chipset nie obsluguje tego co chcesz kupic;)
          Kup cos na teraz, inaczej wydasz mase pieniedzy, a za rok czy 2 zostaniesz w
          identycznej sytuacji.
          • kell99 Re: zmiana komputera 15.11.04, 04:22
            tylko kilka spraw, bym mial czyste sumienie:
            1) o karte graficzna dopytaj sie dokladnie w sklepie,
            2) jezeli myslisz o graniu, to bardziej wydajny bedzie athlon xp ("nowsze"
            modele na rdzeniu barton - ale pospiesz sie, amd konczy/skonczylo ich produkcje,
            nowy flagowy model to athlon64, ale imho warto kupic jeszcze tanszego bartona),
            3) jezeli bardzo chcesz grac, to mozesz kupic na poczatek tylko 256MB pamieci i
            potem dokupic wiecej, pamietaj, ze plyta ktora polecilem ma tylko 2 zlacza na
            pamiec,
            4) inni pewnie poleciliby plyte na nforce, ja jednak jestem przywiazany do plyt
            z chipsetem via, mam bardzo podobna plyte (kt6-delta slr) i jestem z niej bardzo
            zadowolny, jest wydajna i bardzo stabilna

pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka