Dodaj do ulubionych

MAC karty sieciowej

IP: *.core.lanet.net.pl 23.11.04, 17:56
Czy mozna ziemin MAC karty sieciowej?
Chodziloby mi o to zeby zmienic go na taki ktory juz jest w sieci.

Prosze o pomoc
Obserwuj wątek
    • Gość: pollak Re: MAC karty sieciowej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.04, 18:15
      Po jakim systemem?
      Zakładam że pod MS Windows. Spróbuj więc: panel sterowania - sieć, a następnie
      wybierz właściwości karty sieciowej którą posiadasz. Tam powinna być zakładka w
      stylu "zaawansowane" i tam niekiedy sterownik karty sieciowej daje możliwosć
      zmiany adresu (trzeba ustawić pole "network address"). Tak przynajmniej było
      pod win98. Można także przez edycję rejestru, ale spróbuj najpierw w powyższy
      sposób.
      • Gość: Tomek Re: MAC karty sieciowej IP: *.core.lanet.net.pl 23.11.04, 18:25
        Win XP. Ok, juz wiem jak to zrobic. Dzieki ale powiedz mi jeszcze czy to oby na
        100% bedzie ten mac zmieniony. Bo chodzi o to ze moj dostawca internetu chce
        dotatkowa kase za drugiego kompa wpietego do netu a ja chcialem to zrobic w ten
        spodob zeby zmienic mac drugiej sieciowki na taki jak ma pierwsza sieciowka w
        rezultacie czego byly by dwa kompy widoczne jako jeden. czy mam racje? Czy jest
        to bezpieczne czy moze jakos admin moze zauwazyc ze to sa dwa kompy?
        • Gość: pollak Re: MAC karty sieciowej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.04, 18:31
          Jeśli zmienisz, bedzie zmieniony, jeśli zmienisz na identyczny, narobisz
          problemów w sieci. Nie rób tak, jeśli chcesz mieć dostęp do sieci na drugim
          komputerze, rozprowadź ją inaczej (np. poprzez jeden z komputerów).
          • Gość: Tomek Re: MAC karty sieciowej IP: *.core.lanet.net.pl 23.11.04, 18:35
            Czyli udostepniaja polaczenie z jednego kompa na drugi jest 100% pewnosci ze
            mnie admin nie wykryje? A jesli chcialbym przez switch to co moge zrobic bo
            pierwsze rozwiazanie jest uciazliwe bo zeby 2 komp mial neta to 1 musi chodzic.
            • broch Re: MAC karty sieciowej 23.11.04, 18:49
              switch nie ukryje Twojego adresu MAC. Musisz miec router. Nie ma 100% ze admin
              nie wykryje drugiego komputera, zalezy jak dobry jest admin.
              Najwieksza gwarancje daje router unix, poniewaz ta opcja pewnie odpada,
              broadband router bedzie lepszy niz windows xp jako bramka.
            • user0001 Re: MAC karty sieciowej 23.11.04, 18:51
              Jeżeli zrobisz to przez udostępnianie połączenia internetowego z windowsa, to
              admin cię wykryje w ciągu kilku minut (przy przekazywaniu jest obniżany TTL
              pakietów, widać że pakiety z drugiego komputera przeszły przez dodatkową bramkę).

Switch Tobie nie pomoże, jest zbyt głupi.

Potrzebujesz routera z NATem, umiejącego modyfikować przechodzące pakiety
              (zminiać TTL i numery identyfikacyjne pakietów), ja używałem do tego starego
              komputera na OpenBSD, z dwoma kartami sieciowymi (w jednej podmieniałem MAC
              używając programu sea). Konieczne było wprowadzenie reguł do modyfikacji
              pakietów (scrub).

Po tych zabiegach admin nic nie umiał mi udowodnić (mimo, że starał się).

Jeżeli admin się uprze, to może wyprowadzić dowód pośredni rozdzielania łącza.
              Na przykład uruchomione jednocześnie dwie różne wersje IE, dwa otwarte
              połączenia z GG, i inne temu podobne kwiatki.
              • Gość: pollak Re: MAC karty sieciowej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.04, 19:40
                user0001 napisał:

> Potrzebujesz routera z NATem, umiejącego modyfikować przechodzące pakiety
                > (zminiać TTL i numery identyfikacyjne pakietów),

TTL można zmieniać, więc obniżony to żaden dowód. Jedynie poszlaka ("jeden
                prosze pana moze sobie podwyższyć, a ja sobie wypuszczam pakiety ze
                zmniejszonym").

> Jeżeli admin się uprze, to może wyprowadzić dowód pośredni rozdzielania łącza.
                > Na przykład uruchomione jednocześnie dwie różne wersje IE, dwa otwarte
                > połączenia z GG, i inne temu podobne kwiatki.

To są poszlaki a nie dowody. Owszem, zwykle znaczą one jedno, ale zdziwiłbyś
                sie jakie ludzie przeprowadzają eksperymenty (a już połączenia na gg znaczą
                najmniej, bywało że w tym samym czasie na jednym komputerze miałem cztery).

Powyższe to oczywiście takie gadanie, bo admin widzi z kim ma do czynienia (po
                analizie ruchu) i jeśli przegniesz to może zrobić tak, że sam przyjdziesz i
                powiesz że już nie chcesz być podłączony do tej sieci. Druga sprawa, co to za
                sieć i kto jest adminem? Może ten admin nie wie co to TTL? Trzecia sprawa -
                jest to oszustwo.
                • user0001 Re: MAC karty sieciowej 23.11.04, 20:01
                  Gość portalu: pollak napisał(a):

> Powyższe to oczywiście takie gadanie, bo admin widzi z kim ma do czynienia (po
                  > analizie ruchu) i jeśli przegniesz to może zrobić tak, że sam przyjdziesz i
                  > powiesz że już nie chcesz być podłączony do tej sieci.

Mój były operator odwalał takie numery, narobiliśmy mu antyreklamy, nałożyły się
                  na to problemy ze sprzętem u niego, pojawiła się neostrada 128 i półtora
                  miesiąca temu radiówka ogłosiła upadłość.

> Może ten admin nie wie co to TTL?

Jeżeli ten admin nie wie co to TTL, to ja właśnie szukam pracy ;-P

> Trzecia sprawa - jest to oszustwo.

To jest koronny argument, nie oszukuj swojego operatora, zmień go na takiego,
                  który nie wprowadza bezsensownych ograniczeń. (z korzyścią dla wszystkich
                  zainteresowanych).
                  • Gość: inny tomek Re: MAC karty sieciowej IP: 209.135.109.* 24.11.04, 01:58
                    czy rozmawiacie o TTL w zanczeniu Time-To-Live ?? jezeli tak to co to ma do
                    rzeczy z wieloma kompami na jednym IP??
                    • user0001 Re: MAC karty sieciowej 24.11.04, 09:02
                      Czytaj i ucz się. Pogoogluj a znajdziesz lepsze teksty.
                      www.sflow.org/detectNAT/
                      • Gość: inny tomek Re: MAC karty sieciowej IP: 64.187.60.* 24.11.04, 17:18
                        wielkie dzieki za tego linka. do tej pory kroczylem w ciemnosciach i nie mialem
                        pojecia jak przydatna jest wiedza o TTL :-)))). A ja durny muslalem, ze TTL to
                        takie cos do zmnieszania trafficu na sieci - jak czas sie konczy packet znika w
                        czelusciach (np)SONET'u.

wracam do guglowania i sniadania - inny tomek
                    • Gość: ja Re: MAC karty sieciowej IP: 213.76.135.* 24.11.04, 10:12
                      bardzo dużo.. wystarczy że na bramce do sieci admin ustawi filtr, który
                      przepuszcza tylko pakiety z TTL = 64 (domyślna wartość), a pozostałe blokuje. W
                      95 % przypadków użytkownicy nie będą wiedzieli o co chodzi i odechce im się prób
                      dzielenia łącza.
                      W mojej sieci zabezpieczenia admina wygladają tak: każdy IP jest przypisany do
                      jednego adresu MAC oraz zastosowane są właśnie filtry TTL. W moim przypadku
                      problem rozwiązał zakup rotera sprzętowego (najtańszy dlink), a następnie
                      podniosłem TTL na komputerach w domu o 1. W ten sposób ładnie chodzą kompy, a na
                      pytania admina dlaczego z mojego I wychodzą jakieś dziwne sygnały ładnie
                      tłumaczę ze mam na VirtualPC odpalone dwa dodatkowe systemy (win 98 i linux), co
                      zresztą po części jest prawdą :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka