al.1
10.03.26, 01:18
Zdziwiło mnie podobieństwo nazw. Pierwsze jest tu znane, a to drugie znaczy Buka - ang. Groke.
Jest różnica w jednej literze, ale trudno wymagać by zapewne zastrzeżona nazwa, była dzielona z narzędziem. Postanowiłem zabawić się w detektywa, czy twórcy Groka przypadkiem nie opierali się na jakichś cechach/właściwościach Buki. Jak ktoś nie wie kim ona jest, to cyt. za Wikipedią:
„Buka przemieszcza się po świecie, niejednokrotnie odwiedzając Dolinę Muminków. Przyciąga ją światło i ciepło domu. Pojawiając się w jakimś miejscu, przynosi chłód i zamraża ziemię, na której dłuższy czas stoi. W miejscu, gdzie przebywa dłużej niż godzinę, nic już nie wyrośnie. Buka wzbudza powszechny strach, jednak nie wiadomo, czy naprawdę jest groźna, czy tylko samotna i nieszczęśliwa.
...
W powieści "Tatuś Muminka i morze" Buka, szukając zapalanej wieczorem lampy, wyrusza za rodziną Muminków na samotną wyspę, płynąc na zamrożonej przez siebie krze. Współczujący jej Muminek codziennie wynosi naftową lampę na brzeg morza i w końcu jego postępowanie zmienia Bukę, która przestaje nieść ze sobą chłód.”
=-=-=-=
A teraz cyt. z Wikipedii o Groku
„Grok wywołał znaczną krytykę w związku z możliwością generowania i edytowania obrazów przedstawiających rzeczywiste osoby w sytuacjach seksualizowanych lub w minimalnej ilości ubrań bez ich zgody, co określano jako „rozbieranie ludzi” przez Internet. W praktyce użytkownicy wykorzystywali narzędzie do tworzenia seksualizowanych deepfake’ów znanych osób, a także treści potencjalnie przedstawiających nieletnich, co spotkało się z szerokim sprzeciwem mediów, regulatorów i organizacji zajmujących się ochroną praw cyfrowych. Jako odpowiedź na krytykę właściciel platformy X i xAI wprowadziły ograniczenia technologiczne mające zapobiec edytowaniu i generowaniu takich obrazów oraz przeniosły funkcje generowania obrazów za subskrypcję; mimo to zarzucano im, że środki te są niewystarczające i że niektóre formy nadużyć nadal występują, co doprowadziło do dochodzeń regulatorów w Unii Europejskiej i innych krajach.
Wnioski:
Buka przemieszcza się po świecie – tak jak Grok
Buka lubi światło, a Grok oświeca
Buka straszyła, tak jak Grok, a ten, poprzez wywoływał lęk u tych, którzy obawiali się obnażenia.
Przyznaję, że moje wnioski są trochę kruche, niemniej lekkie powiązanie widać.