Gość: ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.04, 11:47 Wstyd pisac w ogole takie rzeczy na waszym forum ale prosze o wyrozumialosc.Jak ustawic Opere zeby byla automatyczna przegladarka zamiast IE? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Kristobal Re: Opera IP: *.acn.waw.pl 16.12.04, 12:11 Narzędzia-preferencje a tam już możesz wszystko ustawić co ci jest potrzebne łącznie z twym problemem.Dokładnie w opcji domyślna przeglądarka. Link Zgłoś
Gość: ? Re: Opera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.04, 12:47 Dzieki za odp. ale dlaczego nie chce sie polaczyc - poisze ze nie mozna ustanowic polaczenia ze zdalnym serwerem?mam Neo-a z IE startuje bez problemu- teraz Opere ustawilam jako domyslna przegladarke pozdr Link Zgłoś
oo Re: Opera 16.12.04, 13:38 No najpierw muszisz się połączyć z Internetem. Opera (chyba) sama się nie połączy. Łączysz się przy pomocy tego programiku Neostrady, albo sam konfigurujesz połączenia sieciowe i telefoniczne w Windows. Link Zgłoś
Gość: ? Re: Opera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.04, 13:47 ale tak jak pisalam wczesniej z IE odpala normalnie z Opery nie moze znalezc polaczenia z serwerem mimo ze wydaje sie byc wszystko oki? Link Zgłoś
Gość: ? Re: Opera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.04, 14:30 a jak mozna to sprawdzic i odblokowac? Link Zgłoś
oo Re: Opera 16.12.04, 14:47 W ustawieniach firewalla... Zależy jakiego masz, ale każdy firewall ma jakąś listę programów dopuszczonych do komunikowania sięz Internetem. Link Zgłoś
kell99 Re: Opera 16.12.04, 14:35 a ja mam dziwny problem;) jak zamyka sie zakladki w 7.54 (tak mysle). dodalem taki czerwony krzyz ('delete'), ale za cholere nie chca mi sie zamykac. funkcjonalnosc przez to siada i wymiekam po 5ciu minutach z opera Link Zgłoś
oo Re: Opera 16.12.04, 15:06 Karty w Operze ("zakładki, taby") możesz zamknąć ma jeden z tych sposobów: - klikając na dolny "X" w prawym górnym rogu okna przeglądarki - klikając kartę (na pasku kart) środkowym przyskiem myszy - klikając kartę lewym przycikiem myszy z klawiszem Shift - gestem myszy 'dół, prawo' - skrótem Ctrl + W - wybierając Plik > Zamknij kartę - Klikając prawym klawiszem na karcie i wybierając "Zamknij kartę" - Możesz dodać do Opery własny skrót, gest, przycisk lub element menu zawierający komendę "Close page". Aż dziwne, że na żaden z tych sposobów nie trafiłeś :) Link Zgłoś
kell99 Re: Opera 16.12.04, 16:27 Hmm, niewatpliwie sprawdze jak wroce do domu;) Wydawalo mi sie, ze logicznym posunieciem bylaby dzialajaca komenda delete w ustawieniach strony (czyli ten czerwony krzyz). Prawy mlask nie dziala, ctrl+w wiem, ale to niewygodne, tak samo jak X w gornym rogu ekranu, Close page nie moglem dotychczas znalesc. No zobaczymy.. Co ten firefox robi z czlowieka... ps. zainstalowalem 7.54 na debianie i jestem milo zaskoczony, dotychczas pamietalem opere z dziwnego iface, okropnym renderingiem fontow i nedznym dzialaniu z gnome. a tutaj ladne, szybkie i wszystko dziala z gnome jak powinno. tylko to zamykanie paneli mi nie dawalo spokoju.. cos przez nadmiar opcji zapomnieli dodac ta najwazniejsza (w ffoxie opcje kontroli panelow sa na samym wierzchu) Link Zgłoś
oo Re: Opera 16.12.04, 17:17 Hmm... mam wrażenie, że się nie rozumiemy przez różnice w terminologii obu przeglądarek. Albo mówisz o kartach (czyli "panelach" w Firefox), albo o zakładakach (czyli też "zakładkach" w Firefox albo "ulubionych" w IE), albo o panelach ("sidebarze" w Firefox)... ...bo ja już nie wiem o czym :( W każdym razie to co poprzednio napisałem, to dotyczyło zamykania kart Opery ("paneli" wg terminologii Firefoksa). Link Zgłoś
kell99 Re: Opera 16.12.04, 17:26 widzisz, juz sam sie zakrecilem. o panelach;) wiec twoje rozwiazanie powinnio byc ok Link Zgłoś
Gość: ? Re: Opera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.04, 15:41 RATUNKU zaraz wyskocze przez okno!!!!!Prosze oo poradz gdzie mam szukac tego spisu - mam avast i mks?nie mam pojecia co i gdzie ale jak dluzej bede probowac to albo ja albo on!!! ciagle mi pisze ze nie mozna ustanowic polaczenia ze zdalnym komputerem:((( Link Zgłoś
oo Re: Opera 16.12.04, 16:02 Nie bardzo wiem jak Ci pomóc... 1. Czym masz firewalla? Jeśli tak, wyłącz go _na próbę_. Jeśli nie wiesz, powyłączaj _na próbę_ wszystko, co masz w pasku zadań obok zegara. Generalnie firewall powinien tam być widoczny. Może mks ma firewalla??? 2. Upewnij się, że masz włączony Internet. 3. Jeśli masz Windows 95 (i tylko ten), włącz w Operze w Narzędzia > Preferencje > Sieć > Synchroniczne DNS. 4. Jeśli w Operze w Narzędzia >Preferencje > Sieć > maksymalna ilość połączeń z serweren masz _więcej_ niż 8, to zmniejsz do 8. 5. Sprawdź, czy nie masz w Operze włączonego trybu offline w menu Plik. 6. Odinstaluj i zainstaluj ponownie Operę. Więcej mi po prostu nie przychodzi do głowy. Link Zgłoś
Gość: ? Re: Opera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.04, 16:31 jeszcze napisze ten jeden post i ide wyskoczyc przez Windowsa -he he a wiec: - polaczenia mam 8 i tak bylo :( - mam windowsXPProf - wylaczylam wszytskie zapory i antywiry jakie mialam i...nic :( - jestem online na 100% a dodam tylko ze mam od jakiegos czasu okropne problemy z java(nie otwieraja mi sie linki i zdjecia) i dlatego chcialam te nowa przgladarke ale widze ze nie ma dla mnie nadziei ale dziekuje Ci bardzo.... Link Zgłoś
oo Re: Opera 16.12.04, 17:28 Z tego co wiem, to XP ma wbudowanego Firewalla i podejżewam, że to on blokuje Operę. Trzeba gdzieś w jego ustawieniach dodać Operę do listy programów "dopuszczanych" do Internetu. Ale nie wiem gdzie to jest, bo nie mam XP. Może ktoś Ci napisze jak to zrobić. Link Zgłoś
Gość: ? Re: Opera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.04, 18:14 oo :(((((( zgadnij....nic z tego... ale raz jeszcze bardzo Ci dziekuje :)pozdrawiam Link Zgłoś