IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.04, 11:47
Wstyd pisac w ogole takie rzeczy na waszym forum ale prosze o
wyrozumialosc.Jak ustawic Opere zeby byla automatyczna przegladarka zamiast
IE?
Obserwuj wątek
    • szarykot Re: Opera 16.12.04, 12:11
      narzędzia --> preferencje --> domyślna przeglądarka.
    • Gość: Kristobal Re: Opera IP: *.acn.waw.pl 16.12.04, 12:11
      Narzędzia-preferencje a tam już możesz wszystko ustawić co ci jest potrzebne łącznie z twym problemem.Dokładnie w opcji domyślna przeglądarka.
    • Gość: ? Re: Opera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.04, 12:47
      Dzieki za odp. ale dlaczego nie chce sie polaczyc - poisze ze nie mozna
      ustanowic polaczenia ze zdalnym serwerem?mam Neo-a z IE startuje bez problemu-
      teraz Opere ustawilam jako domyslna przegladarke pozdr
      • oo Re: Opera 16.12.04, 13:38
        No najpierw muszisz się połączyć z Internetem. Opera (chyba) sama się nie połączy.

Łączysz się przy pomocy tego programiku Neostrady, albo sam konfigurujesz połączenia sieciowe i telefoniczne w Windows.
        • Gość: ? Re: Opera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.04, 13:47
          ale tak jak pisalam wczesniej z IE odpala normalnie z Opery nie moze znalezc
          polaczenia z serwerem mimo ze wydaje sie byc wszystko oki?
          • oo Re: Opera 16.12.04, 13:55
            To może firewall Ci blokuje Operę.
            • Gość: ? Re: Opera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.04, 14:30
              a jak mozna to sprawdzic i odblokowac?
              • oo Re: Opera 16.12.04, 14:47
                W ustawieniach firewalla... Zależy jakiego masz, ale każdy firewall ma jakąś listę programów dopuszczonych do komunikowania sięz Internetem.
    • kell99 Re: Opera 16.12.04, 14:35
      a ja mam dziwny problem;) jak zamyka sie zakladki w 7.54 (tak mysle). dodalem
      taki czerwony krzyz ('delete'), ale za cholere nie chca mi sie zamykac.
      funkcjonalnosc przez to siada i wymiekam po 5ciu minutach z opera
      • oo Re: Opera 16.12.04, 15:06
        Karty w Operze ("zakładki, taby") możesz zamknąć ma jeden z tych sposobów:

- klikając na dolny "X" w prawym górnym rogu okna przeglądarki
        - klikając kartę (na pasku kart) środkowym przyskiem myszy
        - klikając kartę lewym przycikiem myszy z klawiszem Shift
        - gestem myszy 'dół, prawo'
        - skrótem Ctrl + W
        - wybierając Plik > Zamknij kartę
        - Klikając prawym klawiszem na karcie i wybierając "Zamknij kartę"
        - Możesz dodać do Opery własny skrót, gest, przycisk lub element menu zawierający komendę "Close page".

Aż dziwne, że na żaden z tych sposobów nie trafiłeś :)
        • kell99 Re: Opera 16.12.04, 16:27
          Hmm, niewatpliwie sprawdze jak wroce do domu;) Wydawalo mi sie, ze logicznym
          posunieciem bylaby dzialajaca komenda delete w ustawieniach strony (czyli ten
          czerwony krzyz). Prawy mlask nie dziala, ctrl+w wiem, ale to niewygodne, tak
          samo jak X w gornym rogu ekranu, Close page nie moglem dotychczas znalesc. No
          zobaczymy.. Co ten firefox robi z czlowieka...

ps. zainstalowalem 7.54 na debianie i jestem milo zaskoczony, dotychczas
          pamietalem opere z dziwnego iface, okropnym renderingiem fontow i nedznym
          dzialaniu z gnome. a tutaj ladne, szybkie i wszystko dziala z gnome jak
          powinno. tylko to zamykanie paneli mi nie dawalo spokoju.. cos przez nadmiar
          opcji zapomnieli dodac ta najwazniejsza (w ffoxie opcje kontroli panelow sa na
          samym wierzchu)
          • oo Re: Opera 16.12.04, 17:17
            Hmm... mam wrażenie, że się nie rozumiemy przez różnice w terminologii obu przeglądarek.

Albo mówisz o kartach (czyli "panelach" w Firefox),
            albo o zakładakach (czyli też "zakładkach" w Firefox albo "ulubionych" w IE),
            albo o panelach ("sidebarze" w Firefox)...

...bo ja już nie wiem o czym :( W każdym razie to co poprzednio napisałem, to dotyczyło zamykania kart Opery ("paneli" wg terminologii Firefoksa).
            • kell99 Re: Opera 16.12.04, 17:26
              widzisz, juz sam sie zakrecilem. o panelach;) wiec twoje rozwiazanie powinnio
              byc ok
    • Gość: ? Re: Opera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.04, 15:41
      RATUNKU zaraz wyskocze przez okno!!!!!Prosze oo poradz gdzie mam szukac tego
      spisu - mam avast i mks?nie mam pojecia co i gdzie ale jak dluzej bede probowac
      to albo ja albo on!!!
      ciagle mi pisze ze nie mozna ustanowic polaczenia ze zdalnym komputerem:(((
      • oo Re: Opera 16.12.04, 16:02
        Nie bardzo wiem jak Ci pomóc...

1. Czym masz firewalla? Jeśli tak, wyłącz go _na próbę_. Jeśli nie wiesz, powyłączaj _na próbę_ wszystko, co masz w pasku zadań obok zegara. Generalnie firewall powinien tam być widoczny. Może mks ma firewalla???

2. Upewnij się, że masz włączony Internet.

3. Jeśli masz Windows 95 (i tylko ten), włącz w Operze w Narzędzia > Preferencje > Sieć > Synchroniczne DNS.

4. Jeśli w Operze w Narzędzia >Preferencje > Sieć > maksymalna ilość połączeń z serweren masz _więcej_ niż 8, to zmniejsz do 8.

5. Sprawdź, czy nie masz w Operze włączonego trybu offline w menu Plik.

6. Odinstaluj i zainstaluj ponownie Operę.

Więcej mi po prostu nie przychodzi do głowy.
        • Gość: ? Re: Opera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.04, 16:31
          jeszcze napisze ten jeden post i ide wyskoczyc przez Windowsa -he he a wiec:
          - polaczenia mam 8 i tak bylo :(
          - mam windowsXPProf
          - wylaczylam wszytskie zapory i antywiry jakie mialam i...nic :(
          - jestem online na 100%
          a dodam tylko ze mam od jakiegos czasu okropne problemy z java(nie otwieraja mi
          sie linki i zdjecia) i dlatego chcialam te nowa przgladarke ale widze ze nie ma
          dla mnie nadziei ale dziekuje Ci bardzo....
          • oo Re: Opera 16.12.04, 17:28
            Z tego co wiem, to XP ma wbudowanego Firewalla i podejżewam, że to on blokuje Operę. Trzeba gdzieś w jego ustawieniach dodać Operę do listy programów "dopuszczanych" do Internetu. Ale nie wiem gdzie to jest, bo nie mam XP. Może ktoś Ci napisze jak to zrobić.
    • Gość: ? Re: Opera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.04, 18:14
      oo :(((((( zgadnij....nic z tego...
      ale raz jeszcze bardzo Ci dziekuje :)pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka