Dodaj do ulubionych

jaki procek do notebooka? PILNE!!

IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.12.04, 13:10
mam wybór:
-AMD Athlon XP 2600+ - Maxdata
- albo Intel Celeron M (1,5 mhz)- Acer

reszta parametrów mniej więcej ok.
słyszałam, że athlony w notebookach się nie sprawdzają (wyją i się grzeją- to
prawada??).
i czy to prawda, ze ten celeron odpowiada 'normalnemu' procesorowi 2,5-2,6
mhz??
Obserwuj wątek
    • Gość: Reader Celeron M. IP: 212.247.232.* 16.12.04, 13:20
      Bez cienia watpliwosci...
      • Gość: qwertyu Re: Celeron M. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.12.04, 13:33
        a dlaczego? sorry, ale moja wiedza na ten temat jest dość ograniczona...

i czy te 2 kwestie (przegrzewanie i celeron M 1,5= normalnie 2,5) to prawda??
        • Gość: Reader Glownie: IP: 212.247.232.* 16.12.04, 13:49
          - mniejszy pobor pradu
          - mniejsze grzanie
          - rzeczywiscie procesory Mobile sa wydajniesze niz wskazywalyby na to ich zegary
    • Gość: Kristobal Re: jaki procek do notebooka? PILNE!! IP: *.acn.waw.pl 16.12.04, 15:02
      Polecam AMD duża moc obliczeniowa.Nic takiego jeśli chodzi o AMD nie słyszę(procesory wyją),a mam AMD 2800+ w notebooku.A i jeszce jedno-pobór mocy i słynne grzanie się.Procesory AMD do notebooków posiadają funkcję Power Now która sprawia że pełna moc tego procesora jak i jego pobór prądu jest włączana dopiero przy skomlikowanych obliczeniach
      • Gość: qwertyu Re: Maxdata czy Acer IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.12.04, 17:01
        hmmm, no tak, i bądź tu człowieku mądry...

to może chociaż mi powiecie, czy Maxdata, czy Acer, która tych firm
        pewniejsza...
        • Gość: pływam statkiem Re: Maxdata czy Acer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.04, 18:32
          Podaj całe konfiguracje + jaka gwarancja. Wtedy będzie można sensownie
          doradzić. Sam procesor nie decyduje. Acer jest bardziej znany i sprzedaje na
          całym świecie. Maxdata to coś takiego jak Gericom.
          • Gość: qwertyu Re: Maxdata czy Acer IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.12.04, 19:16
            sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=14555
            i

sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=15194
            ceny zbliżone, i wszystko, poza procesorem, w zasadzie też...
            • Gość: pływam statkiem Re: Maxdata czy Acer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.04, 19:54
              są spore różnice :-)
              Maxdata - będzie szybszy,gwarancja 24m, Linux
              Acer - znacznie lżejszy, gwarancja 12m, WinXP
              W obu przypadkach bateria słaba i najprawdopodobniej po jakimś czasie będziesz
              ją musiał wymienić (koszt). Pytanie do ciebie: czy możesz wydać trochę więcej
              kasy?
            • Gość: pływam statkiem do qwertyu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.04, 21:34
              Warto dołożyć 1000-1500 zł i pomyśleć o zakupie low-end notebooka z technologią
              Mobile Pentium. W tym przedziale cenowym możesz kupić np.
              Asus A3520NB (sporo wodotrysków np. kamera na pokładzie oraz Wi-Fi b/g)
              Acer 4501LCi Centrino
              Toshiba Satellite A50-109
              Hawlett Packard HP NX9030
              Fujitsu-Siemens Amilo M7405 (już z nagrywarką DVD/R/RW)

Różnica jest zasadnicza. Maszyny te mogą trzymać na bateriii 4-5 godz. i są
              wszystkie wyposażone w Wi-Fi.

• jot-23 Re: jaki procek do notebooka? PILNE!! 16.12.04, 20:07
      Gość portalu: qwertyu napisał(a):

> i czy to prawda, ze ten celeron odpowiada 'normalnemu' procesorowi 2,5-2,6
      > mhz??

nie prawda, ten co "odpowiada" to "Pentium M"
      mozna powiedziec ze celeron-m odpowiada "normalenmu" celeronowi
    • Gość: Kristobal Re: jaki procek do notebooka? PILNE!! IP: *.acn.waw.pl 16.12.04, 21:18
      Ja polecam jednak firmę ACER są to dobre notebooki(sam mam), a poza tym w cenie takiej samej konfiguracji jak MAXDATA otrzymamy o wiele więcej dodatków takich jak karta WI-FI,karta graficzna z własną pamięcią(RADEON od 9000 wzwyż).Propnuję zobaczyć na stronie www.acer.pl w szczególności kompy w seri Aspire
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka