Dodaj do ulubionych

odtwarzanie DVD

IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 18.07.01, 23:35
Co zrobić żeby oglądać DVD na komputerze??

Mam DVD-Rom i DVD player. czy potrzebuję jeszcze czegoś, bo to mi nie działa.
Czy potrzebuję jeszcze jakiegoś DVD decoder czy player ma to w sobie?

Pomóżcie bo zwariuje. Ściągnąłem z internetu już dwa dvd polayery i nie
działją. co jest grane???
Obserwuj wątek
    • Gość: ma Re: odtwarzanie DVD IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 19.07.01, 10:26
      Odpowiem Ci, bo wlasnie w niedziele rozwiazalem ten problem u siebie po 2
      miesiacach prob i zwatpien.

Do dekompresji filmow na DVD uzywa sie albo wyspecjalizowanych kart rozszerzen
      (dekompresja sprzetowa - nie obciazajaca CPU) albo odbywa sie to programowo i
      obciazany jest procesor. Wyjsciem posrednim jest wspomaganie procesora przez
      karte graficzna (np. GeForce II, ale inne tez - ja mam GFII i dlatego
      pamietam). Wtedy karta grafiki wspomaga proces dekompresji w ok. 40%

Ja wybralem wlasnie wariant posredni, bo mam procesor PIII i GFII (no i nie mam
      ochoty wydawac pieniedzy na dodatkowa karte). Najwazniejszy jest po prostu
      player, ktorego uzywasz! Ja probowalem z kilkoma darmowymi - m.in. FreeDVD,
      PCFriendly (jest na płycie Matrix) i nic z tego - komputer sie wieszal.

W niedziele sciagnalem demo PowerDVD 3.x ze strony
      www.gocyberlink.com/english/products/powerdvd/powerdvd.asp

Wesja demo dziala przez 15 minut, ale przynajmniej wiesz, co powinienes kupic ;-
      ) To by było na tyle. Albo probuj dalej z innymi darmowymi odtwarzaczami.

PS. Na wszystkie ew. glosy pt. "co ty gadasz, nie masz pojecia" itd.
      odpowiadam - byc moze, ale u mnie zadzialalo. Wiecej informacji na ten temat
      znajdziesz w najnowszym (chyba juz sierpniowym - z patefonem na okladce)
      numerze Entera.
      • Gość: Tiges Re: odtwarzanie DVD IP: 195.205.101.* 19.07.01, 11:00
        Ja kupilem odtwarzacz NEC z dolaczonym pelnym Power DVD 3.x (zaplacilem 100 zl
        wiecej) niz za odtwarzacz OEM i nie zaluje. Czasem najtansze rozwiazanie nie
        jest najlepsze.
      • Gość: MMart Re: odtwarzanie DVD IP: *.common.pl 19.07.01, 16:44
        Gość portalu: ma napisał(a):

> Do dekompresji filmow na DVD uzywa sie albo wyspecjalizowanych kart rozszerzen
        > (dekompresja sprzetowa - nie obciazajaca CPU)

Karty takie oplaca sie kupic jesli chcesz ogladac dvd na telewizorze, wtedy jest
        lepsza jakosc

> albo odbywa sie to programowo i
        > obciazany jest procesor. Wyjsciem posrednim jest wspomaganie procesora przez
        > karte graficzna (np. GeForce II, ale inne tez - ja mam GFII i dlatego
        > pamietam).

No wlasnie. Bardziej markowe karty sa dostarczane z oprogramowaniem np z
        windvd2000. Jest tak z winfastem, z gainwardem, pewnie z asusem tez i innymi
        bardziej markowymi kartami.

Ati jest np. dostarczany z Ati DVD Playerem ( tez dziala ladnie )

> Najwazniejszy jest po prostu
        > player, ktorego uzywasz! Ja probowalem z kilkoma darmowymi - m.in. FreeDVD,
        > PCFriendly (jest na płycie Matrix) i nic z tego - komputer sie wieszal.
        >

dziwne, sprobujcie na www.cdrinfo.pl, sekcja vcd / players. Poczytajcie info o
        programach

• Gość: Maciek S Re: odtwarzanie DVD - UWAGA REGION!!! IP: *.amdahl.com 19.07.01, 18:35
      Gość portalu: sebo napisał(a):

> Co zrobić żeby oglądać DVD na komputerze??
      >
      > Mam DVD-Rom i DVD player. czy potrzebuję jeszcze czegoś, bo to mi nie działa.
      > Czy potrzebuję jeszcze jakiegoś DVD decoder czy player ma to w sobie?

DVD decoder tylko przyspiesza (brak obciazenia CPU). Kazdy chyba grajek softwarowy ma wbudowany
      dekoder programowy. Jesli jednak rozpozna istniejacy dekoder sprzetowy to chyba bedzie z niego
      korzystal.

> Pomóżcie bo zwariuje. Ściągnąłem z internetu już dwa dvd polayery i nie
      > działją. co jest grane???

Czy masz pelne wersje? Zwykle na internecie sa wersje demo, ktore pozwalaja na granie tylko do 5
      minut filmu. Musisz miec kod klucza aby odblokowac a otrzymuje sie go po dokonaniu zakupu. Nieliczne
      pelne grajki DVD sa darmowe (chyba tylko niektore pod Linux''a i nie wiem jak to jest z legalnoscia tego)
      gdyz calosc otoczona restrykcjami licencyjnymi (CSS/DeCSS) a w zwizaku z tym z oplatami za licencje.

A jaka plyte odtwarzasz - z ktorego regionu? Twoj DVD player ma ograniczenia. Kazda plyta DVD jest
      przeznaczona na konkretny region. Jesli DVD player byl przestawiony do 5 razy to system (Windows) i/lub
      DVD-ROM (jesli jest standardy RPC-2) zablokuje mozliwosc zmian regionu i bedziesz mogl odtwarzac
      plyty tylko ostatnio ustawionego regionu. Innej plyty nie odtworzysz. Np. plyty na Europe (Region 2) nie
      beda mogly byc odtwarzane na DVD-ROM i oprogramowaniu playera ustawionym po raz piaty na USA
      (Region 1).

Plyty regionu 0 (caly swat) beda mogly byc odgrywane na dowolnych DVD-ROM''ach. Do takich plyt naleza:
      "Ogniem i Mieczem" oraz "Pan Tadeusz".

Jesli wsadzisz plyte innego regionu a grajek jest ustawiony na inny region to nie bedziesz mogl odtworzyc
      plyty.

Teraz jest cala droga obejsc tych zabezpieczen. Ja je polecam gdyz widze tylko interes Hollywood by
      obrabiac ludzi (a w Europie Wielka Brytania niezle zarabia jako drogi kanal zaopatrzeniowy Europy w DVD
      z filmami hollywoodzkimi regionu 2 co jest ewenementem). Polega to na tym ze ceny sa za wysokie na
      DVD w wielu regionach swiata. Np. wersje na Europe sa w tej samej cenie lub nawet drozsze a maja
      niestety gorsza wersje dzwieku (okrojone wersje surround) i mniej tzw. features. Ostatnio otrzymalem
      plyte "Gladiator" europejska jak rowniez mam jej oryginalna wersje wydana w USA. Roznica jest dosc
      duza i nieuczciwa w stosunku do Europy (plus wersja europejska filmu jest o 6 minut krotsza od
      oryginalnej).... i to mimo ze europejsak wersja ma duzo wiecej jezykow.

Jesli to sie okaze byc problemem to polecam:

1) Konwersje firmware DVD-ROM jesli byl RPC-2 a wiekszosc (99,9%) takich jest na rynku. Sa strony
      internetowe na ktorych technicy ktorzy potrafia modyfikowac firmware umieszczaja firmware
      odblokowujacy i przerabiajacy DVD-ROM do starego standardu RPC-1

lub

2) Kupic DVD-ROM w standardzie RPC-1. Mozna jeszcze takie dostac na rynku. Przykladem takiego jest
      ASUS E608 (nie najszybszy ale bardzo niezawodny i solidny).

oraz

3) Zaopatrzyc sie w oprogramowanie takie jak "RegionFree DVD" lub "DVD Genie" (trzeba juz miec
      DVD-ROM w RPC-1) w zaleznosci od tego jakiego grajka sie uzywa (np. PowerDVD, WinDVD i inne). DVD
      Genie pozwala na nieskonczona ilosc zmian regionu dopasowujac wszystko do plyty ktora chce sie
      odtworzyc. RegionFree potrafi niektore starsze grajki po prostu oszukac, ale pewnie bedzie mialo
      problemy z nowymi plytami regionu 1 zabezpieczonymi w systemie RCE.

Teraz oficjalnie ludzie ktorzy pisza firmware modyfikujacy oryginalny sa scigani przez upartych
      producentow DVD-ROM za lamanie licencji. Zreszta gwarancja na taki przerabiany DVD-ROM przepada.
      Aby znalezc miejsca na internecie gdzie panowie np. z Pioneer''a nie dopadli tych zdolnych technikow to
      trzeba nieco sie napracowac... ale mozna to zrobic (wiele razy strona odsyla do strony a ta do innej).
      Zreszta juz zamykano strony internetowe takim ludziom mimo uczciwej korespondencji z wyjasnieniami
      dla producenta. Po prostu Hollywood ma dlugie (i chyba za dlugie) rece. Chcialbym zeby kiedys ktos w
      Europie je nieco przykrocil tak jak to zrobila Nowa Zelandia (niestety NZ to za maly kraj zeby przemysl
      Hollywood sie tym przejal) uznajac ze stacjonarne grajki DVD sprzedawane tam musza byc
      wieloregionalne - inaczej sa nielegalne (ale pewnie tez istnieja i sa sprzedawane).

Pozdrawiam

P.S> Grajki dostarczane z kartami graficznymi to przewaznie nie sa grajki wyprodukowane przez
      producenta karty. Owszem nosza logo tej firmy ale tak naprawde sa to wersje OEM grajkow takich jak
      WinDVD czy PowerDVD. Przyklad? ASUS sprzedaje sowje karty NVidia z PowerDVD ktory zglasza sie jako
      ASUS player. Podobnie ma sie z ATI, ale nie rozpoznalem ktory to oryginalny grajek.
      • Gość: bondido Re: odtwarzanie DVD - UWAGA REGION!!! IP: *.jgora.dialog.net.pl 19.07.01, 19:34
        > Podobnie ma sie z ATI, ale nie rozpoznalem ktory to oryginalny gra
        > jek.

Cinemaster

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka