Dodaj do ulubionych

Stop killing game

11.07.25, 22:53
Co sądzicie na ten temat? Rzecz dotyczy nie tylko gier. Masz film w chmurze? Masz książkę w ebooku? Zapłaciłaś za niego jak za książkę w księgarni? Jutro może zniknąć. Bo tak. Teoretycznie książki i dvd też nie są wieczne. Ale zwoje z Qumran mają kilka tysięcy lat. Tekst wyryty w kamieniu przetrwa jeszcze dłużej. Z drugiej strony jaki plan biznesowy mógłby przewidzieć działalność w takim horyzoncie czasowym. Rozwiązanie przewiduje przekazanie praw własności użytkownikom którzy stworzą własne serwery, I to widzę kolejny problem. Na jakich zasadach? Może trzeba pomyśleć o tym jak o cmentarzach? Nie ma cmentarzy prywatnych. Może własność intelektualna powinna przejść w domenę publiczną...
Obserwuj wątek
    • dramatika Re: Stop killing game 12.07.25, 01:51
      tanebo0001 napisał:

> Co sądzicie na ten temat? Rzecz dotyczy nie tylko gier. Masz film w chmurze? Ma
      > sz książkę w ebooku? Zapłaciłaś za niego jak za książkę w księgarni? Jutro może
      > zniknąć. Bo tak.

Wszystko, co miało jakąkolwiek wartość, powstało zanim zlikwidowali własność prywatną gier i filmów, więc whatever.
      • tanebo0001 Re: Stop killing game 12.07.25, 08:12
        Nie sądzę
    • la_felicja Re: Stop killing game 12.07.25, 16:46
      Dlatego ja jestem staroświecka i jak mi się podoba jakiś film, to go sobie kupuję na DVD/BlueRay. Książki mam głównie papierowe. Wiem, że to wszystko może spłonąć w pożarze albo w jakiś inny sposób zginąć, ale to nadal mniejsze prawdopodobieństwo niż że ktoś przestanie udostępniać i zażyczy sobie za to nowej kasy.
      • tanebo0001 Re: Stop killing game 12.07.25, 16:58
        Ja też. A muzykę na cd/vinylach.
      • nick_z_desperacji2 Re: Stop killing game 12.07.25, 19:36
        Z grami jest ten problem, że wymagają podpięcia do serwera w większości, do facto nie ma fizycznej kopii. Poza tym, np. filmy mają tę przewagę, że jak kupisz na platformie, to oglądasz gdzie chcesz, choćby w podróży, o miejscu zajmowanym przez książki nie wspominając.
    • abria Re: Stop killing game 12.07.25, 16:52
      nie mam tego problemu: wszystko pobieram za friko jak zuckerbeg i meta, i nikomu nie place za nic

kultura.gazeta.pl/kultura/7,114528,31827330,meta-kradla-polskie-ksiazki-na-liscie-dehnel-bator-lem.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka