Dodaj do ulubionych

slot1 fcpga

IP: *.zgora.dialog.net.pl 25.12.04, 13:26
Chcę wymienić uszkodzoną płytę Sono PB1408,na której jest proc. Celeron 850 z
podkręconą szyną na 112Mhz.Ale nie wiem na jaką.Na tej płycie jest
procesor "slot1 FCPGA".Nie mogę tego rozszyfrować.Może ktoś wie na jaką płytę
zmienić,bo firma Sono.pl splajtowała.Płyta w zasadzie "chodzi",ale od czasu
do czasu przestaje.Jest chyba zimny lut.W serwisie nie mogą go jednak
zlokalizować..Proszę o pomoc w sprawie wyboru płyty.
Obserwuj wątek
    • Gość: Cornolio Re: slot1 fcpga IP: *.provider.pl 25.12.04, 17:32
      1. Twoja płyta główna to zapewne "Sono PB 1408 v2.3. Jest to plyta typu dual,
      czyli posiada dwa rodzaje złączy dla CPU. Jedno to Slot1 (SEPP) a drugie to S370
      (FC-PGA).

2. Twój procesor to Celeron 850MHz, FSB 100MHz - złącze S370(FC-PGA).

3. Jeśli interesuje Cię wymiana płyty głównej to musisz szukać płyt ze złączem
      dla CPU typu: S370(FC-PGA).

4. Z tego co napisałeś to jesteś miłośnikiem podkręcania procesorów, dlatego
      powinieneś szukać takiej płyty, która daje możliwość podkręcania FSB, najlepiej
      co 1MHz.

5. Ponieważ twoja "nowa" płyta będzie na pewno płytą używaną, to rozważyłbym
      zakup produktu Firmy ASUS. Dlaczego? Bo jest to firma o której płytach nie
      słyszałem nigdy złego słowa. Bardzo rzadko płyty tej firmy się psują, w związku
      z czym kupno używanej będzie stosunkowo najmniej ryzykowne. Zaznaczam od razu -
      Jest to moja opinia!

6. Nie podam Ci konkretnego modelu, bo jest ich dosyć sporo. Wybór należy do Ciebie.
      • kosmos_b Re: slot1 fcpga 25.12.04, 18:21
        Popieram. Asusy cusl2/tusl2 to takie kultowe płyty ;). Dobre były też MSI, na MS
        6337 spokojnie puszczałem cel 850 @ 1,13 stabilnie i bez problemów.

Oczywiscie przy zakupie uzywanej płyty z tamtego okresu koniecznie trzeba
        obejrzeć kondensatory, bo w zależnosci od rozmaitych warunków eksploatacji
        elektrolity na płytach z tamtych czasów bywały do wymiany po 2-3 latach (a na
        abitach bankowo, bo oni w ogóle montowali wadliwe przez jakiś czas).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka