Dodaj do ulubionych

Czcionki w windows 98

IP: *.toya.net.pl 03.01.05, 20:22
Mam problem z dodawaniem czcionek w WIn98. Mimo kopiowania pilku czcionki (co
doradza mi kilka osob) do folder C:\Windows\FONT nowych czionek poprostu nie
ma na liscie wyboru nawet w notatniku. Nie widzalem rowniez opcji dodaj czy
zaisntaluj czcionke
Obserwuj wątek
    • Gość: linux-bobas Re: Czcionki w windows 98 IP: *.crowley.pl 03.01.05, 21:08
      jest kilka typów czcionek m.in.True Type Fonts(.TTF),i np.postscripotowe(nie
      wiem jaki skrót),Type 1
      windows 98 chyba obsługuje tylko True Type a sam z siebie raczej nie ma
      menedzera czcionek-programu do dodawania czcionek z jakiegoś pliku-więc właśnie
      trzeba je kopiować to tego katalogu /FONT

moze tez być tak,że czcionki ktore próbujesz skopiować są z płatnej stronki i
      zabezpieczone przed kopiowaniem
      skoro nie można ich wyedytować klikając na ich plik w w98 to pewnie to
      nie .TTF,bo TTF-y nawet "goły"w 98 pokazuje ale chyba w okienku exploratora
      windows po prostu,jako podgląd

jak chcesz jakiś program do ustawiania czcionek,dodawania i przeglądania to
      poszukaj na www.google.pl wpisując windows menedżer czcionek, możesz
      dodać freeware,np.:
      www.idg.pl/ftp/kategoria/pc_35/grafika/obs%C5%82uga%20czcionek.html
      programy.onet.pl/programy.html?q=czcionek
      www.chip.pl/arts/archiwum/n/printversion/printversion_49008.html
    • Gość: piecyk gazowy Re: Czcionki w windows 98 IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 03.01.05, 21:18
      Panel sterowania -> Czcionki - menu Plik -> Zainstaluj nową czcionkę.

Kopiowanie działało CHYBA w Windows 3.1x.
      • Gość: linux-bobas Re: Czcionki w windows 98 IP: *.crowley.pl 03.01.05, 21:50
        akurat jestem na win98 i u mnie takowej opcji w Panel sterowania>czcionki(skrót)
        >menu Plik ->zainstaluj nowa czcionkę-nie ma(na starej instalce miałysmy z
        obrazu dysku kuzyna,który instalował 1x system,jakiś menedżer czcionek i wtedy
        chyba była taka opcja,a teraz nie ma,więc raczej win 98 jej nie ma i trzeba
        kopiować foldery czcionek-zresztą w linux poza menedżerem też można instalować
        czcionki kopiując odpowiednie pliki czcionki np.ściągnięte z netu a potem
        przekleić do folderu z czcionkami)
        • Gość: piecyk gazowy Re: Czcionki w windows 98 IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 03.01.05, 22:14
          Gość portalu: linux-bobas napisał(a):

> akurat jestem na win98 i u mnie takowej opcji w Panel sterowania>czcionki(s
          > krót)
          > >menu Plik ->zainstaluj nowa czcionkę-nie ma(na starej instalce miałysm
          > y z
          > obrazu dysku kuzyna,który instalował 1x system,jakiś menedżer czcionek i
          wtedy
          > chyba była taka opcja,a teraz nie ma,więc raczej win 98 jej nie ma

Folder C:\Windows\Fonts musi posiadać atrybut "systemowy".
          • Gość: linux-bobas Re: Czcionki w windows 98 IP: *.crowley.pl 03.01.05, 23:11
            niestety ale jest systemowy,jest "ptaszek" w okienku i okno jest nieaktywne(ale
            to chyba normalnie,stanie się pewnie aktywne,gdyby zmienić zaznaczenie na inną
            opcję;)
            nie wiem czemu,ale u mnie nie ma instalatora czcionek,a chyba było jakieś
            narzedzie właśnie gdy kuzyn informatyk robił instalkę wg swojego wtedy
            systemu,i System mechanic był,i skrót na pulpicie do Zamknij system),ale
            siostrze to nie potrzebne,a w linux już prawie wszystko jest na CD instalkach:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka