adriankr23 07.01.05, 15:59 Mam Mandrake 10 i zauważyłem że moja pamięć jest strasznie zapchana jakimiś programami. Mam 512MB RAM'u a wolnej pamięci jest mniej niż 100MB!!!! O co tu chodzi? Czyżby linux był tak pamięciożerny? Link Zgłoś Obserwuj wątek
hanatol Re: Mandrake problem z pamięcią 07.01.05, 16:45 Linux - nie, niektóre programy - tak. Link Zgłoś
user0001 Re: Mandrake problem z pamięcią 07.01.05, 17:36 Czym sprawdzałeś zajętość pamięci? Użyłeś w terminalu polecenia free? i spojrzałeś na wartość po odjęciu buforów i cache. Sprawa wygląda następująco: niewykorzystana pamięć (ta która jest stale wolna), to pamięć za którą przepłaciłeś przy zakupie komputera. Pamięć która nie jest wykorzystywana przez załadowane programy w GNU/Linuksie jest używana jako bufory do operacji dyskowych, i przechowywanie ostatnio używanych bibliotek, to powoduje że GNU/Linux wydaje się pamięciożerny. Tak na prawdę, to jeśli jakiś program zarząda więcej pamięci, bufory i cache mogą być zwolnione. Link Zgłoś
kell99 Re: Mandrake problem z pamięcią 07.01.05, 17:58 ludzie dalej mysla w kategoriach windowsiarskich, gdzie kazdy bajt zajety jest zmarnowany przez system, zajety na wiecznie nieoddanie;) chociaz w xp to nie jest juz problemem, nie rozumiem jak mozna korzystac z programow 'zwalniajacych' pamiec.. jednak xp fatalnie dziala przy 128MB, miale okazje sie o tym niedawno przekonac. Link Zgłoś