Dodaj do ulubionych

Excel pomocy

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.05, 09:54
Mam zadanie do zrobienia w Excelu i nie wiem jaką funkcję wstawić. Zadanie
polega na tym, że w pustym arkuszu co druga komórka ma być szara. Pomocy i z
góry wielkie dzięki
Obserwuj wątek
    • chiczkok Re: Excel pomocy 10.01.05, 14:01
      nie wiem jak to się fachowo robi.
      ja bym zrobił tak:
      zaznacz wiersze, potem
      format / autoformatowanie / wybierz Lista 1
      w opcjach obok odznacz wszystko oprócz deseni
      i bęc.
      • Gość: Dziewczyna Re: Excel pomocy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.05, 23:08
        dzięki za radę, ale to jednak nie działa tak jak powinno. Może ktoś jeszcze ma
        jakieś pomysły??
        • Gość: sa Re: Excel pomocy IP: *.129.240.220.lns02-wick-bne.dsl.comindico.com.au 11.01.05, 07:19
          wcisnij Ctrl i myszka wybiezr potrzebne komorki,
          wypelnij kolorem (ikonka z wiaderkiem farby) :)))
    • md0512 Re: Excel pomocy 11.01.05, 07:49
      Cześć !!

Jak to ma być? W słupku, szary co drugi wiersz czy w układzie szachownicy?
      Najszybciej - nagraj sobie odpowiednie makro, przypisz do kombinacji klawiszy
      (np. Ctrl + A) a później wciskaj te klawisze tyle razy aż pomalujesz odpowiedni
      obszar. O ile pamiętam - da się to zrobić programem albo jakąś funkcją ale
      musiałbym pomyśleć nad tym (nie w tej chwili).
      Acha, jak już nagrasz makro, to możesz zamknąć polecenia formatowania w pętli
      (pętlach) for - wtedy polecenie zostanie powtórzone odpowiednią ilość razy...
      • Gość: t Re: Excel pomocy IP: *.crowley.pl 11.01.05, 08:28
        Exela ma słabo opanowanego, dlatego podam Ci sposób laika. W kolumnie A1
        napisz „a”, w kolumnie A2 „b”, zaznacz i skopiuj ten układ do końca kolumny.
        Zaznacz kolumnę A i z menu narzędzia wybierz autofiltr. Wciśnij Ctrl + A w
        autofiltrze zaznacz aby pokazał „a” dajesz ponownie Ctrl + A i wybierasz
        kolor wypełnienia który Cię interesuje. W menu narzędzia odznaczasz autofiltr.
        Pozostaje już tylko usunięcie z kolumny A literek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka