Gość: Dziewczyna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.05, 09:54 Mam zadanie do zrobienia w Excelu i nie wiem jaką funkcję wstawić. Zadanie polega na tym, że w pustym arkuszu co druga komórka ma być szara. Pomocy i z góry wielkie dzięki Link Zgłoś Obserwuj wątek
chiczkok Re: Excel pomocy 10.01.05, 14:01 nie wiem jak to się fachowo robi. ja bym zrobił tak: zaznacz wiersze, potem format / autoformatowanie / wybierz Lista 1 w opcjach obok odznacz wszystko oprócz deseni i bęc. Link Zgłoś
Gość: Dziewczyna Re: Excel pomocy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.05, 23:08 dzięki za radę, ale to jednak nie działa tak jak powinno. Może ktoś jeszcze ma jakieś pomysły?? Link Zgłoś
Gość: sa Re: Excel pomocy IP: *.129.240.220.lns02-wick-bne.dsl.comindico.com.au 11.01.05, 07:19 wcisnij Ctrl i myszka wybiezr potrzebne komorki, wypelnij kolorem (ikonka z wiaderkiem farby) :))) Link Zgłoś
md0512 Re: Excel pomocy 11.01.05, 07:49 Cześć !! Jak to ma być? W słupku, szary co drugi wiersz czy w układzie szachownicy? Najszybciej - nagraj sobie odpowiednie makro, przypisz do kombinacji klawiszy (np. Ctrl + A) a później wciskaj te klawisze tyle razy aż pomalujesz odpowiedni obszar. O ile pamiętam - da się to zrobić programem albo jakąś funkcją ale musiałbym pomyśleć nad tym (nie w tej chwili). Acha, jak już nagrasz makro, to możesz zamknąć polecenia formatowania w pętli (pętlach) for - wtedy polecenie zostanie powtórzone odpowiednią ilość razy... Link Zgłoś
Gość: t Re: Excel pomocy IP: *.crowley.pl 11.01.05, 08:28 Exela ma słabo opanowanego, dlatego podam Ci sposób laika. W kolumnie A1 napisz „a”, w kolumnie A2 „b”, zaznacz i skopiuj ten układ do końca kolumny. Zaznacz kolumnę A i z menu narzędzia wybierz autofiltr. Wciśnij Ctrl + A w autofiltrze zaznacz aby pokazał „a” dajesz ponownie Ctrl + A i wybierasz kolor wypełnienia który Cię interesuje. W menu narzędzia odznaczasz autofiltr. Pozostaje już tylko usunięcie z kolumny A literek. Link Zgłoś