Gość: qaz IP: *.katowice.pik-net.pl 20.01.05, 08:15 Prosze sie nie smiac ale naprawde nie rozumiem - bo nigdy nie miałem potrzeby zastosowania... ale... do czego przydaje sie naped wirtualny? Tylko do gier? Pozdrawiam Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: autor x Re: Naped wirtualny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 08:33 To taki napęd który emuluje prawdziwy apęd cd lub dvd. Przez system jest widziany jako kolejny Uzradzenie z wymiennym nośnikiem. W takim napędzie montuje się (przypina do niego) jakiś obraz płyty np. obraz ISO płyty z grą. Nie tzreba w tym wypadku wypalać obrazu na nośnik cd/dvd by z niego normlanie korzystać. Link Zgłoś
Gość: qaz Re: Naped wirtualny IP: *.katowice.pik-net.pl 20.01.05, 10:12 dzięki :) Hmmm... no to mam jeszcze jedno pytanko... Nie mam w kompie dvd. Czy mozliwe jest zainstalowanie wirtualnego dvd? Chodzi mi o sytuacje kiedy chciałbym cos uruchomic/skopiowac z płytki dvd (oczywiscie w przypadku kopiowania zakładam ze to "cos" na dvd musiałoby miec mniej niz 700 MB)? Link Zgłoś
user0001 To zupełnie nie tak. 20.01.05, 10:23 Napęd wirtualny nie ma nic wspólnego z odczytywaniem płyt DVD. Napęd wirtualny to program który może przedstawić systemowi zapisany na dysku "obraz płyty", jako urządzenie do odczytu "a czasem nawet zapisu". Program taki nie zmienia nic w sprzęcie. Twoje CD pozostaje dalej CD, i nic (poza wymianą sprzętu) tego nie zmieni. Do odczytu DVD potrzebny jest inny laser. Napęd wirtualny (po GNU/Linuksowemu "loop device") może być wykorzystywany do wyciągnięcia z obrazu płyty potrzebnych plików bez wypalania jej, albo do sprawdzenia czy poprawnie przygotowałem płytę do wypalenia. Link Zgłoś
Gość: qaz Re: To zupełnie nie tak. IP: *.katowice.pik-net.pl 20.01.05, 10:33 pliki z obrazu płyty moge wyciągnąc uzywając innych programow (UltraIso, WinISo) lub wtyczek (np. do Total Commandera). Czyli taki naped to tylko inna alternatywa do tego samego? Link Zgłoś
Gość: gość Jeszcze jedno zastosowanie IP: 212.191.169.* 20.01.05, 10:36 Niektore programy, na przykład słowniki na płytach CD, wymagają do działania, by oryginalna płyta znajdowała się w napędzie. To dość uciążliwe, bo blokuje napęd, a ten z kolei lubi nieraz się kręcić, robiąc hałas. W takiej sytuacji robimy obraz płyty i odpalamy słownik w wirtualnym napędzie. Wszystko chodzi jak złoto, a fizyczny napęd jest wolny. Link Zgłoś
Gość: qaz Re: Jeszcze jedno zastosowanie IP: *.katowice.pik-net.pl 20.01.05, 10:41 ech... jestem zielony w tych wirtualnych napedach... a jak sie uruchamia z takiego napedu? Powiedzmy ze mam juz plik *.bin lub *.iso ? Link Zgłoś
swissman Re: Jeszcze jedno zastosowanie 20.01.05, 12:21 Gość portalu: qaz napisał(a): > ech... jestem zielony w tych wirtualnych napedach... a jak sie uruchamia z > takiego napedu? Powiedzmy ze mam juz plik *.bin lub *.iso ? do pliku bin przewaznie potrzebujesz jeszcze pliku cue, mozesz miec tez koncowki nrg oraz pare innych... w zaleznosci jaki masz program do montowania wirtualnych napedow robi sie to inaczej... ja uzywam daemon tools gdzie mozesz podpiac do czterech wirtualnych dyskow albo alcohol 120%... powiedzmy ze masz na dysku D plik *.iso.... normalnie po zainstalowaniu daemon tools wlacza sie przy starcie systemu i na belce dolnej po prawej stronie masz ikonke.... klikasz na to i po prostu wybierasz odpowiednia opcje.... nie mam programu w pracy, wiec nie powiem dokladnie jak to sie nazywa ale jest to pierwsza mozliwosc od gory.... po paru sekundach, w zaleznosci czy kazales mu przy instalacji zainstalowac np 4 wirtualne dyski, na dysku powiedzmy F pokaze ci sie w windows explorer ze tam jest cos nowego.... tak jakbys wsadzil plyte CD do napedu F.... potem mozesz albo zainstalowac program, ktory tam masz albo ogladac np film, ktory sciagnales z netu upakowany w dwoch plikach bin i cue... czy uzywac tego jako bank danych w programach jak np elektroniczne ksiazki telefoniczne czy encyklopedie.... w alcoholu tez to jest dosyc proste... wpisz sobie w guglu np alcohol 120% opis działania i znajdziesz opis... to naprawde nietrudne... Link Zgłoś
Gość: qaz Re: Jeszcze jedno zastosowanie IP: *.katowice.pik-net.pl 20.01.05, 12:50 ok, dzięki :) to chyba naprawde bywa przydatne wiec musze sie wciągnąc :) Link Zgłoś