Dodaj do ulubionych

Koniec wolnego oprogramowania?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.05, 03:23
Co o tym myślicie?
mlodzi.app.org.pl/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=54&mode=thread&order=0&thold=0
Obserwuj wątek
    • Gość: petent Re: Koniec wolnego oprogramowania? IP: *.bisoft.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.05, 06:07
      Niedługo ziemniaków legalnie nie będzie można ugotować w stołówce.Potrzebny będzie patent
    • diabel.tasmanski niektóre algorytmy powinny być chronione patentami 05.02.05, 11:34
      Jak jakaś firma zatrudni mase ludzi żeby np. opracowć algorytm kompresji ,
      szyfrowania itp.
      Wprowadzi produkt na rynek , a ktoś inny skorzysta z tego algorytmu nie ponosząc
      żadnych kosztow jego uzyskania to nie jest uczciwe.
      • b00g13 Re: niektóre algorytmy powinny być chronione pate 05.02.05, 12:11
        A inna firma zatrudni masę prawników, żeby opracować metodę opatentowania
        dwukliku/hotlinków/thumbnaili itp
        I opatentuje.

Ja osobiście czekam, aż pewna duża korporacja ogłosi, że chce opatentować "if
        then goto".
        • Gość: tswiercz Re: niektóre algorytmy powinny być chronione pate IP: *.kolornet.pl / *.kolornet.pl 05.02.05, 13:06
          Jeżeli mają opatentować goto to jestem jak najbardziej za :-)
          Ale zastanawia mnie jedna rzecz. Przecież ta masa specjalistów jak już wymyśli
          ten algorytm kompresujący, to przecież nie ogłosi go wszystkim na jakiej
          zasadzie działa. A jak ktoś sam wymyśli identyczny, to dlaczego on nie może
          sobie z niego korzystać. To tak jakby ktoś nauczył się czytać i zakazał nauki
          innym. Albo dlaczego Ford nie opatentował samochodów??
          • diabel.tasmanski Re: niektóre algorytmy powinny być chronione pate 05.02.05, 13:28
            Tak nie ogłosi.
            Ale reverse enenering i po tygodniu ma sie algorytm.

> .... A jak ktoś sam wymyśli identyczny, to dlaczego on nie może
            > sobie z niego korzystać. To tak jakby ktoś nauczył się czytać i zakazał nauki
            > innym

Tak jak skseruje książke to też moge twierdzić że ją napisałem
            Po to są patenty żeby chronić prawa autorów. Jak ktoś wymyśli coś dobrego to
            niech to opatentuje.
            • Gość: galilleo Re: niektóre algorytmy powinny być chronione pate IP: *.west.biz.rr.com 05.02.05, 18:20
              diabel.tasmanski napisał:

> Tak jak skseruje książke to też moge twierdzić że ją napisałem
              > Po to są patenty żeby chronić prawa autorów. Jak ktoś wymyśli coś dobrego to
              > niech to opatentuje.

Coooooooooooooooooooooooo?

co ma xerowanie do pisania?

Czlowieku opamietaj sie!

LOGIKI nie wolno pozwolic opatentowac.

Widze ze nie myslisz, ktos ma juz patent na twoje myslenie!

Ja bym z checia opatentowal pozycje palcow na myszce!
        • diabel.tasmanski Re: niektóre algorytmy powinny być chronione pate 05.02.05, 13:24
          > A inna firma zatrudni masę prawników, żeby opracować metodę opatentowania
          > dwukliku/hotlinków/thumbnaili itp
          Dlatego istnieje urząd patentowy zeby takie sytuacje sie nie zdarzały.

A nie uważasz że jeżeli leki są patentowane to algorytmy także powinny byc
          patentowane. Przecież to jest bardzo podobna sytuacja.

> Ja osobiście czekam, aż pewna duża korporacja ogłosi, że chce opatentować "if
          > then goto
          CO TO JEST ? Nie bede tego komentował.

• Gość: Dzielmy się Ale żeś przykładem rzucił. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.05, 17:57
            diabeł napisał:

> A nie uważasz że jeżeli leki są patentowane to algorytmy także powinny byc
            > patentowane. Przecież to jest bardzo podobna sytuacja.

Leki są patentowalne, ale widzę co dzięki temu "osiągneliśmy". Botaga północ
            inwestuje w tworzenie leków, a na biednym południu dziesiątki tysięcy ludzi
            umierają bo zysk koncernów farmaceutycznych jest ważniejszy od ich życia.

Według mnie, to właśnie jest WYPACZENIEM.
            • Gość: galilleo Re: Ale żeś przykładem rzucił. IP: *.west.biz.rr.com 05.02.05, 18:24
              > diabeł napisał:
              >
              >
              > Leki są patentowalne, ale widzę co dzięki temu "osiągneliśmy". Botaga północ
              > inwestuje w tworzenie leków, a na biednym południu dziesiątki tysięcy ludzi
              > umierają bo zysk koncernów farmaceutycznych jest ważniejszy od ich życia.
              >
              > Według mnie, to właśnie jest WYPACZENIEM.

Wiekszosc osob umiera ZATRUTA po przez leki, a nie z braku ich.

Tak naprawde to wiekszosc lekow ma o wiele grozniejsze efekty uboczne
              niz te efekty lecznicze.
              Firmy farmaceutyczne rocznie zabijaja wiecej osob niz lecza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka