Gość: michał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.05, 03:23 Co o tym myślicie? mlodzi.app.org.pl/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=54&mode=thread&order=0&thold=0 Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: petent Re: Koniec wolnego oprogramowania? IP: *.bisoft.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.05, 06:07 Niedługo ziemniaków legalnie nie będzie można ugotować w stołówce.Potrzebny będzie patent Link Zgłoś
diabel.tasmanski niektóre algorytmy powinny być chronione patentami 05.02.05, 11:34 Jak jakaś firma zatrudni mase ludzi żeby np. opracowć algorytm kompresji , szyfrowania itp. Wprowadzi produkt na rynek , a ktoś inny skorzysta z tego algorytmu nie ponosząc żadnych kosztow jego uzyskania to nie jest uczciwe. Link Zgłoś
b00g13 Re: niektóre algorytmy powinny być chronione pate 05.02.05, 12:11 A inna firma zatrudni masę prawników, żeby opracować metodę opatentowania dwukliku/hotlinków/thumbnaili itp I opatentuje. Ja osobiście czekam, aż pewna duża korporacja ogłosi, że chce opatentować "if then goto". Link Zgłoś
Gość: tswiercz Re: niektóre algorytmy powinny być chronione pate IP: *.kolornet.pl / *.kolornet.pl 05.02.05, 13:06 Jeżeli mają opatentować goto to jestem jak najbardziej za :-) Ale zastanawia mnie jedna rzecz. Przecież ta masa specjalistów jak już wymyśli ten algorytm kompresujący, to przecież nie ogłosi go wszystkim na jakiej zasadzie działa. A jak ktoś sam wymyśli identyczny, to dlaczego on nie może sobie z niego korzystać. To tak jakby ktoś nauczył się czytać i zakazał nauki innym. Albo dlaczego Ford nie opatentował samochodów?? Link Zgłoś
diabel.tasmanski Re: niektóre algorytmy powinny być chronione pate 05.02.05, 13:28 Tak nie ogłosi. Ale reverse enenering i po tygodniu ma sie algorytm. > .... A jak ktoś sam wymyśli identyczny, to dlaczego on nie może > sobie z niego korzystać. To tak jakby ktoś nauczył się czytać i zakazał nauki > innym Tak jak skseruje książke to też moge twierdzić że ją napisałem Po to są patenty żeby chronić prawa autorów. Jak ktoś wymyśli coś dobrego to niech to opatentuje. Link Zgłoś
Gość: galilleo Re: niektóre algorytmy powinny być chronione pate IP: *.west.biz.rr.com 05.02.05, 18:20 diabel.tasmanski napisał: > Tak jak skseruje książke to też moge twierdzić że ją napisałem > Po to są patenty żeby chronić prawa autorów. Jak ktoś wymyśli coś dobrego to > niech to opatentuje. Coooooooooooooooooooooooo? co ma xerowanie do pisania? Czlowieku opamietaj sie! LOGIKI nie wolno pozwolic opatentowac. Widze ze nie myslisz, ktos ma juz patent na twoje myslenie! Ja bym z checia opatentowal pozycje palcow na myszce! Link Zgłoś
diabel.tasmanski Re: niektóre algorytmy powinny być chronione pate 05.02.05, 13:24 > A inna firma zatrudni masę prawników, żeby opracować metodę opatentowania > dwukliku/hotlinków/thumbnaili itp Dlatego istnieje urząd patentowy zeby takie sytuacje sie nie zdarzały. A nie uważasz że jeżeli leki są patentowane to algorytmy także powinny byc patentowane. Przecież to jest bardzo podobna sytuacja. > Ja osobiście czekam, aż pewna duża korporacja ogłosi, że chce opatentować "if > then goto CO TO JEST ? Nie bede tego komentował. Link Zgłoś
Gość: Dzielmy się Ale żeś przykładem rzucił. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.05, 17:57 diabeł napisał: > A nie uważasz że jeżeli leki są patentowane to algorytmy także powinny byc > patentowane. Przecież to jest bardzo podobna sytuacja. Leki są patentowalne, ale widzę co dzięki temu "osiągneliśmy". Botaga północ inwestuje w tworzenie leków, a na biednym południu dziesiątki tysięcy ludzi umierają bo zysk koncernów farmaceutycznych jest ważniejszy od ich życia. Według mnie, to właśnie jest WYPACZENIEM. Link Zgłoś
Gość: galilleo Re: Ale żeś przykładem rzucił. IP: *.west.biz.rr.com 05.02.05, 18:24 > diabeł napisał: > > > Leki są patentowalne, ale widzę co dzięki temu "osiągneliśmy". Botaga północ > inwestuje w tworzenie leków, a na biednym południu dziesiątki tysięcy ludzi > umierają bo zysk koncernów farmaceutycznych jest ważniejszy od ich życia. > > Według mnie, to właśnie jest WYPACZENIEM. Wiekszosc osob umiera ZATRUTA po przez leki, a nie z braku ich. Tak naprawde to wiekszosc lekow ma o wiele grozniejsze efekty uboczne niz te efekty lecznicze. Firmy farmaceutyczne rocznie zabijaja wiecej osob niz lecza. Link Zgłoś