Gość: mikolaj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.05, 19:31 Mam w domu stale lacze i chcialbym miec internet na komputerze, ktory nie jest podpiety zadnym kablem. jest jakas karta sieciowa ktora mi to umozliwi? Wiem, ze w laptopie cos takiego jest. Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: adv Re: Karta sieciowa. IP: *.crowley.pl 27.02.05, 19:46 To sie nazywa siec bezprzewodowa. WiFi. Zeby podpiac sie do istniejacej juz sieci kabelkowej, musisz miec tzw Punkt Dostepowy. To jest urzadzenie ktore zamienia sygnal w sieci na radio. A z drugiej strony, w komputerze (nie tylko w notebookach) trzeba posiadac karte bezprzewodowa. O ile w nowszych notebookach jest ona juz wbudowana (Centrino) o tyle w stacjonarnych kompach oraz w starszych notebookach tzra ja sobie dokupic. Do Stacjonarnego komputera dokupujesz karte na PCI, a do notebooka - PCMCIA. Mozna tez znalezc rozwiazania oparte na USB, trudniejsze w konfiguracji, ale za to praktyczniejsze - podpiecie do komputera przez USB nie zmusza do rozkrecania obudowy jak to sie dzieje w przypadku PCI, no i mozna takiego prztyzcka USBowego wykorzystywac w roznych miejscach. Wazna jest predkosc dzialania sieci bezprzewodowej. Najbardziej rozpowszechniona w tej chwili jest 11 Mbit, mozna juz kupic urzadzenia pracujace z predkoscia 54 Mbit, a ostatnio mialem w rekach karte do notebooka na ktorej bylo napisane 108 Mbit... Link Zgłoś