Dodaj do ulubionych

Problem z głośnikami :(

06.03.05, 16:40
Dzień dobry !
Chciałem połączyć komputer z wieżą w celu uzyskania fajniejszego dźwięku, więc kupiłem kabelek, łączę a tu nie gra. Od komputera jest wyjście jack a w wieży Din. Czy poza połączeniem kablem robi się coś jeszcze ?
Dzięki za odpowiedź ;)
PZDR

Obserwuj wątek
    • Gość: Kamil Re: Problem z głośnikami :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.05, 17:48
      w wierzy musisz podłączyć do Imput (wejście) przeważbnie 2x chinch (pray, lewy
      kanał) z tyłu wierzy i ustwić taką opcje na wierzy, żeby odtwarzała dźwięk z
      imputa (u mnie na tehniksie to jest aux) pozdrawiam
    • Gość: Piotrmoto Re: Problem z głośnikami :( IP: 193.29.207.* 06.03.05, 20:02
      Spoko, to to wiem, tylko, że moja wieża to jest Unitra i tam można pomarzyć o czinczach. Są same diny. Czy to znaczy, że mogę sobie pomarzyć o fajnym dźwięku ?
      PZDR
      • Gość: Kamil Re: Problem z głośnikami :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.05, 22:38
        Nie napewno możesz, tylko musisz ustawic swoją "unitrę", upewnić się że jest
        podłączony kom to wejścia w wierzy (mikrofon odpada;/), bo wkompie na bank się
        nic nie ustawia [może kupiłeś zły kabel:?)
      • Gość: w++ Re: Problem z głośnikami :( IP: *.ruda-slaska.sdi.tpnet.pl 06.03.05, 22:42
        Gość portalu: Piotrmoto napisał(a):

> Spoko, to to wiem, tylko, że moja wieża to jest Unitra i tam można pomarzyć o
        > czinczach. Są same diny. Czy to znaczy, że mogę sobie pomarzyć o fajnym dźwięku
        > ?

Nie załamuj się :))
        Oczywiście że dzwięk nawet na takiej wieży jest o niebo lepszy niż z typowych
        komputerowych plastikowych głośniczków. Połączenie jest proste, używa się
        jakiegoś wejścia np. magnetofonowe, gramofon (zwykły, nie z wkładką
        magnetyczną), tuner czy aux. W przypadku złącz din występuje mały problem, który
        widac u ciebie wystąpił. W takim wtyku jest 5 bolców i są 2 główne sposoby
        połączenia sygnału stereo w zależności od kierunku sygnału (ten kabel który masz
        może być akurat dobry do przeniesienia sygnału z wieży do karty dźwiękowej na
        line-in, ale nie o to Ci chodzi). Albo środkowy jako masa a sygnały 2 kanałów
        stereo idą na dwa lewe, albo na prawe bolce.
        Proponuję test, przełączasz wieże na granie z wejścia j/w, ustawiasz nie za dużą
        głośność (!!), bierzesz rozprostowany spinacz lub podobny przedmiot i trzymając
        w palcach wkładasz w te boczne dziurki w gniazdach. Jeśli trafisz na dziurki,
        gdzie wyraźnie słychać buczenie z głośników osobno lewego i prawego, to patrzysz
        czy we wtyczce kabla który kupiłeś są do odpowiednich pinów przylutowane
        kabelki. Jeśli nie to dajesz jakiemuś koledze z lutownicą do przelutowania.
        Można oczywiście bardziej naukowo ;))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka