Dodaj do ulubionych

Co mi spowolnilo komputer...POMOCY

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.05, 00:24
Przeskanowalem komputer chyba wszystkim dostempnym na rynku poczawszy od anty-
wir. do aware(przed skanem uaktualnialem) zaden program nie wykryl wirusa
robaczka czy szpiega... A komputer pracuje mi jakby nie mial np. ramu bardzo
dlugo laduje mi sie system jeszcze dluzej zamyka... Wszystko mozolnie sie
otwiera... Prosze o pomoc! Z ÓRY DZIEKI
Obserwuj wątek
    • Gość: weldon Re: Co mi spowolnilo komputer...POMOCY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.05, 08:09
      Zacznij od Ctrl+Alt+Delete > procesy.
      Tam zobacz, co najbardziej absorbuje twój sprzęt.
      • Gość: niktabc@vp.pl Re: Co mi spowolnilo komputer...POMOCY IP: *.toya.net.pl 13.03.05, 11:13
        a tem,peratrury?? ile ma procek i płyta??
        • Gość: fazol Re: Co mi spowolnilo komputer...POMOCY IP: *.net / *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.05, 22:56
          jak masz xp to sobie w dysku lokalnym(najczęściej C)daj windows/prefetch i
          wszystko usuń,,i wejdz na document and setting/na swojego kompa/ustawienia
          lokalne/wyczyść historie,temp i temrporary internet files napewno ci troche
          przzyśpieszy kompa
    • Gość: kamil Re: Co mi spowolnilo komputer...POMOCY IP: *.dsl.bcvloh.ameritech.net 13.03.05, 16:29
      sciagnij sobie EasyCleaner i wyczysc kompa ylko w zakladce niepotrzebne zaznacz
      wszsytkie punkty zeby czyscil
      powodzenia
      • Gość: KUMPEL_19 Re: Co mi spowolnilo komputer...POMOCY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.05, 21:32
        Przeskanowalem go easy clinerem ad-aware posciagalem i uaktualniłem wszystkie te
        programy nic nie znalazły robilem defragmentacje nie wiem co jeszcze ale nic nie
        dalo w kazdym razie :( nie mam pojecia jak macie jakies pomysly to prosze
        piszcie !!!
    • doomboy Re: Co mi spowolnilo komputer...POMOCY 15.03.05, 23:53
      Skoro nie wirusy i trojany spowalniają system to być może ...

1) Na Pulpicie masz jakiś duży plik (filmy, muzyka). Wówczas przenieś te pliki
      w inne miejsce. Im mniej na pulpicie katalogów i plików (plików a nie skrótów)
      tym lepiej. "Wypasiony" profil w XP będzie się ładował jak telewizor na
      paluszki (jak nie wiesz co zajmuje ci tak dużo miejsca w profilu Xp to
      skorzystaj z EasyCleaner`a, fajnie pokazuje ile co zajmuje miejsca za pomocą
      wykresów kołowych).
      2) Być może masz sporo programów, które ładują Ci się przy starcie i działają w
      tle, spowalniając system (komunikator + program p2p + download manager +
      program antywirusowy + program adware + firewall + inne dodatkowe aplikacje,
      taki zestaw skutecznie potrafi "zamulić" komputer). Powyłączaj niepotrzebnie
      używane programy, aby nie uruchomiały się automatycznie przy starcie - wówczas
      widnieją w tray`u (możesz to zrobić w ustawieniach danego programu, ale również
      poprzez Start/Uruchom/Msconfig przejdź na zakładkę Uruchamianie i odznacz
      odpowiednie wpisy). Nieybdne minimum to firewall i antywirus.
      3) Mocno działanie systemu spowalnia program antywirusowy (coś za coś). Jeżeli
      masz Nortona to radzę zmienić na innego antywirusa, bo Norton Antyvirus
      okrutnie spowalnia cały system.
      4) Jezeli używasz XP, to powyłączaj niepotrzebne usługi działające w tle.
      Jakie? Więcej szczegółów na ten temat:
      www.agavk.p9.pl/strony/xp_ram_02.php
      5) Wyczyść tempy i niepotrzebne wpisy w rejestrze (za pomocą EasyCleaner`a),
      przeprowadź defragmentację dysku.
      6) Bardzo duża ilość czcionek w systemie? Co za dużo to nie zdrowo. Nie używaj
      również tapety na pulpit (co prawda niewiele poprawi to szybkość uruchamiania,
      ale zawsze na +).
      7) Jeżeli używasz Windows`a 98 możesz pokusić się o ręczne ustawienie pamięci
      wirtualnej:
      www.agavk.p9.pl/strony/win_przyspieszanie.php
      8) Nigdy nie możesz mieć pewności, że twój system jest wolny od trojanów (np.
      trojana iosdt nie wykrył mi ani spyboot ani Norton). Dlatego: przeskanuj
      komputer skanerem antywirusowym online oraz !!! otwórz menedżer zadań Windows
      (naciśnij ctrl+alt+del) i przejdź na zakładkę procesy i sprawdź czy jakiś inny
      proces niż "proces bezczynności systemu" absorbuje dużo zasobów systemowych.
      9) Punkt profilaktyczny :-): korzystaj z Firefoxa/Opery i Thunderbirda (zamiast
      IE i outlook`a) i instaluj aktualizacje do Windowsa.
      I tyle moich przemyśleń na ten temat :-)

PS. Niestety nie napisałeś jakiego systemu operacyjnego używasz, ile masz ramu
      i jakiego procka - a to dość istotne "szczegóły" :-)
      ---
      Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka