Dodaj do ulubionych

Kopiowanie CD

IP: *.wh20.tu-dresden.de 15.06.02, 18:01
Skopiowalem plyte Linuxa (Suse 8.0) ale z kopii nie chce mi sie bootowac. Czy
cos sie nie przegralo??? Do wypalania uzywam Nero
Obserwuj wątek
    • Gość: Maestro Re: Kopiowanie CD IP: *.wh20.tu-dresden.de 15.06.02, 18:18
      pomocyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy
      • princepolo Re: Kopiowanie CD 16.06.02, 05:25
        A skopiowałeś płytę (plik po pliku) czy OBRAZ płyty?!?
        Na wszelki wypadek wyłącz w NERO opcję JOLIET (system plików), pozostań przy
        ISO 9660 i NIE ZMIENIAJ NAZWY płyty!!! Każda ingerencja, nawet zmiana jednego
        bitu - może przesunąć sektor boot na kopii i wtedy masz płytę unboot :)
        Z ciekawości - możesz podejrzeć pierwszych 25 sektorów w oryginale i porównać z
        kopią, w programie WinISO...
    • Gość: Artur Re: Kopiowanie CD IP: *.sasknet.sk.ca 15.06.02, 19:22
      Gość portalu: Maestro napisał(a):

> Skopiowalem plyte Linuxa (Suse 8.0) ale z kopii nie chce mi sie bootowac. Czy
      > cos sie nie przegralo??? Do wypalania uzywam Nero

Czasem cos sie moze nie przegrac. Ja uzywam Clone CD do kopiowania a Nero raczej
      do komponowania nowych dyskow. W Clone CD trzeba wylaczyc wszystkie ograniczenia
      na raportowanie bledow - bowiem producenci dyskow czesto zalaczaja rozne wtrety
      do programow, ktorych po prostu skopiowac sie nie da, ale i nie potrzeba. Zwykle
      programy kopiujace sie jednak czesto na tychze wtretach zatykaja.
      Tak wiec kopiuje uzywajac Clone CD i ignoruje wszystkie reading errors. Jak dotad
      (odpukac) wszysko poszlo dobrze, a z Nero w przeszlosci roznie bywalo.
      • Gość: Maestro Re: Kopiowanie CD IP: *.wh20.tu-dresden.de 15.06.02, 19:41
        Spoko, sprobuje. Dzieki za rade.Pozdrowina dla Ciebie Artur
    • Gość: beldin Re: Kopiowanie CD IP: *.opole.dialup.inetia.pl 15.06.02, 20:28

Nie jestem pewien.ale plyte samobotojaca robi sie chyba troszke inaczej niz
      zwykla kopie.Ale nie mam pewnosci.
      • Gość: N Re: boot CD IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 15.06.02, 21:59
        Aby zrobic Boot disk musisz miec pewnosc ze kopiowany program zawiera boot
        files.(mozesz kopiowac albo uzywac image)Musisz CD program ustawic na opcje
        zrob Boot disk (czy jak sie to w programie nazywa).Mozesz kopiowac i dolaczyc
        boot file ale to wymaga nieco wiedzy.
        Majac disk sprawdz czy masz na nim boot files,sprawdz czy Twoj cdrom pozwala
        na boot z cd i czy w bios masz ustawiony boot z CD.
        Cd Clone -bardzo ostroznie z wylaczaniem niektorych funkcji jesli dokladnie
        nie wiesz do czego sluza.CdClone kopiuje wszystko a wiec i jak to nazywasz
        smiecie ktore sa forma zabezpieczenia.Sa bowiem na dyskach informacje
        nieczytelne dla zadnego systemu i CdClone nie kopiuje ich ale w ich miejsce
        wstawia informacje rowniez nieczytelne dla zadnego systemu ale obecnosc ich
        jest niezbedna.Ten trick pozwolil zarzucic tworcom CdClone ze nie prawda jest
        iz ich program kopiuje 1:1.Nie kopiuje ale spelnia swe zadanie i o to
        chodzi.Innym bardzo podobnym ale o wiekszych mozliwosciach jest CD Mate.
        • princepolo Re: boot CD 16.06.02, 05:28
          Racja! :)
    • Gość: MaciekS Kopia formatu ISO IP: *.mad.east.verizon.net 16.06.02, 02:08

Zwykle kopiowanie zawartosci plyty czyli plikow CD nic nie pomoze. Natomiast
      jesli kopiuiesz obraz plyty np. w formacie ISO (tzw. "ISO image") to jesli
      oryginal sie bootowal to kopia bedzie identyczna i tez bedzie sie bootowac.

Jesli masz oryginalny CD-ROM to zrob tzw. "duplicate" w swoim programie a jesli
      go nie ma to poszukaj opcji tworzenia obrazu oryginalnego CD (np. ISO). Potem
      utworz CD z obrazu (nie skpiuj! - kopiowanie to inna operacja).

I jeszcze jedno jesli sciagales Linuxa SuSE z ich strony internetowej to wybrales
      pechowa dystrybucje Linux'a. SuSE nie dostarcza obrazow
      bootowalnych/instalacyjnych CD-ROM'ow dla procesora Intel. Mozesz od nich
      sciagnac na Intela wylacznie zestawy plikow potrzebnych do instalacji, ale z cala
      pewnoscia nie zrobisz z tego plyty bootujacej w sposob bezposredni.

Akurat... jestem uzytkownikiem SuSE od kilku miesiecy :-)

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka