Gość: Maestro IP: *.wh20.tu-dresden.de 15.06.02, 18:01 Skopiowalem plyte Linuxa (Suse 8.0) ale z kopii nie chce mi sie bootowac. Czy cos sie nie przegralo??? Do wypalania uzywam Nero Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Maestro Re: Kopiowanie CD IP: *.wh20.tu-dresden.de 15.06.02, 18:18 pomocyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy Link Zgłoś
princepolo Re: Kopiowanie CD 16.06.02, 05:25 A skopiowałeś płytę (plik po pliku) czy OBRAZ płyty?!? Na wszelki wypadek wyłącz w NERO opcję JOLIET (system plików), pozostań przy ISO 9660 i NIE ZMIENIAJ NAZWY płyty!!! Każda ingerencja, nawet zmiana jednego bitu - może przesunąć sektor boot na kopii i wtedy masz płytę unboot :) Z ciekawości - możesz podejrzeć pierwszych 25 sektorów w oryginale i porównać z kopią, w programie WinISO... Link Zgłoś
Gość: Artur Re: Kopiowanie CD IP: *.sasknet.sk.ca 15.06.02, 19:22 Gość portalu: Maestro napisał(a): > Skopiowalem plyte Linuxa (Suse 8.0) ale z kopii nie chce mi sie bootowac. Czy > cos sie nie przegralo??? Do wypalania uzywam Nero Czasem cos sie moze nie przegrac. Ja uzywam Clone CD do kopiowania a Nero raczej do komponowania nowych dyskow. W Clone CD trzeba wylaczyc wszystkie ograniczenia na raportowanie bledow - bowiem producenci dyskow czesto zalaczaja rozne wtrety do programow, ktorych po prostu skopiowac sie nie da, ale i nie potrzeba. Zwykle programy kopiujace sie jednak czesto na tychze wtretach zatykaja. Tak wiec kopiuje uzywajac Clone CD i ignoruje wszystkie reading errors. Jak dotad (odpukac) wszysko poszlo dobrze, a z Nero w przeszlosci roznie bywalo. Link Zgłoś
Gość: Maestro Re: Kopiowanie CD IP: *.wh20.tu-dresden.de 15.06.02, 19:41 Spoko, sprobuje. Dzieki za rade.Pozdrowina dla Ciebie Artur Link Zgłoś
Gość: beldin Re: Kopiowanie CD IP: *.opole.dialup.inetia.pl 15.06.02, 20:28 Gość portalu: Maestro napisał(a): > Skopiowalem plyte Linuxa (Suse 8.0) ale z kopii nie chce mi sie bootowac. Czy > cos sie nie przegralo??? Do wypalania uzywam Nero Nie jestem pewien.ale plyte samobotojaca robi sie chyba troszke inaczej niz zwykla kopie.Ale nie mam pewnosci. Link Zgłoś
Gość: N Re: boot CD IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 15.06.02, 21:59 Aby zrobic Boot disk musisz miec pewnosc ze kopiowany program zawiera boot files.(mozesz kopiowac albo uzywac image)Musisz CD program ustawic na opcje zrob Boot disk (czy jak sie to w programie nazywa).Mozesz kopiowac i dolaczyc boot file ale to wymaga nieco wiedzy. Majac disk sprawdz czy masz na nim boot files,sprawdz czy Twoj cdrom pozwala na boot z cd i czy w bios masz ustawiony boot z CD. Cd Clone -bardzo ostroznie z wylaczaniem niektorych funkcji jesli dokladnie nie wiesz do czego sluza.CdClone kopiuje wszystko a wiec i jak to nazywasz smiecie ktore sa forma zabezpieczenia.Sa bowiem na dyskach informacje nieczytelne dla zadnego systemu i CdClone nie kopiuje ich ale w ich miejsce wstawia informacje rowniez nieczytelne dla zadnego systemu ale obecnosc ich jest niezbedna.Ten trick pozwolil zarzucic tworcom CdClone ze nie prawda jest iz ich program kopiuje 1:1.Nie kopiuje ale spelnia swe zadanie i o to chodzi.Innym bardzo podobnym ale o wiekszych mozliwosciach jest CD Mate. Link Zgłoś
Gość: MaciekS Kopia formatu ISO IP: *.mad.east.verizon.net 16.06.02, 02:08 Gość portalu: Maestro napisał(a): > Skopiowalem plyte Linuxa (Suse 8.0) ale z kopii nie chce mi sie bootowac. Czy > cos sie nie przegralo??? Do wypalania uzywam Nero Zwykle kopiowanie zawartosci plyty czyli plikow CD nic nie pomoze. Natomiast jesli kopiuiesz obraz plyty np. w formacie ISO (tzw. "ISO image") to jesli oryginal sie bootowal to kopia bedzie identyczna i tez bedzie sie bootowac. Jesli masz oryginalny CD-ROM to zrob tzw. "duplicate" w swoim programie a jesli go nie ma to poszukaj opcji tworzenia obrazu oryginalnego CD (np. ISO). Potem utworz CD z obrazu (nie skpiuj! - kopiowanie to inna operacja). I jeszcze jedno jesli sciagales Linuxa SuSE z ich strony internetowej to wybrales pechowa dystrybucje Linux'a. SuSE nie dostarcza obrazow bootowalnych/instalacyjnych CD-ROM'ow dla procesora Intel. Mozesz od nich sciagnac na Intela wylacznie zestawy plikow potrzebnych do instalacji, ale z cala pewnoscia nie zrobisz z tego plyty bootujacej w sposob bezposredni. Akurat... jestem uzytkownikiem SuSE od kilku miesiecy :-) Pozdrawiam Link Zgłoś