Dodaj do ulubionych

Internet Explorer - dwie b. niebezpieczne dziury

01.04.05, 23:45
www.eeye.com/html/research/upcoming/index.html
Dziury są niedokładnie opisane, ponieważ MS jeszcze nie odpowiedział na
wysłane ostrzeżenie.
Trudno jest w związku z tym powiedzieć czy są jakieś metody pozwalające
czasowo obniżyć niebezpieczeństwo. W tej sytuacji, jedynym wyjściem byłoby
rozglądniecie się za alternatywą dla IE.

Od 16 dni MS nie zareagował na informację o pierwszej dziurze.
Miejmy nadzieję że patch pojawi się w mierę szybko.
Obserwuj wątek
    • Gość: dominik666 Re: Internet Explorer - dwie b. niebezpieczne dzi IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.04.05, 16:13
      są nieopisane w ogóle bo firma eEye żyje z wyszukiwania "dziur" i sprzedawania
      tych informacji producentom software

oczywiście im bardziej "dziura" jest krytyczna tym bardziej informacja taka
      staje się wartościowa - nie wspominając że exploit`owanie tej dziury jest
      niemozliwe dla osób postronnych
      • Gość: info Re: Internet Explorer - dwie b. niebezpieczne dzi IP: *.hsd1.ct.comcast.net 02.04.05, 18:16
        news.search.yahoo.com/search/news/?ei=ISO-8859-1&c=&p=IE
        dominik666 napisal 'są nieopisane w ogóle'
        sa opisane na ironie M$
        • Gość: dominik666 Re: Internet Explorer - dwie b. niebezpieczne dzi IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.04.05, 20:58
          w marcu nie opublikowano żadnych biuletynów
          infojama.pl/article.php?sid=3021
          wszystkie linki z yahoo.com prowadzą do eEye - brak konkretów - poza
          straszeniem "wielkimi dziurami" :D

• broch Re: Internet Explorer - dwie b. niebezpieczne dzi 03.04.05, 05:49
            MS przyznał że te dziury istnieją, tyle że jak do tej pory nie ma łat:

A spokeswoman for the software giant confirmed that engineers at the Microsoft
            Security Research Center were investigating the eEye discoveries.

www.eweek.com/article2/0,1759,1781171,00.asp
            Jedyna pociecha to ta iż do tej pory nie ma "exploits" (nie znam polskiego
            słowa). Nie ma ich częściowo dlatego iż eEye Digital Security nie ujawnił
            publicznie szczegółów tylko przesłał je do MS.

Informacjię pdałem jedynie po to aby użytkownicy IE zdawali sobie sprawę z
            potencjalnego niebezpieczeństwa.
            • Gość: asda Re: Internet Explorer - dwie b. niebezpieczne dzi IP: *.server.ntli.net 03.04.05, 20:57
              rozbawil mnie twoj post.podejrzewam ze 90 % uzytkownikow IE (w tym ja) nie ma
              pojecia o co wam chodzi :)
              • m.gregor Re: Internet Explorer - dwie b. niebezpieczne dzi 03.04.05, 22:34
                Przestanie Cie bawic jak Ci ktos przez ta dziure wrzuci jakiegos trojana,
                keylogger'a czy inne gowno, ukradnie haselko do poczty czy loginu na czacie.
                Wtedy z placzem przybiegniesz na forum pytajac co zrobic...
                • szafa.bojowa Re: Internet Explorer - dwie b. niebezpieczne dzi 03.04.05, 22:46
                  mocne slowa!!!!
                  ja na razie stawiam na Opere :))
                  • kell99 Re: Internet Explorer - dwie b. niebezpieczne dzi 03.04.05, 23:28
                    opera, firefox, produkty open source, takze takie wspierane przez firmy
                    specjalizujace sie w danym segmencie rynku zawsze beda lepsze. nie zapominajmy,
                    ze m$ to wielka korporacja, gdzie dobro end-usera jest na drugim miejscu po $$$.
                    pewnie ktos musi zanalizowac ile musza wydac na latke (trzeba oddelegowac
                    programistow, oddac produkt do zespolu QA etc, to nie takie proste jak wrzucenie
                    patcha do cvs;)
                    m$ sam sie po malu zapycha, integrujac swoje produkty w jedno mega nie do konca
                    wiadomo co.. moze sa swiadomi o problemie, moze jedna osoba zwala
                    odpowiedzialnosc na inna. ah, duze firmy maja swoj smaczek, kto troche w jakies
                    pracowal wie, ze nie wszystko wydaje sie tak banalne ;)
              • broch Re: Internet Explorer - dwie b. niebezpieczne dzi 03.04.05, 23:40
                no takie wstawki jak Twoje sa jeszcze bardziej zabawne. Można mieć tylko
                nadzieję że te 90% jest nieco mądrzejsze nie Ty.

"Remote Code Execution" oznacza iż ktoś może zainstalować i uruchomić na Twoim
                komputerze dowolny program. Co gorsza, MS 'zaliczył' już wpadkę która pozwalała
                na zdalną egzekucje programu, nawet jesli ktoś używał innych przeglądarek niż IE.

Jeszcze raz, napisałem ten post jedynie jako ostrzeżenie dla użytkowników IE,
                nie po to aby udowadniać wyższość "Świąt Bożego narodzenia nad świętami Wielkiej
                nocy", czyli który OS jest lepszy.

Niestety ludzie "nierozumiejący", jak Ty są największym problemem. Przez
                komputery tych "nierozumiejących" rozprzestrzeniają się wirusy, robaki i.t.p.
                • Gość: asda Re: Internet Explorer - dwie b. niebezpieczne dzi IP: *.server.ntli.net 04.04.05, 00:11
                  nie badzcie tacy zli. ja to tylko napisalem w tym sensie, ze to sa bardzo
                  fachowe pojecia i informacje a nie nie ze zabawne sa same dziury. ja po prostu
                  o komputerach to wiem jak ja uzywac i pewnie to 90 % ma takie samo pojecie.a
                  jak sie cos "psuje" to szuka sie pomocy na forum. sam wielokrotnie tak robilem
                  i wierzcie mi, ze doceniam pomoc ktora tu otrzymalem. tylko ze czasem piszecie
                  tak fachowo, ze wy siebie rozumiecie ale przecietni uzytkownicy komputerow juz
                  nie. podejrzewam ,ze gdybyscie zajrzeli na jakies forum (jesli takie gdzies
                  istniej) na temat roznic semantyczno- morfologicznych w skladniach partykul
                  frazeologicznych to tez mielibyscie nikle pojecie o co chodzi i w tym sensie
                  post mnie rozbawil, ze zrozumialem z niego tylko ze sa jakies dziury w IE,
                  naprawde nie mialem nic zlego na mysli :)
                  • Gość: asda Re: Internet Explorer - dwie b. niebezpieczne dzi IP: *.server.ntli.net 04.04.05, 00:12
                    popatrz na swojego pierwszego posta i tego w ktorym tlumaczysz o co chodzi, ten
                    drugi jest przynajmniej czesciowo dla mnie juz zrozumialy :)
                    • Gość: asda Re: Internet Explorer - dwie b. niebezpieczne dzi IP: *.server.ntli.net 04.04.05, 21:03
                      poobrazaliscie sie?
                  • blitz667 Re: Internet Explorer - dwie b. niebezpieczne dzi 05.04.05, 13:58
                    Gość portalu: asda napisał(a):

> nie badzcie tacy zli. ja to tylko napisalem w tym sensie, ze to sa bardzo
                    > fachowe pojecia i informacje a nie nie ze zabawne sa same dziury. ja po prostu
                    > o komputerach to wiem jak ja uzywac i pewnie to 90 % ma takie samo pojecie.a
                    > jak sie cos "psuje" to szuka sie pomocy na forum. sam wielokrotnie tak robilem
                    > i wierzcie mi, ze doceniam pomoc ktora tu otrzymalem. tylko ze czasem piszecie
                    > tak fachowo, ze wy siebie rozumiecie ale przecietni uzytkownicy komputerow juz
                    > nie. podejrzewam ,ze gdybyscie zajrzeli na jakies forum (jesli takie gdzies
                    > istniej) na temat roznic semantyczno- morfologicznych w skladniach partykul
                    > frazeologicznych to tez mielibyscie nikle pojecie o co chodzi i w tym sensie
                    > post mnie rozbawil, ze zrozumialem z niego tylko ze sa jakies dziury w IE,
                    > naprawde nie mialem nic zlego na mysli :)
                    jak ja czytam o egzekucji kodu to sam się tarzam po podłodze ze śmiechu...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka